Само 10% от цената на тока за ЕРП-тата

https://www.24chasa.bg/novini/article/4728299 www.24chasa.bg
Видео: Десислава Кулелиева

Само 10 % от цената на електроенергията, която плащат българите е за електроразпределителните и електроснабдителните дружества ЧЕЗ, ЕВН, енерго-про, заяви експертът Владимир Каролев на организираната от "24 часа" дискусия - "Високо напрежение: Три истини и три лъжи за енергетиката - цени, производство, монополи".

Една от големите лъжи в енергетиката, причинена по-скоро от незнание, е че ЕРП и ЕСП са едно и също нещо, посочи Каролев. Според него вторият мит е, че българите са енергийно бедни. Ако погледнем статистиката на "Евростат" за номиналните доходи е така, но ако погледнем реално покупателната способност, румънците вече 4-та година са по-бедни от нас, посочи Каролев. 

Според него, за да се постигнат по-поносими цени на електроенергията, не трябва да се позволява ВЕИ-тата да работят повече часове от предвидените в инвестиционните планове. 

Либерализацията на пазара за битови и потребители трябва да бъде съпроводена от мащабна информационна кампания, тъй като темата е много сложна, казаха представителите на ЧЕЗ - Петър Дакладал и на ЕВН - Калина Трифонова. Те изразиха редица условия, които трябва да изпълни държавата преди да направи либерализацията, за да може цените да са справедливи и за търговците и за потребителите.

Вчера в Осло е подписан договор с норвежка фирма, която да изгради българската енергийна борса, за да стане възможна либерализацията, съобщи председателят на КЕВР Иван Иванов.  

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Да вдигнем самолета, пардон, имунитета. В тази ситуация изловиха топпапараците на "България Днес" шефа на новините на Би Ти Ви Венелин Петков. В столичен супермаркет Петков натовари пазарската количка само с пресни плодове и зеленчуци. Тв звездата през цялото време бе с маска, въпреки че около него нямаше други клиенти

Арти е върната в природата, построиха й истинско жилище Иво АНГЕЛОВ Женски язовец изненадващо беше открит в строеж в центъра на София. Стресираното животно няколко дни е живяло сред прахоляк и бетон, преди да бъде спасено и върнато обратно в природата. "Когато получихме сигнала за язовец в огромен строеж, направо не повярвахме

Проф. Герджиков също ще се хвърли в бодиарта Надя Панкова Коронавирусът ще изгрее върху едно от най-изваяните тела на България. Художникът и майстор на бодиарта Иван Яхнаджиев ще изрисува символа на най-известната болест на света върху гърба на красивата ММА-шампионка Изабел Христова. На изложбата "АнтивирусНо" в сряда в столицата