Протестиращите пред парламента: Лобистките закони намаляват заплати (галерия)

https://www.24chasa.bg/novini/article/4896608 www.24chasa.bg
Снимки: Йордан Симеонов

"Кой от тока ни краде, Те, Те, Те". Това скандираха пред парламента участниците в митинга на четирите работодателски организации и синдикатите. 

Според изчислениятана работодателите в него са взели участие около 10 000 души - 8 000 от работодателските организации и 2 00 от синдикатите. 

Организациите са АИКБ, КРИБ, БСК и БТПП, а от синдикатите - "Подкрепа", КНСБ и Независимост. 

Пред парламента Евгени Иванов - изпълнителен директор на КРИБ заяви, че синдикати и работадители се обединяват, за да кажат НЕ на енергийната мафия.

"Стига лобистки закони. Подкрепата на всеки лобистки закон е удар срещу индустрията, нарушава конкурентоспособността, води до намаляване на работните заплати", каза пък Светослав Глосов от Българската строителна камара. 

"Три дни имаме да наблюдаване КЕВР", каза Евгени Иванов - и в петък, когато се очаква тя да постанови цената на тока, работодатели и синдикати ще изразят отново позицията си, допълни той. 

Акцентът в протеста на митингуващите пред парламента бяха лобистки според тях промени в закона за енергетиката, който дава преференциални цени на тока от оборски тор.

"Оборският тор е по-важен от индустрията", скандираха протестиращите.

Работодателските организации поискаха всеки депутат да обявява конфликт на интереси и намекнаха за депутат, чийто баща произвежда ток от оборски тор.

И завършиха: "Кой поръча, кой гласува, кой, кой, кой".