Погребаха Лили, която издъхна във Ватикана, в затворен ковчег (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/4874390 www.24chasa.bg
Снимки: Дима Максимова

Близките ще сезират прокуратурата за непредумишлено убийство на детето им

14-годишната Лили, която умря от тежък сепсис в болница във Ватикана, бе погребана днес  в бял затворен ковчег в Самоводене. Близки, приятели и съученици на момичето чакаха мълчаливо повече от 40 минути, за да пристигне катафалката с тленните останки. Тялото, превозвано от българска траурна агенция, трябваше да е в селото около 9 ч. сутринта, но пристигна в 12.45 ч..

Кметът на Самоводене Николай Милаковски и местният полицай се включиха в изнасянето на ковчега, под неутешимите ридания на приятелките на Лили. Повече от час продължи поклонението в читалището. Момичето бе положено в семеен гроб.

Близките на Лили ще сезират прокуратурата за непредумишлено убийство на детето им. Роднините от търновското село Самоводене смятат, че отключеното автоимунно заболяване на момичето и уврежданията, довели до фаталния край, са вследствие на поставена ваксина срещу рак на шийката на матката.

Прокуратурата в Търново вече веднъж отказа да образува досъдебно производство за причиняване на средна телесна повреда срещу фармацевтичната компания, тъй като петорна експертиза не откри причинно-следствена връзка между влошеното здравословно състояние на Лили и поставената ваксина.

Според адвоката на семейството Борислав Борисов, смъртта на момичето вече е промяна в обстоятелствата и е основание за нова проверка. Борисов каза, че майката Анна Медарова е твърдо решена да се бори докрай да излезе наяве истината за поставянето на ваксина срещу човешки папиломен вирус и това, че тя уврежда здравето и застрашава живота на много български момичета. Според информацията, която тя получила, щом се разчу за съдбата на дъщеря й, у нас има още два случая на тежки увреждания след поставянето на същата ваксина.

"Като адвокат съм решил да водя всякакви преговори или дела с фармацевтичната компания. В момента уточняваме дали това ще става самостоятелно или ще се ангажират и други юристи, за да може да бъде по-солидна помощта, която и оказваме", каза Борисов.

По време на престоя в Италия с майката се свързали френски лекари специалисти и заявили, че са се явявали по такива дела като експерти и те са спечелени. Българката Цветозара Тронвил, председател на Европейската асоциация за защита правата на жените, била готова да съдейства такива специалисти да дойдат в България.

Засега обаче трябва да се изчакат резултатите от независимата аутопсията, извършена на тялото в Италия, която ще е готова до два-три месеца.