Хърватия с най-много търсени данъчни измамници

https://www.24chasa.bg/novini/article/4787602 www.24chasa.bg

Хърватия е страната, подала най-много искове до швейцарските данъчни за помощ при разследване на данъчни измами. Това съобщиха властите в Берн.

През 2014 година тя е изпреварила по това Индия. 2791 души с тайни банкови сметки в Швейцария издирва Загреб. През 2013 г. са били само 1386, а през 2011 г. дори само 370. Каква е причината за този скок, не е ясно.

Поради наплива на искове за съдебна помощ от чужбина швейцарските данъчни власти са се решили на екзотичната стъпка да публикуват имената на засегнатите в интернет. Досега обаче са публикувани само 7 – на граждани на Испания, САЩ, Хърватия, Холандия, Германия и Швейцария.

През последните три години са учестили разследванията от Хърватия, Франция, Индия, Германия и Испания. САЩ също искат често съдебна помощ, но не за отделни граждани, а за фирми.

Самата Швейцария през 2014 г. е поискала само два пъти съдебна помощ от чужди държави при разследване на данъчни измамници. Вчера Берн бе критикуван повторно най-вече от Германия за решението си да пусне в интернет имената на заподозрени в данъчни измами. Така тя нарушава данъчната тайна, която в Германия важи, докато не се докаже, че заподозреният наистина е виновен.

Твърди се, че сред клиентите на швейцарския клон на британската банка HSBC, на които тя е помагала да крият данъци, има и 74 българи с около 300 млн. евро. Имената на някои от тях може да бъдат разкрити, ако те са разследвани за данъчни измами и не могат да бъдат открити. През февруари финансовият министър Владислав Горанов отрече да има данни за българи с швейцарски сметки.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Индианец от племето команчи. Така ще се впише на преброяването на населението догодина проф. Петър Иванов, който преди близо десетилетие се определи като марсианец. Русенският писател и общественик отново силно критикува методите на преброяването, като го определя като "скъпо и ненужно". Затова и със самоопределянето като индианец показва своя

Наталия Сименова може и да е изпълнена с "Море от любов" в себе си, но на пътя явно блондинката си е за цяло "Море от наказания". Тв водещата бе засечена от "България Днес" да говори по телефона, докато шофира мощния си скъпарски джип. Наред с това има проблем с левия фар, чиято крушка е изгоряла. И това бяха видимите нарушения. Наталке, не така

Хващат семействата на елита с дрога, проститутки и алкохол Надя Панкова Човек не си избира роднините. Това е единствената утеха на много от българските популярни лица от властта, сцената и спорта, щом стане дума за семействата им. Масово едни от най-успелите у нас (а и не само) имат кръвна връзка с черна овца