Google наказва сайтове без мобилна версия

https://www.24chasa.bg/novini/article/4725032 www.24chasa.bg
<span class="srcRef">Източник: <a href="http://www.shutterstock.com/" target="_blank" rel="nofollow">Shutterstock.com</a></span>

 Google въвежда ново изискване за интернет страниците, които искат да получат висока позиция в списъка с резултати на търсачката. От днес компанията започва да проверява дали сайтовете са оптимизирани за смартфони. В случай че не са, ще бъдат наказвани, пише Би Би Си.

Мобилната версия на сайта на "24 часа" вижте ТУК

Промяната, която бе анонсирана още през февруари, означава, че всеки сайт трябва да има налична мобилна версия, която да се активира автоматично при посещаване от смартфон. Интернет страниците с такава версия ще получават по-висок ранг при търсене през мобилно устройство за сметка на онези, които нямат.

Промяната заплашва редица сайтове, които са собственост на Европейския съюз, Би Би Си, както и Уикипедия, които не успяват да преминат през инструмента за тест на мобилната съвместимост на Google.

Според теста мобилните сайтове трябва да отговарят на определени критерии, като размер на текста, пространства между връзките, както и дали съдържанието се вписва в рамките на по-малък екран. Ако даден сайт се провали на текста, Google му дава насоки за подобряване.

Промяната е от особено значение, защото все повече потребители използват интернет предимно от мобилни устройства. Въпреки че все повече смартфони са с достатъчно големи екрани за изобразяване на стандартните страници, Google продължава да държи и на мобилната версия.

Въпреки всичко обаче наличието или липсата на мобилна версия на даден сайт няма да повлияе на ранга му при търсене от таблет, компютър или лаптоп, твърди компанията. Освен това Google ще показва допълнителна икона за мобилните страници в списъка си с резултати. Сайтовете, които използват Google Webmaster Tools, вече са получили известия, ако търсачката е преценила, че не са съвместими със смартфони в сегашния си вид.

Системата ще се активира поетапно, затова може да отнеме време, докато бъде достъпна за всички мобилни устройства. Освен това концернът уточнява, че липсата на мобилна версия на сайта ще доведе до понижаване в ранга, но не и до пълното му премахване от търсачката.