Само 10% от цената на тока за ЕРП-тата

https://www.24chasa.bg/novini/article/4728299 www.24chasa.bg
Видео: Десислава Кулелиева

Само 10 % от цената на електроенергията, която плащат българите е за електроразпределителните и електроснабдителните дружества ЧЕЗ, ЕВН, енерго-про, заяви експертът Владимир Каролев на организираната от "24 часа" дискусия - "Високо напрежение: Три истини и три лъжи за енергетиката - цени, производство, монополи".

Една от големите лъжи в енергетиката, причинена по-скоро от незнание, е че ЕРП и ЕСП са едно и също нещо, посочи Каролев. Според него вторият мит е, че българите са енергийно бедни. Ако погледнем статистиката на "Евростат" за номиналните доходи е така, но ако погледнем реално покупателната способност, румънците вече 4-та година са по-бедни от нас, посочи Каролев. 

Според него, за да се постигнат по-поносими цени на електроенергията, не трябва да се позволява ВЕИ-тата да работят повече часове от предвидените в инвестиционните планове. 

Либерализацията на пазара за битови и потребители трябва да бъде съпроводена от мащабна информационна кампания, тъй като темата е много сложна, казаха представителите на ЧЕЗ - Петър Дакладал и на ЕВН - Калина Трифонова. Те изразиха редица условия, които трябва да изпълни държавата преди да направи либерализацията, за да може цените да са справедливи и за търговците и за потребителите.

Вчера в Осло е подписан договор с норвежка фирма, която да изгради българската енергийна борса, за да стане възможна либерализацията, съобщи председателят на КЕВР Иван Иванов.  

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

По бизнес срещи в луксозно столично заведение бе забелязан от "България Днес" Йордан Динев. Предприемачът се сля с останалите посетители, облечен в яке, а не със скъпарски кюстюми и палта. Компания му правеше млад здравеняк, който елегантно го настани на задната седалка и шофираше по натоварените софийски улици

И на 75 години Цветана Манева има енергията сама да си пазарува, видя "България Днес". Облечена в дебело и дълго зимно яке, бележитата ни актриса с уверена стъпка носеше пазарската чанта, която беше понапълнила с продукти.

Без никакво наперено държание, свенлива, земна и напълно нормална се оказа красивата манекенка Маги Вълчанова, която изненадващо бе заловена от топпапараците на "България днес" да обядва в стола на Националната спортна академия. Носителката на титлите "Мис Вселена България" и "Мис Свят България" 2000 учи в Спортната академия