Ето наградените 15 големи малки фирми

https://www.24chasa.bg/novini/article/4811565 www.24chasa.bg
От ляво на дясно: главният редактор на "24 часа" Борислав Зюмбюлев, управителят на Медийна група България Венелина Гочева, вицепремиерът Томислав Дончев, президентът Росен Плевнелиев, министърът на икономиката Божидар Лукарски, председателят на КРИБ Кирил Домусчиев, Милан Залетел, главен директор финанси в Мтел

С участието на президента на Република България Росен Плевнелиев, вицепремиера Томислав Дончев, министъра на икономиката Божидар Лукарски, председателя на КРИБ Кирил Домусчиев в резиденция "Лозенец" бяха наградени 15 малки и средни фирми, отличени в първия по рода си национален конкурс "Големите малки". Той е инициатива на Медийна Група Бълария с цел да се подкрепи малкия бизнес. 15 компании получават награди - безплатна реклама в "24 часа" и "Труд".

Ето и наградените фирми:

"Интернешънъл Пауър Съплай" - производител на токозахранващи системи. Съществува от 25 г., има пилотни проекти в 25 страни, както и одобрение на НАТО за изпълнение на военни приложения. Внедрявала е системи в армиите на Индия, Египет, САЩ. Инвеститор в капитала е и американска фирма.

"МВМ Груп" ООД - добива, бутилира и продава единствената естествено газирана вода в България. Развива потенциала на минералната и изворната вода "Михалково". За последните 2 години е пуснала на пазара 7 нови продукта. Единствени в България продават изворна вода в екологична картонена опаковка BAG-in-BOX от 10 и 15 л.

"Пестим енергия" ООД - фирма за отопление, вентилация и климатизация и ВЕИ. Създадена от две сестри, които са започнали не от нулата, а от мунис - майка им имала големи инвестиционни кредити, които трудно обслужвала. Имат собствена търговска марка и дистрибутори в цялата страна.

"Велдим - 1" ООд. Призводител на системи за сигурност. започнала дейността си от един гараж. вече има офиси в шест града. Продуктите са с европейско качество, а цените са по-ниски от китайските. Девизът е на Мечо Пух : "Колкото повече, толкова повече".

"Ласка28" - единственият производител на ортопедични седалки в Бългаия под марката "Рай за седящия" - срещу заседналия начин на живот. Седалките облекчават напрежението в гръбначния стълб при по-продължително седене на шивачки, шофьори и други професии.

"Грозен ентъртейнмът" - издателска къща за комикси и артбук изделия, продуцент на 2D 3D анимационни филми, но също така произвежда и ръчно изработени играчки на комиксови герои, както и брандирани дрехи и аксесоари. Работи с най-силните български художници.

"Бял щърк бирена компания" АД - - пионер в производството на занаятчийска (крафт) бира в България. За 3 години съществуване са изградили 125 точки на разпространение из България без да използват друг маркетинг, освен препоръката от уста на уста. Компанията е кръстена на величествения бял щъркел, който е способен да прелети 12 000 км всяка година.

"Козле" ООД - производител на млечни продукти от козе мляко от Разлог. Отглежда сам стадо от "щастливи кози" от местната дългокосмеса порода, която дава мало мляно, но с превъзходно качество. Стадото пасе свободно в подножието на Пирин планина, като се храни с ароматни билки като мащерка и кантарион.

"Лаура Кетъринг" - първата фирма за кетъринг в България, създадена преди 23 г. с двама служители. В момента има 40 души на работа. За това време стотици кетъринг компании се появяваха и изчезваха.

"Бриовита комюникейшънс" (София Байк Рентал)- фирмата се занимава с отдаване на колела под наем. Започвайки от заемането на колела от други организации за провеждането на велообиколки. От 2013 г. разполагат със собствен магазин за наем на колела и велосервиз.

"Фиш Ризорт ЕООД" - производител на био годжи бери- една от т.нар. супер храни. Полето им се намира в Северозападна българия-най-бедния край на ЕС, където сезонно те осигуряват работа на много хора от региона.

"Костадинови - КР" ООД. Фирма, която спира тютюнопушенето по метода на Алън Кар. Издава гаранция на пушачите и ако не успее да им помогне, връща парите. Успеваемост 9 от всеки 10 отказват вредния навик.

"Димитров експрес Карго" ЕООД. Собственикът стартира бизнеса си през 2006 г. след 10 години емигрантски живот. Освен успешен е и социален- дарява паи за социални каузи, засадил е 170 дръвчета.

"Зизуу" ЕООД - производител на детски обувки за т.нар. босо ходене- това са обувки, които предпазват стъпалата на децата, без да ги оформят. За тях отговорът "Нямаме този размер" не важи.

"Рад-Мар" ООД. Производител и търговец на пакетирани млечни храни. Произвежда биоорехи, лешници и натурални тахани. Рекламата му е от "уста на уста". Собственикът и дори си представил как вече заделя не за кредити, а за инвестиции. И, че може да има един почивен ден.