Търговският договор ЕС-САЩ може да е готов още през 2016 г.

https://www.24chasa.bg/novini/article/4903421 www.24chasa.bg
Активисти протестират против преговорите за ТТИП в Мюнхен

Всички промени ще засегнат пряко бизнеса в България

През последните месеци из Европа вървят протести, които в България са доста непонятни - хора се преобличат като прасета, носят макети на огромни пилета и протестират с надуваеми троянски коне из центровете на различни европейски столици.

“Не искаме пилета с хлор от САЩ, не искаме говеждо с хормони и ГМО храни”, скандират те.

За какво става въпрос? Активистите протестират против нещо, което се оказа доста неясно и за самите тях - т.нар. ТТИП - Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции между ЕС и САЩ, за което двете страни преговарят от 2013 г. насам. Целта е да се сключи споразумение, което да доведе до пълно премахване на тарифите и отваряне на пазарите на двата най-големи търговски партньора в света. Заедно ЕС и САЩ произвеждат една трета от световните стоки и услуги. Двустранната търговия между тях за 2014 г. възлиза на 700 млрд. долара и създава 13 милиона работни места.

Американският президент Барак Обама обяви, че амбицията му е това споразумение да постави световен стандарт за XXI век в областта на търговията, услугите и условията на труд. А според запознати с идеята за преговорите между САЩ и ЕС основният двигател за старт на преговорите било опасението, че ако двете страни не поставят такъв стандарт, това ще направи Китай, и то много скоро.

Като член на ЕС България също е дала мандат на Европейската комисия да води преговорите със САЩ и ще бъде пряко засегната от всичко, което бъде договорено накрая.

Според запознати икономисти преговорите са стигнали до средата и сега навлизат в решителната си фаза. Вече са изчистени всички безпроблемни въпроси по 24-те глави, които са групирани в 3 “кошници” - “Достъп до пазара”, “Сътрудничество в областта на регулациите” и “Правила”.

Преди седмица завърши 10-ият кръг от преговорите ЕС-САЩ в Брюксел. На него всички участници обявиха новата си цел, на която даде тласък срещата на световните лидери на Г7 през юни - ускоряване на преговорите. Амбицията на 2-та екипа е да успеят да приключат преговорите при сегашната администрация на президента на САЩ Барак Обама, т.е. до края на 2016 г.

Главният преговарящ на САЩ Дан Мюлъни заяви, че в момента има прозорец с добра възможност да бъде завършено споразумението с тази администрация във Вашингтон. На пресконференция в Брюксел Мюлъни и главният преговарящ на ЕС Игнасио Гарсия-Берсеро обявиха, че двете страни вече са поставили на масата своите предложения за една от най-важните глави - “Услуги”. На последните преговори били обсъждани и неуредени въпроси в областта на козметиката, химическите вещества и текстилните изделия.

В козметиката имаме много различни регулаторни режими.

и все още проучваме как можем да си сътрудничим. Една от най-горещите теми в преговорите е какви да са бъдещите етикети на различни стоки. В областта на текстила би трябвало да се въведат общи символи, заяви Дан Мюлъни. Обсъждани били и правилата за изписване на произхода на текстилните изделия.

“Смятам, че в момента импулсът на преговорите е подновен след срещата на Г7”, заяви пред репортери във Вашингтон Кати Новели, заместник държавен секретар за икономическото развитие, енергетиката и околната среда в Държавния департамент на САЩ. “Идеята на ТТИП е да улесни още повече тази икономическа активност между 2-те страни по начин, който продължава да защитава общественото здраве и безопасност при наличието на различията между нас.” Целта на бъдещото споразумение също така е да обърне специално внимание на малките и средните предприятия, защото те са в действителност моторът както на европейската, така и на американската икономика, подчерта Новели. За тези предприятия често е по-трудно да се ангажират в трансатлантическа търговия заради всички търговски бариери, които трябва да преминат.

