Българка в Непал: Мислехме, че ще умрем при труса

https://www.24chasa.bg/novini/article/4743539 www.24chasa.bg
Татяна Матева се е снимала за спомен с британските войници пред посолството на Лондон в Катманду.

“След първия силен трус земята продължи да се тресе, паважът по улиците се нацепи. Мислехме, че ще умрем”.

Това разказва 31-годишната българка Татяна Матева, която преживява смъртоносното земетресение с магнитуд 7,9 в Непал.

Тя се завърна благополучно в родния си Бургас вчера, след като била евакуирана с британски самолет през Лондон. Младата жена има и британски паспорт, тъй като е живяла и работила 7 години на Острова.

Преди година Татяна решила да напусне работа и да пътува из Индия. Тя се интересува от йога и медитация и прекарала 6 месеца в Индия. Искала да види и Непал и кацнала в столицата Катманду на 5 април. Била в квартал Тамел, в който има най-много туристи.

Татяна участвала в 10-дневен курс за тиха медитация в близката планина Шивапури. Участниците в групата, които били от най-различни държави,

медитирали всеки ден по 11 часа, без да говорят,

от 4 сутринта до 9 вечерта. В деня на земетресението курсът приключил. Два часа преди земята да се разлюлее, българката и приятелите ѝ били докарани от планината и празнували в кафене в Катманду. “Излязох от състояние на 12 дни пълно мълчание и 2 часа след това ни застигна хаосът. Беше голям шок”, разказва българката.

Към 11,30 часа сутринта Татяна и приятелите ѝ вече мислели да стават и да тръгват с багажа си към хотелите, когато земята се разтресла. В първия момент решила, че отвън минава голям камион. Клатенето обаче продължило ужасно дълго, повече от минута. Някой извикал “земетресение” и тя и приятелката ѝ се пъхнали под масата. После им казали да напуснат сградата възможно най-бързо. Татяна грабнала чантата с документите си и изтичала навън. Едва тогава разбрала за какво става въпрос - повечето от стълбовете с кабели по тях били съборени на земята, една кола била затисната под тях, а по тротоарите се били отворили пукнатини.

Групата се събрала на паркинг наблизо, около който нямало високи сгради. През цялото време земята леко вибрирала. “След около половин час удари и вторият трус, който беше с магнитуд над 6. Земята на паркинга също се напука и тогава си помислих, че ще умрем, че ще дойде още по-голям трус и земята ще се разтвори”.

Татяна е изумена от местните жители, с които били заедно на паркинга. Те им предлагали вода, дали им мобилните си телефони, за да се обадят на близките си в чужбина. Именно така тя се свързала с родителите си и им казала, че е жива и здрава.

Първата вечер групата се приютила в бившия дворец на краля, превърнат в музей. Спали на тревата, а после под навес. В неделя Татяна и още една приятелка били приети в британското посолство. Сградата, обновена преди 1 месец, била изключително сигурна. Помагали им войници от британската армия, които били там на обучение. “Когато пристигнах там, разбрах, че съм спасена”.

Татяна останала там до сряда, а после със самолет стигнала до Лондон. Британските власти

платили полета ѝ, както и тези до София и Бургас

Татяна смята, че е имала голям късмет. След курса тя като че ли не чувала шума в оживеното кафене, за нея всичко се развивало на забавен каданс. Споделила какво преживяла с приятелка испанка, която ѝ казала, че за хората, които имат изострени сетива, времето преди природно бедствие като че ли се забавя. Младата жена е решила, че няма да живее в страх. Скоро заминава, за да работи за малко в САЩ, а после ще пътува из Южна Америка. Призовава българите да помогнат дори и с по едно левче на хората в Непал, които проявили невероятна човещина към чужденците въпреки голямата трагедия, която ги е сполетяла.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Индианец от племето команчи. Така ще се впише на преброяването на населението догодина проф. Петър Иванов, който преди близо десетилетие се определи като марсианец. Русенският писател и общественик отново силно критикува методите на преброяването, като го определя като "скъпо и ненужно". Затова и със самоопределянето като индианец показва своя

Наталия Сименова може и да е изпълнена с "Море от любов" в себе си, но на пътя явно блондинката си е за цяло "Море от наказания". Тв водещата бе засечена от "България Днес" да говори по телефона, докато шофира мощния си скъпарски джип. Наред с това има проблем с левия фар, чиято крушка е изгоряла. И това бяха видимите нарушения. Наталке, не така

Хващат семействата на елита с дрога, проститутки и алкохол Надя Панкова Човек не си избира роднините. Това е единствената утеха на много от българските популярни лица от властта, сцената и спорта, щом стане дума за семействата им. Масово едни от най-успелите у нас (а и не само) имат кръвна връзка с черна овца