Империята на ВИС - кока, контрабанда и туризъм

https://www.24chasa.bg/novini/article/4805414 www.24chasa.bg
Преди 2 месеца делото за убийството на Васил Илиев е прекратено окончателно, след като е изтекла 20-годишната давност.

Групировката е в

разцвет при

правителството

на Иван Костов

25 април 1995 г., 20,50 часът. Босът на най-мощната силова групировка в този момент Васил Илиев излиза от парк-хотел “Москва”.

Бившият борец и президент на ВИС се качва в чисто новия си сребрист “Мерцедес 600 SL”, купен 24 часа по-рано от друга митична фигура в престъпния свят по онова време - Филип Найденов-Фатик. Когато шампионът по класическа борба наближава “централата на ВИС” ресторант “Мираж”, от строеж наблизо изскачат двама мъже и откриват автоматичен огън към колата.

Три куршума пробиват предното стъкло веднага, а докато килърите пресекат от другата страна, Васил Илиев е вече мъртъв.

Убийството на първия голям бос на борците разтърсва тогава подземния свят, всички

вещаят бърза смърт

на неговите структури

20 г. по-късно обаче тези прогнози са напълно опровергани. Империята на ВИС започва разцвета си в следващите 10 години, разраства се до огромна структура, контролираща както незаконните дейности като цигарената контрабанда и продажбата на кокаин, така и успява да завземе сериозни дялове от легалните печеливши сектори в туризма, търговията и имотите. 

След смъртта на брат си начело на ВИС застава Георги Илиев, който създава “ВАИ холдинг” и започва да разширява дейностите на групировката. Смята се, че най-големият възход на ВИС е между 1997 и 2001 г. при правителството на Иван Костов. Тогава висаджията Константин Димитров-Самоковеца буквално се превръща от портиер в контрабандист №1 в България, а Димитър Димитров-Маймуняка и други от лейтенантите в организацията подчиняват ключови митници в страната, през които нелегално се пренасят тонове цигари и килограми кокаин. От същия период на възход е и най-известната изцепка на сприхавия Георги Илиев.

На 11 октомври 2000 г. Главния влиза в столичния клуб БИАД. Охранителите на заведението го предупреждават, че има заповед от собственика Слави Бинев, че мястото е “забранено за висаджии”. Илиев отговаря на предизвикателството, като удря на Бинев шамар. Бизнесменът завежда дело, но в съда основните свидетели един по един се отмятат от показанията си.

Пак по същото време ключовите контакти на висаджиите със софийската организация на СДС осигуряват на групировката контрола над най-оборотните паркинги и пазари в столицата, категоричин са наблюдатели. С борба за контрол над софийските паркинги се свързва и убийството на бившия висш общинар Георги Василев.

След 2000 г. ВИС дава огромен брой жертви в гангстерската война. Сред най-свидните е кумът на Георги Илиев- Румен Маринов-Нарциса, застрелян пред дома си на 27 октомври 2003 г. Същата година килър прави опит да ликвидира близкия му приятел и основен мениджър в групировката Николай Цветин, но куршум покосява негов адаш.

Няколко дни след убийството на Нарциса “математикът на ВИС” Методи Методиев

Мето Илиянски

изчезва безследно.

По-малко от 2 месеца след това в Амстердам на оня свят е пратен Косьо Самоковеца. С чести бягства в чужбина от покушения се спасяват другите най-приближени на боса на ВИС - Христофорос Аманатидис-Таки и Красимир Каменов-Къро.

Възходът на ВИС е прекъснат на 25 август 2005 г., когато снайперист екзекутира с един куршум президента на “ВАИ холдинг” в Слънчев бряг. Наследството на империята на ВИС е доста голямо и до днес, фирми, близки до групировката, печелят в различни сектори на икономиката.