Българин си основа държава в Тихия океан

https://www.24chasa.bg/novini/article/4819133 www.24chasa.bg
Баланов е превърнал офиса си в София в първото задгранично представителство на Нова Атлантида. Вдясно е флагът на новата държава.

Нова Атлантида ще е княжество, търси за поданици нобелисти и компютърджии

Собствена държава си основа българският бизнесмен Владимир Баланов. Намира се на плаващ остров в Тихия океан, на около 16 000 км от България и 1000 км северно от Нова Зеландия. Площта ѝ е 27 хил. кв. км, или колкото Белгия, и всъщност се намира на плаващ остров, образуван от пемза при изригването на подводен вулкан.

“Две години опитвах

да присъединя

острова към

България,

предлагах го и на Европейския съюз. Нито един чиновник не се развълнува и реших, че ще направя собствена държава”, разказа пред “24 часа” Владимир Баланов. Българското външно министерство отхвърли искането му да присъедини острова, който е собственост на негова фирма, към страната, защото на него нямало местни жители.

Всъщност правилното обръщение към него вече е княз Владимир Баланов, тъй като новата държава е княжество. Казва се Нова Атлантида и засега има 3-ма жители - князът, съпругата му Галина и синът Йордан. Намерен е обаче вицепремиер и четвърти поданик - шефът на “Менса” в България Христо Радков.

Баланов избрал монархията като форма на управление, за да избегне възможността да бъде свален на купени избори, ако Нова Атлантида е република.

“При избори нямам никаква гаранция, че няма да се появи някой олигарх, да докара някакви поданици и да завземе всичко”, разказва Баланов.

Княжеството вече си

има конституция, с

която е станало и

обявяването на

държавата

В момента му трябва признание от поне една друга държава, за да бъде съвсем официализирана процедурата. Князът води преговори с доста страни от Южна Америка, а и от ЕС. Засега е решил да ползва българските закони, докато Нова Атлантида напише собствени.

Владимир Баланов не крие, че се е вдъхновил за създаването на новата държава от Либерланд - основана през април тази година от чеха Вит Йедличка върху 7 кв. км ничия земя между Сърбия и Хърватия. Докато Либерланд залага на свободния живот и дори позволява наркотиците, то Нова Атлантида е повече бизнес начинание.

Островът държава разполага с 12-милна зона териториални води и 200-милна икономическа зона около него. И съответно, рибните ресурси в тази част от Тихия океан, както и с подземните богатства.

Княз Баланов обаче има доста по-перспективни планове за Нова Атлантида. Разработил е четири варианта. Първият предвижда създаването на социална мрежа за гражданите на новата държава на адрес IQ140.eu. С регистрацията новите поданици ще получат по 500 княжески долара, но в електронни пари тип биткойн.

Три пъти повече ще получават регистрираните нобелисти, които имат право на поданство по право според Конституцията на Нова Атлантида.

С парите си

поданиците стават

акционери

в новата държава, а разрастването на социалната мрежа трябвало да гарантира приходи от реклама и съответно създаването на национално богатство наравно с природните богатства на острова.

Именно заради виртуалната валута князът иска да привлече за поданици компютърни специалисти.

Допълнително виртуалните княжески долари можело да бъдат ползвани за обмяна между поданиците.

Най-амбициозният вариант за бъдещето на Нова Атлантида предвижда влизането ѝ в ЕС, и то заради икономическите проблеми на съюза.

Според княз Баланов Нова Атлантида има възможност да осигури 4 трилиона евро, с които икономиката на ЕС да бъде рестартирана.

“Икономическият

потенциал на острова

е около 100 трилиона

долара

Можем да създадем акционерно дружество с участието на острова, ЕС и 28-те членки”, разказва Баланов за плана. Всеки акционер ще получи по 3,3% от това дружество, което означавало акции по около 1 трилион. Европейската централна банка пък можела да изкупи акции за 4 трилиона, с което също да стане акционер. Тези пари според плана се делят на три - 1 трилион остава за акционерите, а останалите се вкарват в два фонда. Първият щял да е за инфраструктурни проекти като предложения от плана “Юнкер”. Вторият да напечата ваучери за по 3000 евро за всеки гражданин на ЕС, с които да се купуват европейски стоки и съответно да се завърти икономиката.

Баланов възнамерява да продаде още малко от дела на Нова Атлантида на ЕЦБ срещу 180 млрд. евро, с които да финансира 3 научни центъра в ЕС. Единият ще е в родния му Свищов, вторият в Солун, а третият в Германия. Идеята е те да привлекат най-добрите световни учени.

Амбициозните планове за бъдещето на Нова Атлантида зависи засега от набирането на кандидати за граждани. Изискването към тях е да не са осъждани и да не се укриват от правосъдието в родните им страни.

“24 часа” първи разказа за острова на Баланов

В. “24 часа” първи разказа за открития и завладян от Владимир Баланов остров. Той успял да забие вимпел на фирмата си на острова през 2013 г. и искаше да го присъедини към България. Така страната ни щеше да получи задморска колония, която да експлоатира. Нито президентът Росен Плевнелиев, нито 3 правителства обаче проявиха интерес. Заради това и Баланов се обърна към шефа на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, но и оттам не получи отговор. Предложението на Баланов бе подкрепено дори със становища от професорите по международно право Александър Янков и Иван Владимиров.

Самият остров се казва YNJI и е образуван от вулканично изригване през 2012 г.