Нилската треска стигна до България, търсят вируса

https://www.24chasa.bg/novini/article/4793393 www.24chasa.bg
Д-р Ангел Кунчев

Започва масово изследване на кръвни проби от хора с фебрилно състояние в търсене на вируса на западнонилската треска. Почти сигурно е, че той ще бъде открит у нас. Това съобщи държавният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев при отбелязването на 50 г. от сертификацията на България като страна без малария.

В последните години има случаи на западнонилски енцефалит във всички съседни страни, само тук вирусът не е открит у хора, каза проф. Ива Христова, шеф на лаборатория в Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ). Вирусът е потвърден у коне в района на Шабла-Дуранкулак, което значи, че той е в България. Заболяването протича неспецифично - с повишена температура и болки в мускулите и ставите, а след време се развива менингит или енцефалит. В огромната част от случаите обаче остава под формата на фебрилно състояние. 

Два случая на малария изправиха на крак противоепидемичния контрол у нас за седмица. Болестта е потвърдена при мъж във Варна, който е работил в Африка. Той е открит навреме и се лекува, каза д-р Кунчев. Съмнение имаше и при 15-годишно дете от Афганистан от бежанския лагер в Харманли, но то отпадна точно един час, преди детето да избяга от инфекциозното отделение и да потъне някъде в страната", добави той.

Бежанският поток и промените в климата са основните заплахи за поява на местни случаи на малария, както и за други нехарактерни за нашия регион трансмисивни инфекции - предавани от кърлежи, комари, гризачи и др., каквито са денга и чикунгуня. Най-рискови заради климатичните промени са районите на реките Места и Струма, както и Южното Черноморие. Тигровият комар, който може да пренася екзотичните инфекции денга и чикунгуня, освен край Созопол вече бил открит и по поречието на Дунав и в Благоевградско. Такива комари се улавят, типизират се и тази година ще се изследват за носителство на вирусите на опасните инфекции в НЦЗПБ.  

"Европа трябва да насочи вниманието си към Балканите, защото е ясно колко нисък е рискът от такива инфекции за скандинавските страни например. Нужно е сътрудничество на Балканите и в рамките на тази инициатива очакваме 10 лекари от Македония, които ще се обучават в НЦЗПБ на диагностика и терапия на трансмисивни инфекции", каза още д-р Кунчев.     

Бежанците у нас се изследват за малария, но центърът в Харманли продължава да няма медицински пункт, което много затруднявало процеса. 

Децата бежанци се изследват за ентеровируси включително детски паралич, а възрастните - за малария и туберкулоза, мрежата на регионалните здравни инспекции върши огромна работа, каза проф. Тодор Кантарджиев, директор на НЦЗПБ.  

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Десетки обяви за намерени стотици регистрационни номера на коли се появиха в социалните мрежи. Това стана след страхотния порой, който се изсипа над София в понеделник вечерта. Улиците на много столични квартали се превърнаха в пълноводни реки, по които се носеха дори тежки коли. Много от автомобилите са останали без табели

Нова ефективна присъда от пет години затвор получи скандалната 68-годишна брокерка Анелия Танчева от Свищов. Наказанието й бе наложено от Районния съд във Велико Търново. Анелия Танчева в момента е в Сливенския затвор, където изтърпява друга присъда от три години за измами със земи за над 300 000 лева

В крак с последните модни тенденции е лорд Евгени Минчев, видя "България Днес". За лятната си разходка из столицата той заложи на прасковено сако и шал в същия тон. Визията на Минчев е завършена с бели кубинки и бял панталон, като акцент на обувките му са илюстрации на светкавици. Снимки: България