Ексдепутатът Христов бил с над 2 промила, когато според МВР застрелял приятеля си (ОБЗОР)

https://www.24chasa.bg/novini/article/4887678 www.24chasa.bg
Съдът остави ексдепутата Николай Христов за постоянно в ареста. СНИМКИ: “24 ЧАСА”

Над 2 промила е бил алкохолът в кръвта на ексдепутата Николай Христов, когато е застрелял според МВР приятеля си. Това стана ясно в четвъртък в Софийския апелативен съд (САС), който остави Христов в ареста за постоянно. Шефът на фонд “Научни изследвания” към Министерството на образованието бе задържан и обвинен в убийството на Красимир Илиев.

САС счете, че към момента има достатъчно доказателства, че 57-годишният Христов е извършил убийството, но не може да се каже категорично дали то е било умишлено. Мъжът първоначално е бил разпитан като свидетел. Обяснил, че приятелят му сам се е прострелял, но експертизи показали, че Илиев е гръмнат от разстояние, а

около раната в

дясното му око

няма нагар,

типичен при случаите на самоубийства.

Трагедията се разиграла на 14 юли в дома на Христов и започнала като приятелски запой. Двамата мъже се познавали от над 30 г. Към тях се присъединила и Миглена Иванова, която е единственият свидетел на случилото се.

“Аз съм приятел с този човек от 1979 г. Помагал съм му и продължавам да му помагам”, каза пред съда Христов и помоли да го пуснат от ареста. Мъжът видимо трепереше, докато говореше на съда.

Между двамата не е имало конфликт нито на 14 юли, нито преди това, заяви защитничката му Ина Лулчева. Според защитата стрелбата, довела до смъртта на 55-годишния Илиев, е злополука в резултат на прекомерна употреба на алкохол. Освен това веднага след инцидента клиентът им подал сигнал на телефон 112, за да може лекарите да окажат помощ на приятеля му. Съдействал и на полицията.

Адвокатите на Христов посочиха, че той е семеен, неосъждан, високообразован и винаги е бил на високи позиции в работата си, включително като депутат. Представиха и експертизи, че има високо кръвно.

Прокурорът призна, че разследването още е на ранен етап и няма как да се вземат предвид абсолютно всички веществени доказателства. Според него обаче експертизите били достатъчни, за да покажат, че Христов целенасочено е извършил престъплението. Прокурорът отбеляза, че свидетелката Иванова почистила с кърпа кръвта от бузата на Илиев, преди да дойдат лекарите.

В мотивите си съдът цитира показанията на Иванова. Когато пристигнала, жената видяла оръжието и двамата да пият. Притеснила се и обяснила, че това не е добра идея. Тогава

ексдепутатът

успокоил

гостенката си,

че пистолетът е законно притежаван, не е зареден и дори извадил пълнителя, за да ѝ покаже, че е празен.

Иванова обаче не била в стаята през цялото време, защото приготвяла вечерята и било възможно Христов да е отишъл до спалнята, където държал касата за пистолета и боеприпасите, и да е заредил оръжието.

Илиев пък бил

мъртвопиян

- първо спал на пода, а после се преместил на канапе. 3,54 промила алкохол в кръвта му отчела експертиза, а в урината количеството било дори повече - 4,4. Според магистратите в това състояние Илиев не е можел да стои прав. Макар също да бил пиян, Христов е бил с далеч по-малко съдържание на алкохол в кръвта. То обаче било достатъчно, за да замъгли преценката му и да доведе до емоционална нестабилност. По ръцете на Христов имало и частици барут и олово, каквито са намерени и по едната ръка на Илиев, но в пъти по-малки количества.

Двамата мъже са били един срещу друг, когато се чул първият изстрел, обяснила Миглена Иванова. Тя не е видяла пистолет в ръцете на Илиев. Когато пристигнали, полицаите открили две гилзи, които били същите като останалите в пистолета, който бил с патрон в цевта. Балистичните експертизи още не са готови, но съдът обясни, че видът и маркировката на гилзите са идентични с тези в пълнителя. Тепърва предстои да се изяснява имало ли е конфликт между Красимир и Николай, както и дали Христов е стрелял с цел демонстрация в жилището, или умишлено се е целел в главата на приятеля си.

Решението на съда е окончателно.

Избрал го Орешарски, знаели се от седесарските си години

Бившият депутат в три парламента Николай Христов е назначен за управител на фонд “Научни изследвания” към Министерството на образованието по времето на правителството на Пламен Орешарски през април 2014 г. Тогава министър на образованието е Анелия Клисарова. Според слухове в просветните среди изборът на Христов за управител на фонда е на Орешарски, с когото вероятно ги е свързвал общият седесарски период. Христов е депутат от СДС в 36-ото, 37-ото и 38-ото народно събрание.

Логично много по-малко вероятно е да го познава Анелия Клисарова, защото е от Варна и е от медицинските среди.

Не се е разплатил за старите проекти, стартирали през 2012 г., както и за проекти по международни споразумения - това са сред недовършените работи на Николай Христов. Скандали около фонда за научни изследвания се раждат от 2008 г., когато за първи път се появяват големи пари за разпределяне. От 2-3 милиона сумата нараства на 100 млн. лв. Всъщност фондът беше повод да бъде свален от поста министърът на образованието проф. Сергей Игнатов след протестите на учените през януари и февруари на 2013 г. Тогава председател на изпълнителния съвет е проф. Рангел Гюров, а управител на фонда - Христо Петров. Протестиращите под прозорците на министерството тогава наричаха Рангел Гюров анголски професор. Той обаче обясни, че е професор от Ангола, където е преподавал от 1989 до 1995 г.

Фондът “Научни изследвания” към МОН няма капацитет. Това е последното становище на Сметната палата и на експерти от Европейската комисия, които проверяват националната ни система за наука и иновации. Фондът не може да проведе конкурс. Няма отдел за мониторинг и оценка на извършването на проектите. Не са приети от финансовото министерство и насоките за кандидатстване за настоящата сесия.

Министерството на образованието било официално информирано от Софийската градска прокуратура, че срещу Николай Христов е било повдигнато обвинение за умишлено убийство в сряда. От ведомството на проф. Тодор Танев обявиха, че ще предприемат “нормативно установените процедурни действия за назначаване на нов управител на фонд “Научни изследвания”.

 

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Легендата на родното кино Цветана Манева плаши дъждовете с огромен чадър. Топпапараците на "България Днес" изловиха актрисата на улицата с дъждобран, висок почти колкото звездата, въпреки че дъжд не валеше. Явно великата актриса носи чадъра, за да плаши времето, както гласи поговорката, коментираха столичани

Международен дебют като писател тихомълком е направил Евелин Банев-Брендо, показа проверка на "България Днес". Напук на трите си присъди и издирването от Интерпол, кокаиновият крал успява да преведе на английски и да издаде автобиографията си "Съзирам душата на България". Произведението вече се предлага в специализирани сайтове за книги из цял

Десетки обяви за намерени стотици регистрационни номера на коли се появиха в социалните мрежи. Това стана след страхотния порой, който се изсипа над София в понеделник вечерта. Улиците на много столични квартали се превърнаха в пълноводни реки, по които се носеха дори тежки коли. Много от автомобилите са останали без табели