Референдум само за електронното гласуване, депутатите отхвърлиха другите въпроси

https://www.24chasa.bg/novini/article/4895221 www.24chasa.bg

Депутатите отхвърлиха първите два въпроса от предложението на президента за референдум по изборните правила.

Одобрен бе само третият въпрос, който предвижда възможност за дистанционно гласуване по електронен път. Първите два въпроса - за избиране на част от депутатите с мажоритарен вот и за задъллжително гласуване не събраха необходимия брой гласове.

Преди да подложат на гласуване въпросите на президента народните представители отхвърлиха и всички предложения на парламентарните групи за редакции на въпросите от референдума.

За въпроса, гласящ „Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?” 146 депутати бяха „за”, 40 „против”, а десет се въздържаха.

Първият въпрос "Подкрепяте ли част от народните представители да се избират мажоритарно?" не беше одобрен от Народното събрание. "За" гласуваха 89 депутати, "Против" бяха 85 и 22 се въздържаха.

Вторият въпрос на държавния глава падна при гласуването в пленарна зала. Той гласеше „Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и националните референдуми?. Единствено 55 депутати от ГЕРБ и 14 от Патриотичния фронт бяха „за” второто питане на президента, както и един от БДЦ, трима от Реформаторския блок и един от независимите. Общо 21 депутати от БСП бяха против, а 9 се въздържаха, 33 от ДПС гласуваха против, както и 9 от Реформаторския блок, като 7 се въздържаха. Освен единия народен представител от БДЦ, който подкрепи въпроса, 9 се въздържаха.

След 15-минутната почивка по искане на БСП, Народното събрание излезе с решение да се произведе национален референдум само с единия въпрос. Гласуваната редакция беше подкрепена от 131 народни представители, 31 бяха против, а трима се въздържаха.

Предстои гласуването на окончателното решение за референдум по изборните правила наесен заедно с местния вот.

Плевнелиев: Решението на парламента за референдума не отчита волята на българския народ

Михаил Константинов: Президентът беше бламиран за референдума

Цветанов: Допитването само с един въпрос се обезсмисля

Има ли нужда от референдума на Плевнелиев

Цветанов: Референдумът не е инициатива на президента, а на 570 000 граждани

Сидеров: Президентът да изтегли предложението си за референдума

Местан: Мажоритарният избор няма да доведе до по-добро качество на политическата система

Плевнелиев: Референдумът е важен колкото съдебната реформа (обновена)

Предложението на президента за референдум влиза в парламента