Събират пари да докарат тялото на момичето, което умря във Ватикана след тежък сепсис

https://www.24chasa.bg/novini/article/4863453 www.24chasa.bg
Лили в инвалидна количка ден преди да отпътува за Италия.

14-годишната Лилия Христова почина в страшни мъки в детската католическа болница вследствие на автоимунно заболяване

Близките на детето твърдят, че е предизвикано от ваксина

Кметът на Велико Търново Даниел Панов се ангажира да бъдат осигурени 2500 евро, необходими за транспортиране тялото на 14-годишно момиче, което издъхна в болница във Ватикана вследствие на тежко автоимунно заболяване.

Лилия Христова е от великотърновското с. Самоводене, а близките ѝ се оплакаха, че нямат средства да приберат тялото и да го погребат у нас.

“Ще съберем парите със съдействието на общинските съветници от ГЕРБ, администрацията и местния бизнес. И в момента водим разговори около процедурата”, каза кметът.

Той се е свързал и с посланика ни в Италия Марин Райков, който също е декларирал, че ще окаже подкрепа на близките на момичето.

Кошмарът на детето започнал преди 2 г., според близките след поставена безплатна ваксина за предпазване от рак на шийката на майката.

Направил я личният лекар на Лили в селото д-р Николай Кьорев на 2 дози - през юни и през юли 2013 г. След това семейството на момичето заминало на море.

“Вярно, че скоро след това се появиха симптомите - някакви ранички по информация от бабата на детето. Аз си помислих, че е от мръсна морска вода или нещо такова.

6 месеца преди това бяха правени задължителните за възрастта ваксини за морбили, паротит, рубеола, тетанус, но нямаше никакви проблеми”, обясни пред “24 часа” д-р Кьорев.

Той обаче не бил виждал Лили около година, тъй като майката я водела по болници в София. Лекарите из цялата страна не можели да поставят диагноза. Болестта приличала на СПИН, но не била.

“Впоследствие разбрах, че е диагностицирана с грануломатоза на Вегенер.

Всички усложнения при нея настъпиха от неправилно лечение, защото са ѝ давали огромни дози кортикостероиди.

Не се чувствам виновен, защото аз просто съм един изпълнител, а ваксината срещу папилома вирус се дава за безопасна, изписвана е много пъти, аз съм правил и на нейни приятелки”, категоричен е личният лекар.

Д-р Кьорев призна, че през своята практика досега не е поставял много такива ваксини.

“Три-четири са. Мислех да поставя и на моята малка дъщеря, но беше минала годините и не стана. Знам, че много колеги си ваксинират децата.

Много е трудно да се каже дали ваксината е отключила автоимунното заболяване, защото може да стане при боледуване от вирусно заболяване, от замърсена раничка, от ухапване на насекомо. Всичко би могло да провокира имунитета, но е факт, че това е станало съвсем скоро след поставянето на ваксината. Ако има и други случаи, може да се говори за рецидив”, каза още лекарят.

При Лили се появили остеопороза, артрит, диабет, хипертония, глаукома, проблеми с белите дробове, жлъчката и почти всички вътрешни органи. Преди година състоянието ѝ се влошава дотолкова, че се налага да стои в инвалиден стол и да бъде обслужвана от близките си.

“Съгласихме се да бъде имунизирана, защото и приятелката ѝ се ваксинира. Искахме да я предпазим от рак, а се случи нещо още по-лошо. Не ни е минавало през ума, че може да има такива усложнения”, заяви бабата на Лили - Лилия Костадинова. Пред медии жената обясни, че първото странно образувание на внучката ѝ се появило след втората инжекция.

“Помислихме го за цирей. Цялата ѝ глава стана в рани, а после не остана орган, който да не е увреден”, уточни тя.

В началото здравната каса поемала лекарствата, но след известно време медикаментите, които я поддържали, трябвало да се заплащат от семейството.

Майката Анна Медарова разпродала всичко, за да осигурява лечението. Преди месец тя открила надежда за Лили в детската католическа болница във Ватикана и призова за помощ чрез медия в Търново да се събират средства.

До Италия Лили летяла със самолет въпреки жестоките болки в цялото тяло и счупени прешлени. Там ѝ бил направен ядрено-магнитен резонанс и бронхоскопия.

