Огромен пожар пълзи към АЕЦ “Чернобил” (обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/4740025 www.24chasa.bg

Голям горски пожар избухна в близост до атомната централа “Чернобил” в Украйна, претърпяла през 1986 г. най-тежката авария в историята на ядрената енергетика.

Украинският премиер Арсений Яценюк обяви, че пожарът е най-мащабният от 1992 г. Основната версия на следствието е

умишлен палеж Има обаче и хипотези за непредпазливо боравене с огъня.

Вътрешният министър Арсен Аваков обяви, че ситуацията се е изострила заради силния вятър. Огънят достигнал

на едва 5 км от

местата, където

са заровени

радиоактивни

отпадъци

Аваков обяви, че са запалени 400 хектара гори.

“Няма промени в радиационния фон в резултат на горския пожар”, заяви Яценюк, цитиран от ТАСС. “До самата централа има около 20 км и нашата служба за извънредни ситуации работи активно, за да спре разпространяването на огъня. Там действат три самолета, един хеликоптер и значително количество техника. Изпратени са сили, включително на МВР, за ограничаване на пожара”, добави Яценюк. Той обиколи зоната на бедствието с хеликоптер.

На мястото на бедствието бяха пратени 300 спасители и 50 единици техника. Яценюк обяви, че положението с техниката е катастрофално. Службата за извънредни ситуации трябвало да има 12 хеликоптера, а имала само два. Полицията

евакуира

самозаселили се

от района

край аеца, съобщиха от пресслужбата на украинското МВР. Хората дори отглеждали животни по тези места.

Според украинското министерство за извънредните ситуации пожарът избухнал завчера. В ранния следобед вчера бе съобщено, че той е локализиран. Има обаче отделни огнища, с които пожарникарите продължават да се борят, така че зоната продължава да е в опасност и цялата е обхваната в дим, съобщи Би Би Си. Русия обяви, че е готова да прати помощ за потушаването на пожара.

Около централата е установена 30-километрова забранена зона, която продължава да е заразена с радиоактивни частици, отбелязват агенциите.

През февруари международни експерти предупредиха, че голямо количество

опасни изотопи са

останали в горите

край Чернобил

и може да се разпространят от горски пожари.

Огънят не може да бъде ликвидиран бързо, възможна е голяма катастрофа със силно вторично радиоактивно заразяване на огромна територия, каза шефът на горската програма на “Грийнпийс Русия” Александър Ярошенко.

Четвърти реактор на Чернобилската АЕЦ, епицентърът на взрива от 26 април 1986 г., е покрит с бетонен саркофаг, който украинските власти планират да заменят с нов до 2016 г.

В неделя украинският президент Петро Порошенко призова международната общност да помогне за завършването на саркофага.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Чайче успокоява бизнесмена Росен Чолов-Чолата, което той пийва в компанията на яки другари. В тази обстановка изловиха оправдания за сводничество бизнесмен топпапараците на "България Днес". Разпознали бившата половинка на манекенката и невръстна майка Ирена Милянкова, гости на заведението умуваха дали "приятелите" на Чолата не са просто охраната

Отстранени по различни причини съдебни заседатели провалят дела и ги връщат в изходна позиция. Това от своя страна налага повтаряне на проведени вече процесуални действия - разпити на свидетели, приемане на експертизи и др. Резултатът е влачене с години на делата, а през изтеклото време вече далите обяснения пред магистратите често "забравят"

От присъда затвор доживот е на път да се измъкне доайенът сред наркотрафикантите Огнян Атанасов, който международните ченгета определят като Балканския или Петричкия Ескобар. Най-тежкото наказание е дадено от Апелативния съд в Солун на 57-годишния мафиот от село Тополница. Освен тази присъда Ескобара има още две за трафик на дрога