Бизнесът очаква поскъпване на тока с 15-20%, ще протестира (Обновена)

https://www.24chasa.bg/novini/article/4892960 www.24chasa.bg

Над 1000 фирми в 28 града протестират в четвъртък срещу повишената цена на тока, която се готви. Това заяви зам.председателят на БСК Камен Колев. Първият, който призова за протест бе шефът на КРИБ Кирил Домусчиев. Досега участие в протеста са заявили около 5000-6000 души само от София. Те ще носят плакати: "Не на мафията! Не на грабежа! Да на реформите! Да на пазарните цени в енергетиката!". "Българският бизнес не може и не иска да поеме високия разход в цената на електроенергията, като резултат от решението на КЕВР за увеличаване на добавките "Задължения към обществото".

Представителните работодателски организации АИКБ, БСК, БТПП, КРИБ и БФИЕК, които представят днес общата си позиция относно планираното повишаване на ценовата добавка "Задължение към обществото" от 1 август т.г. Изчисленията на работодателите смятат, че над българските индустриални предприятия е надвиснала гилотината на 15-20% повишаване на цената на електроенергията.

На срещата бяха и представители на КНСБ и КТ "Подкрепа", изпълнителният директор на АИКБ Добрин Иванов, зам.председателят на БСК Камен Колев, шефът на анализите в БТПП Александър Димитров – директор, изпълнителният директор на КРИБ Евгений Иванов и Константин Стаменов – председател на УС на БФИЕК.

"Действията на някои хора в парламента обърнаха колата, оказа се, че всичките ни усилия отидоха напразно", заяви Евгений Иванов от КРИБ. В енергетиката има мафия, категоричен бе Иванов. "Оказа се, че бъдещето на България не е експортната индустрия, а оборският тор. Месец се потрудихме да намерим пътища и мерки, които да препятстват повишаването на тока за бизнеса, но лобистки интереси ни спънаха- в парламента се гласуваха допълнителни мерки за производство на ток от биомаса", посочи Добрин Иванов от АИКБ. Прогнозираме фалити, загуба на конкурентоспособност, на работни места, ако се увеличи цената на тока от 1 август т.г., допълни той.

Светослав Глосов от Камарата на строителите в България подчерта, че новите цени ще се отразят твърде негативно на строителния бранш. Няма начин да се подготвят анекси на съществуващите договори, след като се увеличат цените на материалите, уточни той. Към този момент нова цена, според нас, може да има от 1 януари 2016 г., но ще ни е необходима и пътна карта с дългосрочни мерки за решаване на дефицитите в енергетиката и недопускане на такива дефицити в бъдеще, заяви Константин Стаменов от БФИЕК.