7 съдии си направиха отвод по делото на Ченалова, Веселина Ставрева го пое

https://www.24chasa.bg/novini/article/4716108 www.24chasa.bg

7 съдии от Софийския градски съд са си направили отвод по делото за мярката за неотклонение на съдия Румяна Ченалова, която бе арестувана във вторник вечерта. Те са били избрани при случайно разпределение с компютър, но отказали да поемат случая, тъй като са работили със задържаната.

Делото е разпределено на 5-и състав с председател Веселина Ставрева. В момента тя чете материалите.

Очаква се заседанието да започне към 17 часа.

Румяна Ченалова бе докарана преди няколко часа с конвой от ареста на "Г.М. Димитров" в Съдебната палата, където очаква началото на делото. То бе образувано по искане на прокуратурата за налагане на постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража".

До тук се стигна след като съдийката бе обявена за общонационално издирване с мотива, че на няколко пъти не се е явила, за да й предяват обвинения за длъжностно и документно престъпление. 

Адвокатът и брат на Ченалова - Стефан Ченалов, твърди, че съдийката не се е укривала, а е имала здравословни проблеми. Той ще моли съда да не й налага мярка за неотклонение. 

Ченалова е обвинена, че е нарушила задълженията си по търговско дело, което се гледа в Софийския градски съд и още не е приключило.