Погребват днес Лили, която почина от тежък сепсис

https://www.24chasa.bg/novini/article/4874055 www.24chasa.bg
Лили преди да замине.

Днес близки и приятели на 14-годишната Лили, която умря от тежък сепсис в болница във Ватикана, ще я изпратят в последния й път в село Самоводене, Великотърновско.

Средствата за транспортирането в размер на 2500 евро бяха осигурени от кмета на Велико Търново Даниел Панов. Той изпрати и автомобил, който да прибере родителите на Лили от аерогарата в София. Те не придружават тленните останки на детето си, а са кацнали със самолет у нас по обед в сряда.

"Катафалката е тръгнала оттам във вторник вечерта. От траурната агенция са казали, че до 13 ч. днес Лили трябва да е погребана", обясни бабата Лилия Костадинова. В сряда почернената жена прави помен, за да почетат 9 дни от смъртта на внучка й в местната църква.

Погребват днес Лили, която почина от тежък сепсис

Лили отпътува с майка си Анна Медарова за католическа детска болница във Ватикана в средата на юни с тежката диагноза Грануломатоза на Вегенер. Според близките й автоимунното заболяване се отключило след поставена ваксина срещу рак на шийката на матката.

"Съгласихме се да бъде имунизирана, защото и приятелката и се ваксинира. Искахме да я предпазим от рак, а се случи нещо още по-лошо. Не ни е минавало през ума, че може да има такива усложнения", заяви бабата на Лили. Тя обясни, че първото странно образувание на внучката и се появило след втората инжекция преди две години.

"Помислихме го за цирей. Цялата и глава стана в рани, а после не остана орган, който да не е увреден. Сега стоя, гледам в една точка и все си мисля, че ако лекуващите лекари миналата година ни бяха изпратили в тази болница в Италия, детето ни щеше да е живо", казва тя.

Вместо това минало доста време до поставянето на диагноза. "Всички усложнения при нея настъпиха от неправилно лечение, защото са и давали огромни дози кортикостероиди. Много е трудно да се каже дали ваксината е отключила автоимунното заболяване, защото може да стане при боледуване от вирусно заболяване, от замърсена раничка, от ухапване на насекомо. Всичко би могло да провокира имунитета, но е факт, че е станало скоро след ваксината", обясни джипито, поставяло дозите, д-р Николай Кьорев.

При момичето се появили остеопороза, артрит, диабет, хипертония,глаукома, проблеми с белите дробове, жлъчката и почти всички вътрешни органи. Преди година състоянието и се влошава дотолкова, че се налага да стои в инвалиден стол и да бъде обслужвана от близките си.

В началото здравната каса поемала лекарствата, но след известно време медикаментите, които я поддържали трябвало да се заплащат от джоба на семейството. "Майка й имаше парцел, щяха да строят къща, но го продаде, за да купуваме скъпите лекарства", допълва бабата. Преди месец открили надежда за Лили в детската католическа болница във Ватикана. Добри хора им уредили среща с чуждестранен лекар специалист и всичко по пътуването и лечението било за тяхна сметка, събрано от дарения.

В началото на юли обаче една нощ Лили започнала внезапно да повръща. Температурата и се качила на 41 градуса, а кръвното и паднало до 40/20. Момичето било поставено в състояние на изкуствен кома, но на 6 юли починало от сепсис и белодробна недостатъчност в страшни мъки.

Майката Анна Медарова поискала чрез съда в Рим независима аутопсия и изследвания на кръв и клетки. Жената се надява да докаже връзката между ваксината и фаталния край на дъщеря й. Това се налага след като през юни районната прокуратура в Търново отказа да образува досъдебно производство. Петторна съдебно-медицинска експертиза заключила, че не съществува причинно-следствена връзка между влошеното здравословно състояние на момичето и поставената ваксина.

"Обясниха ми, че аутопсията е направена в друга болница, не в тази, в която са я лекували, но резултатите щели да са готови след 50-60 дни, а след това френски адвокати се ангажирали да помогнат да съдим фармацевтичната компания", каза бабата.

За траурната церемония инициативен комитет от Самоводене събрал 2400 лв. "Освен за погребението, ще помогнем на майката, защото са в изключително затруднено положение", каза кметът на селото Николай Милаковски.