Нови цени на тока от август вместо от юли, смекчават поскъпването (обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/4836471 www.24chasa.bg

Както и да се нарича,
такса “задължения
към обществото” ще
има още дълго време

Новите цени на тока да влязат в сила от 1 август, а не от 1 юли. Това предложение за промяна в Закона за енергетиката обсъждаха депутатите от комисията за КЕВР.

Отлагането на тарифите е заради бизнеса, който не приема предложеното поскъпване. И дори заплаши, че от петък започва протест, като заводи ще спират за по един час всеки ден.

Причината за

недоволството

на работодателските организации е предложеното увеличение на таксата “задължения към обществото” от 18,93 на 40,21 лв. за мвтч. КРИБ и Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори пресметнаха, че това ще оскъпи тока за фирмите от 13 до 20%.

Част от работодателите дори поискаха оставки - на министъра на енергетиката и на председателя на КЕВР, и закриването на НЕК и на регулатора. Прогнозираха фалити на фирми и на цели сектори в икономиката.

Искането на оставки дойде от три национално представителни организации на бизнеса - АИКБ, БСК и КРИБ.

Една от най-големите браншови организации - минната камара, обяви, че подкрепя министъра на енергетиката Теменужка Петкова, тъй като тя е наследила дефицитите в енергетиката и опитва да провежда реформи.

За реформи в енергетиката и в подкрепа на министъра и на КЕВР излязоха от Американската търговска камара и Конфиндустрия България, която е организация на италианския бизнес.

Това предизвика усещането, че има разединение в бизнеса. Що се отнася до оставките, разединението е факт. Разминаване има и за закриването на НЕК. Организациите, които подкрепят министъра и КЕВР, искат стабилизиране на компанията.

Всички обаче са обединени в едно -

искат реформи

и оздравяване

на енергетиката, сприране на кражбите и пилеенето на ресурси в държавните енергийни компании. Но едно е ясно - таксата “задължения към обществото” ще остане поне още 15-20 г. Може името да е различно - да е цена, данък, но ще я има. Защото

чрез нея се плаща

за изкупуването

на скъпия ток

от фотоволтаици и ветрови генератори, от американските централи, от топлофикациите и на заводските централи.

Дали това ще става през НЕК, или през фонд, както предлагат от КНСБ, или ще е отделна такса, тя ще присъства във фактурите за ток на всички потребители.

Въпросът е колко да е и дали да не се разсрочва във времето. И дали тези производители не злоупотребяват. И до колко изчисленията на КЕВР таксата да е 40 лв. за мвтч не могат да се редуцират надолу.

Шефът на регулатора Иван Иванов е категоричен, че предложеният модел от 1 юли, е справедлив за всички. Ако се търси намаление на таксата, трябвало да дойде от държавата.

Премиерът Бойко Борисов вече заяви, че

правителството

е против

поскъпването

на тока

и предложи отлагане на решението за цените с 1 месец.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова обяви, че в следващите три години ще има намаление с по 10% на разходите в държавната енергетика.

До 2 седмици се очаква да са готови ревизиите на фотоволтаиците и вятърните централи. Ако се окаже, че има разминаване в обявените и действителните инвестиции, това ще се отрази на цените, по които им се изкупува токът. Това е втори източник да се намалят “задълженията към обществото”.

Друг източник е по-ниска цена от американските “Марици”. Теменужка Петкова го договори, но при условие НЕК да плати дълговете си от 800 млн. лв., което още не е станало.

И четвъртият източник е наредбата, която ще позволи на предприятия с консумация над 30 гигаватчаса на година да плащат само 15% от цената на зелената енергия. За тази наредба обаче трябва одобрение от Брюксел, тъй като става въпрос за държавна помощ.

Сега

решенията са

в парламента

За да станат тези промени, е нужно време, което може да бъде осигурено с отлагането на новите цени за август с изменения в Закона за енергетиката. Отлагането с 1 месец на новите цени, ще даде възможност да се обсъди наредбата за преференциите за индустрията и да се включат повече предприятия, каза депутатът от ГЕРБ Валентин Николов.