Протестът срещу увеличението цената на тока: КЕВР - не убивайте икономиката!

https://www.24chasa.bg/novini/article/4896465 www.24chasa.bg
Снимка: Архив

Няма да плащаме кражбите в енергетиката, КЕВР - не убивайте икономиката Спираме работа днес, за да не затворим изцяло утре. Това са само част от текстовете по плакатите, които носеха стотици представители на предприятия по време на митинга, организиран от работодателските организации и синдикатите срещу увеличението на цената на тока.

Защо моите колеги в Хамбург ще плащат тока с 30% по-ниско, попита Николай Лисаров, лидер на подкрепа в Аурубис. Паунова от асоциацията на метеорологичната индустрия заяви, че работодатели и синдикати са на един протест, тъй като защитават едни и същи интереси, а именно по средата на годината да се увеличат разходите за цената на тока от близо 19 на 40 лева, което ще доведе до криза в индустрията.

Първият оратор на митинга бе Васил Велев, лидер на българската асоциация на инсудтриалния капитал. "Не искаме да плащаме всяка година надписаната сметка в енергетиката, а тя е 1,3 млрд. лева", каза той. Велев каза, че двете американски централи трупат огромни печалби не от продажба на пазар, а от преференциални цени, в пъти по-високи от пазарните.

Шествието продължи от Министерския съвет към Комисията за енергийно и водно регулиране.