Бизнесът: Няма да плащаме за тока с празен чек (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/4897603 www.24chasa.bg
Лидерите на протеста поведоха хората към Комисията за енергийно и водно регулиране.

Защо оборският тор е по-важен
от икономиката, питат работодатели

“Няма да плащаме за тока с празен чек.” Това заяви по време на протеста срещу цените на електроенергията от 1 август Константин Стаменов, председател на УС на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори.

Всичко е прогнозно при изчисленията на цената на тока, къде са одитите на ВЕИ-тата, къде са измервателните уреди на топлофикациите и заводските централи, попита той.

Думите му бяха посрещнати с възгласи: “Индустрията - да, крадците - вън.” По изчисления на организаторите

близо 10 000

души са излезли

на жълтите павета срещу евентуалното увеличение на цената на тока за бизнеса и тъй наречената добавка “задължения към обществото”. Инициатори са КРИБ, Асоциацията на индустриалния капитал в България, БСК, БТПП, и синдикатите КНСБ, “Подкрепа” и “Независимост”.

Към 10,45 часа пред сградата на президентството се събираха работници на “Биовет”, пред сградата на бившия партиен дом бяха хората на “Арубис”, на “Софарма” и на десетки други предприятия.

Защо моите колеги

в Хамбург ще

плащат тока с

30% по-евтино,

попита Николай Лещаров, лидер на “Подкрепа” в “Арубис”.

Първият оратор на митинга бе Васил Велев, лидер на Асоциацията на индустриалния капитал в България. “Не искаме да плащаме всяка година надписаната сметка в енергетиката, а тя е 1,3 млрд. лева”, каза той. Велев заяви, че двете американски централи трупат огромни печалби не от продажба на пазар, а от преференциални цени, в пъти по-високи от пазарните. По 15 фотоволтаика на ден са присъединявани, кой е виновен, че сега бизнесът да плаща, попита още той. И заяви, че искат не отлагане на решението за цените, а те да останат такива до 1 януари, когато ще се либерализира пазарът.

От протеста пред Министерския съвет шествието продължи към Комисията за енергийно и водно регулиране.

“Кои процентите сгреши? Кой, кой, кой?”, “Вдигаш тока – дай оставка”, “Иванов – off, off, off”, “На реформата – да, на грабежа-не”. Тези възгласи се чуха пред КЕВР.

Пред Народното събрание Васил Велев попита защо са подменени промените в Закона за енергетиката, които работодатели и синдикати са изработили с правителството. Особено ги гневеше даването на преференциални цени на тока, който се произвежда от оборски тор.

“Оборският тор

е по-важен от

икономиката”, заявиха работодатели. А множеството скандираше: “Кой поръчва, кой гласува, кой, кой, кой?”

В края на митинга Евгений Иванов от КРИБ заяви, че окончателното им становище ще стане ясно в петък, след като КЕВР определи цените.

“Толкова сме заети, че не следя протестите. Всеки може да ми иска оставката, това е тяхно право”, каза шефът на КЕВР Иван Иванов. Но освен че ми искат оставката, нека да кажат какво регулаторът не е изпълнил. Да кажат, че не им запазваме привилегиите, за сметка на битовите потребители.

“Озадачен съм от протеста, тъй като

правителството изпълни всички мерки,

които бяха договорени с работодатели и синдикати. И пак няма доволни”. Това пък коментира председателят на енергийната комисия в парламента Делян Добрев.

А и протестират, преди да има цени.

“Озадачен съм, че синдикатите са срещу фонда за енергийна сигурност, за който те самите настояваха, както и е странно работодатели и синдикати, които имат диаметрално противоположни искания, свързани с енергетиката, да протестират заедно”, каза още той. Имаше плакати - “Няма да плащаме за “Белене” и “Цанков камък”, но да бяха протестирали за това преди 10 г., мачът вече е свирен”, каза Добрев.

