Слух за радиация от Чернобил сее паника. Не е верен

https://www.24chasa.bg/novini/article/4852083 www.24chasa.bg

Паника обхвана Варна заради слух, че токсичен облак от Чернобил пълзи към Варна. След 18 часа улиците опустяха, хората затвориха плътно прозорците и седят в къщи, съобщиха читатели. Според тях облакът щял да подмине Варна след 21 часа.

Горски пожар е обхванал голяма част от зоната около унищожената атомна централа в Чернобил, съобщиха украинските власти в сряда. Пожарът е избухнал в понеделник вечерта и е овладян във вторник сутринта. Огънят е засегнал около 130 хектара, вследвие на което огромен облак се е разнесъл над Украйна. В момента там на много места вали дъжд. Не е ясно какви са количествата на разпръсканата радиация от облака. По дани на Виктория Рубан, представител на украинската държавна служба нива на радиация засега не са се променили.

Тази сутрин Гражданска защита е замервал нивата на радиация във Варна, но не са открити отклонения.

Паника обхвана и Пловдив след новината, че радиоактивен облак идва от Украйна към България след горския пожар около Чернобилската атомна централа.

Преди минути работниците на голяма чужда компания, която има завод в индустриална зона край пловдивското село Радиново, са били предупредени, че има опасност от радиация. Те са инструктирани да затварят прозорците и вратите и по възможност да не излизат.

Преносът на въздушни маси през следващите 2-3 дни над Източна Европа ще е от север на юг, каза синоптикът от TV-MET Симеон Матев. Ако във въздуха в Чернобил има радиоактивни частици, най-вероятно ще стигнат до източните райони на страната ни в петък.

Нямат основание слуховете за повишена радиация в България заради пожара в района на украинската атомна централа в Чернобил, заяви пред БНР главен комисар Николай Николов, директор на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението":

"Няма място за притеснения във връзка с пожара в Украйна. Наблюдаваме го от два дни и искам дажа, че: първо, пожарът не е в печално известната централа Чернобил, а в нейните околности. Развива се в гориста местност. Горят сухи треви, храсти и торф. Преди около 2 часа пристигна официално съобщение, че пожарът е локализиран и колегите от НИС в Украйна пристъпват към неговото окончателно погасяване. Министерството на извънредните ситуации на Украйна не съобщава за повишен радиационен фон. Нещо повече - националната система, която контролира гама-фона над България, не алармира никъде за повишен фон в България. Всички национални системи на Румъния, на Молдова, също не предупреждават за такава опасност. И накрая - Европейската система за мониторинг на радиацонния гама-фон също не съобщава за подобни проблем. Така че, слухът, който е тръгнал, е неоснователен".

Всичко по темата:

Всички институции: Няма повишена радиация в България

Пожарът в Чернобил не е променил радиационния фон в България

Агенция за ядрено регулиране: Няма как през 2015 г. да се скрие изтичане на радиация

Ваньо Шарков: Всяващите паника за радиация го правят умишлено или от тъпотия

0,25 милирентгена е радиацията в Пловдив

Румяна Бъчварова: Няма завишени нива на радиация над България заради Чернобил

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Забързано всекидневие има журналистката Маргарита Михнева, видя зоркото око на "България Днес". Телевизионерката е забелязана да чака тролей на столичния булевард "Г.С. Раковски". Заради липсата на достатъчно време, докато седи на спирката, Михнева похапва храна, която вади от чантата си. Веднага след като пристига тролеят

Драмата с изчезването на дупничанина Янек Миланов излезе извън пределите на България. За най-вероятното отвличане на 43-годишния мъж подробно разказа френският в. "Льо Монд". Материалът за часове е разпространен в десетки чужди сайтове, включително в бивши френски колонии, сред които Мадагаскар. Текстът със заглавие "В България брат е изправен

С електронна гривна за проследяване е закичена Маринела Арабаджиева, научи "България Днес"! По разпореждане на шефа на апелативния спецсъд, съдия Георги Ушев, бизнес дамата остава вкъщи под домашен арест, но със специалното устройство, за да е сигурно, че няма да се укрие. Темида се смилява над нежната половина от милионерското семейство заради