Според близките ѝ специалистите открили голяма рана в белите дробове. Забранили на момичето да става от леглото в продължение на 3 месеца.

В началото на юли обаче една нощ тя започнала внезапно да повръща. Температурата ѝ се качила на 41 градуса, а кръвното ѝ паднало до 40/20.

Момичето било поставено в състояние на изкуствен кома, но на 6 юли починало от сепсис и белодробна недостатъчност в страшни мъки.

Сега майката на Лилия, която я придружаваше в клиниката, води битка да ѝ бъде направена независима медицинска експертиза при аутопсията. Анна Медарова се надява да може да докаже връзката между смъртоносната болест на Лили и поставянето на ваксината. Това се налага, защото през юни районната прокуратура във Велико Търново отказа да образува наказателното производство срещу неизвестен извършител за причиняване на средна телесна повреда на момичето.

През пролетта майката сезира държавното обвинение по подозрения, че заболяването на дъщеря ѝ е предизвикано от ваксината.

“Имаше предварителна проверка. Назначени бяха съдебномедицински експертизи, едната от които от 5 вещи лица. Те заключават, че не съществува причинно-следствена връзка между влошеното здравословно състояние на момичето и поставената ваксина”, обясни адвокат Борислав Борисов.

Адвокат Борислав Борисов: Аутопсията на детето е спряна с карабинери

Карабинери са влезли в детската болница на Ватикана в четвъртък сутринта и са спрели аутопсията на Лили поради това, че има разпореждане на съдия, разказа адвокат Борислав Борисов, който се информира за случващото се чрез имейли с Цветозара Тронвил, председател на Европейската асоциация за защита правата на жените.

Българката, която живее във Франция, е ангажирана със случая на Лилия Христова. “Както разбирам, има насрочено съдебно заседание, което трябва да приключи днес (в четвъртък - б.а.). Не съм запознат с предмета на делото, но предполагам, че е във връзка с това да се даде разрешение да се направи там експертиза, анализи на клетки и кръв”, обясни адвокатът.

Според него майката Анна Медарова е депозирала жалба в полицията със съдействието на българското консулство.

“До вечерта в сряда е седяла в полицията, но са обяснили, че е късно, и тази сутрин (четвъртък - б.а.) е ходила отново, за да подаде жалбата”, каза юристът.
Според него процедурата с транспортиране на тялото на момичето ще отнеме около седмица и тленните останки ще бъдат у нас вероятно в началото на другата седмица.

Здравното министерство: Комисията по нежеланите реакции от ваксини ще разгледа случая

Документацията по случая на Лили Христова ще бъде разгледана от Комисията по нежелани реакции от ваксини, съобщи зам. здравният министър д-р Бойко Пенков.
До момента няколко експертизи не са открили причинно-следствена връзка между имунизацията и автоимунното заболяване на момичето.

За случая била уведомена и Европейската агенция по лекарствата още месец след първите симптоми на заболяването грануломатоза на Вегенер, което поразява първо белия дроб, а впоследствие и други органи.

Оттам отговорили, че случаят е прецедент, досега не било съобщавано за подобна реакция. На базата на изпратената документация обаче европейската агенция не можела да даде заключение дали заболяването е свързано с ваксината. Затова регулаторният орган е изискал цялата документация за препарата от производителя. Очаква се агенцията да се произнесе след това.

Ваксината няма отбелязана такава странична реакция, но фармацевтичните компании са длъжни да поддържат мониторинг за всички свои продукти, коментира доц. Андрей Галев, инфекционист във ВМА, председател на Сдружението по превантивна медицина. Според него нямало връзка между грануломатозата на Вегенер и ваксината срещу човешкия папиломен вирус. Той предположи пред БНР, че момичето е имало това заболяване отпреди, като проявите му и имунизацията са съвпаднали като период.

Ваксините срещу най-опасните щамове на човешкия папиломен вирус са създадени, след като бе доказано, че вирусът причинява рак на маточната шийка. В света се използват ваксини на два производителя. Те са достъпни и у нас, като имунизацията е в списъка на препоръчителните и е насочена към 12-годишните момичета. В САЩ ваксината се препоръчва и на момчета, и на момичета, като долната възрастова граница е 10 г.