Президентът заклейми хибридната война (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/4750224 www.24chasa.bg
Хеликоптер Ми-17 даде старт на парада. СНИМКА: Йордан Симeонов

Обяви като недопустимо преместването на граници със сила

Днес България има нужда от нова доза модерен патриотизъм като контрапункт на крайния национализъм. Това заяви президентът Росен Плевнелиев в словото си за празника на българската армия - Деня на храбростта - 6 май.

Без да назовава конкретно Русия, той определи като недопустимо “преместването на граници със сила и отстояване на политики от ХIІХ век на велики сили с техните изконни интереси и сфери на влияния”.

“Модерните патриоти отстояват върховенството на закона, защото без правила няма мир. Модерните патриоти застават зад принципите на международното право, където диспутите се решават с аргументи, а

не с оръжие,

пропаганда и

хибридни войни

Модерният патриотизъм изисква от нас да не позволяваме повече войни и свидни жертви”, обясни Плевнелиев. 

Тазгодишният празник бе отбелязан със скромен парад без военна техника и въоръжение. Над площад “Александър I” в столицата прелетя само един хеликоптер Ми-17, от който бе развят националният трибагреник.

Военните се оправдаха с острия недостиг на пари за издръжка на армията. Парадът струва 300 000 лв., съобщи ген. Андрей Боцев, шеф на Сухопътните сили, който командваше тържествената церемония. Според източник от МО, ако бяха пуснати танкове и самолети,

цената ще скочи

десетократно

Преди парада българският патриарх Неофит отслужи тържествен водосвет на бойните знамена пред Паметника на Незнайния воин.

Сред представителите на дипломатическия корпус не бяха забелязани нито руският посланик Юрий Исаков, нито американският Марси Рийс.

На трибуната пред бившия царски дворец парада наблюдаваха премиерът Бойко Борисов, вицепремиерът Меглена Кунева, министрите Лиляна Павлова с дъщеричката си, Теменужка Петкова, Божидар Лукарски, Тодор Танев и Николай Ненчев. 

По-късно премиерът

Борисов пусна

във фейсбук

специален

поздрав “Пожелавам на всички, които носят името на светеца мъченик за Христовата вяра - здраве, дълголетие, радости и смирение. Нека свети Георги ни пази, закриля и смирява”, пише министър-председателят. Той призова “на празника на Българската армия да склоним глави и отдадем почит пред паметта на доблестните български воини, които отдадоха живота си за България”.

“Поздравявам всички, които са свързали живота си с Българската армия, техните семейства, майките и бащите им. Всички ние трябва да се гордеем с професионализма и отговорността на нашите военнослужещи, затова, че проявяват характер и смелост за подкрепа на международния мир и за подпомагане на населението в трудни моменти”, пише още Борисов. 

След парада премиерът Борисов се снима с много деца, дошли с родителите си на тържествената церемония. На снимката вдясно - солистка на духовия оркестър от Солун взриви публиката в зала “Арена Армеец”. Там миналата вечер се надсвирваха духови оркестри от България, Гърция и Румъния.

СНИМКИ: ФЕЙСБУК И БУЛФОТО