Тровят крупен оръжеен търговец и сина му. СДВР: Има сигнал за престъпление спрямо Гебрев

https://www.24chasa.bg/novini/article/4832782 www.24chasa.bg
Емилиян Гебрев - вторият отдясно с жълтото яке

Емилиян Гебрев на косъм от смъртта. Колегите му подозират руска връзка заради пратка за Украйна

Eмилиян Гебрев - един от най-големите оръжейни търговци в България, е бил отровен преди няколко седмици, научи “24 часа”. Според хора от бранша собственикът на “Емко” ЕООД е изпаднал в кома и е бил на косъм от смъртта. Отровен е бил и синът на Гебрев, който обаче е пострадал по-леко.

Отровата е

рядка, от типа

на бързо

разпадащите се

Смята се, че е от арсенала на руските тайни служби. Има резон да са руснаци, защото неотдавна Гебрев реализира крупна сделка за износ на специална продукция за Украйна, коментират оръжейници. Те обаче избягват да навлизат в подробности. Само уточняват, че сделката е напълно редовна.

Как точно е била поета отровата, пък изобщо не се коментира. Доста време в тайна е била пазена и сложната медицинска операция по спасяването на Гебрев. Никой засега не дава категорична прогноза дали той ще се оправи напълно, след като е излязъл от комата.

Мобилният телефон на търговеца, по който до преди месец се е свързвал с колеги от бранша, не отговаряше.

Информацията бе потвърдена от шефа на голяма столична болница, който обяви, че пациентът вече е изписан, както и от СДВР - виж карето вдясно.

В петък, 19 юни представител на редакцията се обади в офиса на “Емко” ЕООД на ул. “Джеймс Баучер” в София. Любезна дама отказа връзка с шефа на фирмата, като първо обяви, че той не е в офиса, а в командировка. След това с доста по-сдържан тон декларира, че г-н Гебрев по принцип не дава интервюта за медиите. Когато обаче обявихме за какво го търсим, дамата помоли да оставим телефон, на който евентуално да ни потърсят. Така и направихме. До редакционното приключване на броя снощи обаче никой не се обади.

Кой е Емилиян Гебрев?

Той е бил

служител на

държавната

фирма

“Кинтекс”,

която по тоталитарно време се занимаваше с износ на оръжие и боеприпаси. В началото на 90-те години се захваща с частен бизнес, като използва опита и контактите си главно в Северна Африка. Основният предмет на дейност на фирмата е износ на боеприпаси.

Твърди се, че през 1999 г. търговският стокооборот на “Емко” ЕООД е достигнал $ 25 млн.

За Гебрев се заговори през 2001 г. след скандално задържане от митническите власти на САЩ на кораб, превозващ 30 млн. патрона на “Емко” ЕООД за Никарагуа. Патроните са били 7,62 мм за автомат “Калашников” АК-47. По-късно Гебрев успя да си върне стоката.

Името на бизнесмена бе замесено и в скандал с оръжие от Македония през 2006 г. Тогава властите в Скопие задържаха три български камиона с картечници МГ-3 и 33 минохвъргачки М-43, взети от местната казарма “Гоце Делчев”, които е трябвало да бъдат изнесени през България за трета страна. По документи оръжието е трябвало да бъде претопено в металургичния завод “Тито”, но от завода го продават за близо 200 хил. долара, като обясняват, че с парите ще се купят противогази за македонската армия. Картечниците обаче са били продадени на цени 10 пъти по-ниски от стандартните и македонците анулират сделката.

По данни на МО “Емко” ЕООД е една от дузината фирми, изкупували артилерийски гилзи от военните складове край Челопечене, които бяха взривени през 2008 г.

През есента на 2011 г. гръмна склад на фирмата край севлиевското село Ловни дол, който бе пълен с артилерийски снаряди, калибър 122 и 152 мм, купени от Чехия. Масова практика напоследък е оръжейни фирми

да изкупуват

евтино ненужни

боеприпаси

и след леко реновиране - смяна на взривателя, а понякога и на взривното вещество, да ги продават изгодно в страни като Еритрея, Ангола, Сирия.

През 2013 г. “Емко” ЕООД бе единственият кандидат за приватизация на най-големия ни оръжеен завод - ВМЗ-Сопот. Тогава процедурата бе прекратена в последния момент, защото се оказа, че Гебрев не е внесъл определения депозит от 3 млн. евро.

Само преди месец “Емко” ЕООД се нареди сред седемте фирми, кандидати за приватизация на НИТИ - Казанлък. Едно от най-успешните държавни дружества, което освен с търговия се занимава и с развойна дейност, бе извадено на тезгяха с начална цена 3,6 млн. лв.