Само 10% от цената на тока за ЕРП-тата

https://www.24chasa.bg/novini/article/4728299 www.24chasa.bg
Видео: Десислава Кулелиева

Само 10 % от цената на електроенергията, която плащат българите е за електроразпределителните и електроснабдителните дружества ЧЕЗ, ЕВН, енерго-про, заяви експертът Владимир Каролев на организираната от "24 часа" дискусия - "Високо напрежение: Три истини и три лъжи за енергетиката - цени, производство, монополи".

Една от големите лъжи в енергетиката, причинена по-скоро от незнание, е че ЕРП и ЕСП са едно и също нещо, посочи Каролев. Според него вторият мит е, че българите са енергийно бедни. Ако погледнем статистиката на "Евростат" за номиналните доходи е така, но ако погледнем реално покупателната способност, румънците вече 4-та година са по-бедни от нас, посочи Каролев. 

Според него, за да се постигнат по-поносими цени на електроенергията, не трябва да се позволява ВЕИ-тата да работят повече часове от предвидените в инвестиционните планове. 

Либерализацията на пазара за битови и потребители трябва да бъде съпроводена от мащабна информационна кампания, тъй като темата е много сложна, казаха представителите на ЧЕЗ - Петър Дакладал и на ЕВН - Калина Трифонова. Те изразиха редица условия, които трябва да изпълни държавата преди да направи либерализацията, за да може цените да са справедливи и за търговците и за потребителите.

Вчера в Осло е подписан договор с норвежка фирма, която да изгради българската енергийна борса, за да стане възможна либерализацията, съобщи председателят на КЕВР Иван Иванов.  

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Вратарят Пламен Илиев може да пропусне и двубоя с Чехия утре, научи "България Днес". Той продължава да се оплаква от болки в бедрото. Стражът опита да тренира със съотборниците си на последното занимание преди контролата с Парагвай (0:1). Тигъра е изкарал само част от него, сподели човек от тима. В средата на тренировката отново е почувствал болки

Държавата ще покрие таксите за детски градини на децата на 3 и 4 години от социално слаби семейства. За целта са предвидени 22 милиона лева европейско финансиране. Средствата ще бъдат допълнени към обещаните вчера суми, плащани за обхващане на децата с такъв статус. Парите ще се дават на детските градини за покриване на таксите, а не на родителите,

С печалба от 100 долара Сашо Кадиев почти успя да разгроми казино в Лас Вегас. Артистът от седмица е на турне в САЩ, на което представя хитовото представление "Горката Франция". През свободното си време Кадиев и останалите артисти от постановката, включително и майка му Катето Евро, обикалят забележителностите в градове из Америка.