Бизнесмен възстанови парен локомобил от 1806 г., ще задвижва влек на Перелик

https://www.24chasa.bg/novini/article/4813801 www.24chasa.bg

Локомобил, произведен през 1806 г., който вече не се среща по света, възстанови напълно Кирил Асенов от Смолян. Той се задвижва с пара при горене на дърва и е създаден от “Маршъл и синове”.

Асенов, който е сред крупните индустриалци в града, видял рисунка на подобна машина във френския ски курорт Межев. Ротшилд задвижвал с такъв локомобил първия лифт в историята на света.

Известният богаташ страдал от астма и му препоръчали през зимата да живее на височина над 1000 метра вместо в Париж, тъй като студът карал влагата да се превръща в скреж. Правел опити да кара ски с помощта на някакво подобие на днешния влек, теглен от магарета.

По-късно пак в Межев Ротшилд съзрял в далечината как латифундист с подобен локомобил оре ниви и се сетил, че тази машина може да тегли влека вместо магаретата.

Едрият земевладелец дал под наем локомобила на богаташа, тъй като през зимата не му вършел работа за нищо. Реално Ротшилд е създател на първия механизиран лифт в света през 1812 г.

През зимата забравили да източат водата, която замръзнала, и машината се повредила. Въпреки това курортът и досега приютява световния хайлайф, а Франция е една от двете страни на планетата, които произвеждат лифтове.

“Видях рисунката в кметството в Межев. Беше шарж - тогава не е имало фотография. Запалих се и пусках обяви в продължение на две години в два национални всекидневника. Най-накрая се обади един човек, че има подобна машина, която отдавна не работи”, казва Асенов.

Купил я като вторични суровини за 8000 лв. Докарал я с камион в насипно състояние.

Чарк по чарк възстановявали локомобила с инженерите в предприятието в Смолян повече от година. Идеята на Асенов била да направи реалност френския шарж в спортно-туристическия център “Перелик” над Смолян и по този начин България да стане атракция за света. Тя обаче е била блокирана от екоинспекцията в Смолян, която не му разрешила, защото атракцията щяла да увреди природата.

“Вредните му емисии са колкото на готварска печка.

Машината работи и може да тръгне във всеки един момент. Сега стои на входа на предприятието ми и радва децата, които няма как в града да видят подобно нещо, тъй като сме единствената област в България без железопътен транспорт”, казва Асенов.

Локомобилът е на специален постамент и всеки може да го види отблизо. Временно е извадена само горивната камера, за да не ръждясва.

Планът на Асенов е бил със старата машина, която има 18 киловата мощност и гори 0,3 кубика дърва, чрез редуктори да обслужва влек с дължина 680 метра. С инженерите изчислили, че така ще тегли средно по 100 скиори на час.

Локомобилът има странна съдба през двувековното си съществуване. В България го докарали двама братя от Варна, за да орат нивите си и да вършеят с него пшеницата. След национализацията се озовал в цигарена фабрика, а след това в мандра, където използвали парата, за да пастьоризират мляко.

Досега Асенов е виждал подобен модел в Германия. Собственикът му разказал, че имал предложение да го продаде срещу 200 000 евро, понеже имал антикварна стойност, но отказал. Асенов също е категоричен, че няма да продаде локомобила, дори да му предложат повече пари. Предпочита да му се радват децата, докато не му позволят да осъществи идеята си да го качи на високия 2191 метра връх.

Предприемачът произвежда над 700 продукта за различни клиенти, сред които “Костал”, “Бош”, “Макита”, “Шнайдер”, “Либхер”, “Фесто” и др. Основател е на индустриален клъстър с три компании, в който работят над 2000 души. Така всеки девети смолянчанин е зает в автомобилостроенето, а в Германия - всеки седми.

Асенов е двигател за създаването на екологичния ски курорт Перелик на едноименния връх още от 90-те години на миналия век. Управлява дружеството СТЦ “Перелик”, което спечели конкурса на община Смолян за изграждането му. Стартът му обаче се бави заради възражения на знайни и незнайни екологични организации.

“Направих план за курорт, който щади природата и ще осигурява много работни места, но инвестицията не може да се реализира. Появиха се екоорганизации, които търгуват със загрижеността си към природата. Имаше жалба чак от Тутракан”, разказва Асенов. Според него милионните градове много повече вредят на природата от писти и лифтове, които като туристически продукт биха дали единствения поминък на Смолян и региона.

Вместо ски курорт върху земята, която е купил, Асенов е направил еколоджа The Bear House. В него няма нито водопровод, нито електричество. За светлина служат свещи и фенери, окачени по стените и по пода. Водата за битови нужди е от разтопен сняг и дъжд от покрива, който се събира в дървена каца по гравитачен път - посредством ръчна помпа се използва в санитарните помещения. Белег на цивилизация са единствено диваните и фотьойлите, направени по поръчка в стила отпреди век - от т.нар. тип дистрес. През лятото Къщата на мечките реално не съществува, тъй като се превръща отново в хамбар за складиране на слама.

Пред нея вече ежегодно в края на юли се провежда джаз фестивал в зала от слама с участието на световни знаменитости, на който е организатор фабрикантът. Асенов пръска сламата, доставена на върха за рекултивиране на естествения картол, повреден от изнасянето на чимове през 80-те години, когато в Смолян минава Корпусът на мира. Понеже на такава височина няма хумус, от гниенето ѝ тревата се възстановява напълно в естествения си вид, както е било преди 30 г.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Репликата "Има Господ" стана един от мотивите на съда да отстрани от поста му шефа на НОИ в Силистра Милен Пенчев! Думите са изречени от съпругата на Пенчев - Силвия, майка на поп звездата Тита. Религиозната констатация е отправена от Силвия към служителката Костадинка Андонова на работното й място в края на март и е чута от други чиновници.

Иван Бандаловски се прояви като прилежен гражданин, събирайки грижливо в найлоново пликче отпадъците си и изхвърляйки ги в контейнер, видя "България Днес". Облечен спортно и с повдигнат крачол, вероятно за да се вижда по-ясно една от татуировките на крака му, футболистът чинно отиде до кофата за смет.

Бившият нападател на "Барселона" и "Челси" Самуел Ето'О често попада в светлината на прожекторите. Не само с виртуозните си изпълнения на терена, но и с бурния си личен живот. Камерунецът, който в момента играе за "Катарски спортен клуб", ще се завърне в Испания днес. Причината не е никак приятна за него.