Евгений Иванов, изпълнителен директор на КРИБ:

20% поскъпване на енергията

може да е 20% съкращения

Ще следим КЕВР

Обединихме се работодатели и синдикати, за да вземем главата на енергийната мафия, която трови индустрията, трови работодателите, трови българския бизнес и работниците. Това заяви на митинга пред парламента Евгений Иванов, изпълнителен директор на КРИБ.

Ако добавката “задължения към обществото” бъде увеличена, което означава, че цените на тока за бизнеса ще нараснат с 20%, има опасност с толкова да бъдат намалени заплати или пък да бъдат съкратени работници, каза още той.

Ще определим реакцията в зависимост от това дали сме чути, каза още Иванов в края на митинга пред парламента. Имаме три дни да наблюдаваме КЕВР и как ще определи цените на тока, каза той и коментира, че протестът е насочен към това да бъдат дадени аргументи на правителството да убеди КЕВР да не се повишава цената.

Васил Велев, председател на АИКБ:

Всяко домакинство дава

1 заплата за грабежите им

Подмениха промените,

договорени с кабинета

В България почти половината от електроенергията, която се произвежда, се продава не на пазарни, а на преференциални цени. Ценовата надбавка от 40 лв., която КЕВР иска да сложи, не е пазарна величина и се определя, за да покрие дупката, която се отваря между пазарната цена и защитените преференциални цени на американските централи, на фотоволтаиците и когенерациите, каза Васил Велев, председател на Българската асоциация на индустриалния капитал. Това прави 1 млрд. и 300 млн. годишно. Като добавим неефективната продажба, която е свързана с печалби за привилегировани търговци и загуби на НЕК, се получава, че всяко домакинство в България плаща една заплата за кражби, разхищения, за пладнешкия грабеж. 

Плакати и възгласи “мафия” и в страната

ВАНЬО СТОИЛОВ,

ДИМЧО РАЙКОВ,

ВАЛЕНТИН ХАДЖИЕВ

Работници протестираха и в страната.

Стара Загора

Без съмнение ще бъдем чути, но ако не бъдем послушани, ще втвърдим протеста си, обявиха представители на около 60 местни фирми, които спряха работа за час и излязоха на протест пред областната управа. Според Търговско-промишлената палата в града акцията е подкрепена от общо 200 фирми в областта. Протестиращите бяха превърнали в плакат любопитна снимка на днешния председател на КЕВР Иван Иванов, който като депутат на опозицията преди 2 г. протестира срещу правителството на Пламен Орешарски с плакат с надпис: “Не давам заем на енергийната мафия!”.

Един от съсобствениците на холдинг “Загора” - Антон Андронов, бивш кмет на Стара Загора, изчисли, че фирмите от холдинга ще губят по 100 лв. на работник месечно, ако влязат новите цени на тока за бизнеса. Тук са заети 2200 души. “Ще работим, докато фалираме”, отсече Андронов.

Бургас

100 души от десетина предприятия се събраха на протест срещу поскъпване на тока за индустрията. Най-много бяха работниците от “БМФ Порт Бургас” и завод “Спартак”. “Спираме работа днес, за да не затворим утре” и “Ден на траур за българската икономика” се четеше на плакатите. Не може в енергетиката да вземат големите заплати, а ние да се чудим какво да правим”, заяви Антон Сотиров, представител от завод “Спартак”. “Дано да има чуваемост, в противен случай ще търсим други решения”, каза председателят на синдиката на пристанищните работници Николай Стефанов.

Смолян

Над 250 души блокираха главния булевард пред общината. В протеста се включиха предприятията “Арексим”, “Костал” “Ариете” и работодателските организации, представляващи бизнеса в областта. Според Иво Царев, председател на Регионална стопанска камара, ако цената се вдигне от 1 август ще последват масови протести.

Представители на около 60 фирми се включиха в протеста в Стара Загора. Подкрепиха го го общо 200 фирми от региона. Там бе донесен и плакат със снимка на шефа на КЕВР Иван Иванов при протест преди 2 г. срещу енергийната мафия.