Според много дипломати и икономисти големият “слон в стаята” е спорният механизъм за уреждане на спорове с чужди инвеститори - ISDS, който влиза като част от споразумението. Най-общо казано той засяга защитата на инвеститорите. Много граждани се опасяват, че той позволява корпорации да съдят държави, ако решат, че законите там ограничават очакваната от тях печалба. Този механизъм не е нов, съществува в търговските споразумения в света през последните 20 г. В момента компанията “Филип Морис” съди правителството на Австралия за това, че не разрешава слагането на брандове върху цигарите в страната.

ISDS е част и от търговското споразумение на ЕС с Канада, което вече е факт. Преди месец обаче Европейският парламент гласува становището си за ТТИП, в което призовава за промяна на механизма за защита на инвеститорите. Евродепутатите призоваха Еврокомисията да излезе с предложение за нов механизъм, в който процесите да се провеждат от обществено назначени съдии и който да включва апелативна процедура.

Не всички американски дипломати са оптимисти, че търговското споразумение ще бъде финализирано от администрацията на Барак Обама. Според Фред Бергстън, директор на Центъра за международна икономика “Питърсън”, е договорена едва 30 процента от материята. Той прогнозира, че договорът с ЕС ще бъде завършен от следващия президент на САЩ. През 2016 г. страната влиза в активната президентска кампания и договорите могат да бъдат оставени за 2017 г.

Забавяне се очаква не само от страна на САЩ, но и в самия ЕС. Според британския евродепутат Дейвид Мартин от комисията по търговия в Европарламента договорът със САЩ няма да бъде финализиран в рамките на сегашния Европарламент, чийто мандат е до 2019 г.

ЕС преговаря в момента с около 20 страни за подобни споразумения. Споразумението с Канада вече е приключено, а това с Южна Корея е реализирано. Нито едно друго търговско споразумение обаче не е било гледано така под лупа от обществеността в Европа като това със САЩ. Никога не сме били свидетели на такива протести, признават еврочиновници. Според мнозина протестите, особено емоционални в Германия, Австрия и Люксембург, невинаги са по съществото на преговорите. Често става въпрос за антиглобалистки прояви, аферата “Сноудън” в Германия, недоверието към евроинституциите.

Две години след началото на преговорите със САЩ еврослужители признават, че не са успели да уловят навреме знаците на надигащата се опозиция срещу ТТИП, констатира агенция Ройтерс. Новите еврокомисари, начело със Сесилия Малмстрьом, която сега отговаря за търговията, започнаха да обикалят из страните членки и да разясняват за какво са преговорите.

Всички преговорни позиции на Еврокомисията се публикуват на сайта ѝ, а мнозина в Европа признават, че това са най-прозрачните търговски преговори, водени досега. Протестите обаче не спират.

Според Хосюк Лий-Макияма, директор на Европейския център за международна политическа икономия в Брюксел, Европа и САЩ вече са закъснели и това споразумение е последния им шанс, тъй като в следващите 10 години 30% от световния икономически растеж ще се генерира в Китай. Транс-Тихоокеанското споразумение, което САЩ са на път да финализират с още 11 държави в Азия, е нещо като регионална Световна търговска организация и е пряк конкурент на ЕС, предупреждава той.

Европейците не искат пилета, мити с хлор

Няма да се променят правилата за ГМО храни и говеждо с хормони, обещава Еврокомисията

Тъй като тарифите между ЕС и САЩ вече са сравнително ниски, според икономистите най-големите ползи ще дойдат от хармонизирането на регулаторните режими.

САЩ искат свободен достъп до пазара на ЕС, а за ЕС е много важен свободният достъп до обществените поръчки в Щатите. Например снабдяването на детски градини, училища и други услуги се регулира според законодателството във всеки щат, докато в Европа това е напълно либерализирано. На федерално ниво в САЩ признават, че не могат да променят щатското законодателство, така че ще търсят друг начин за отваряне на обществените поръчки.

Докато малцина ще се оплачат от перспективата да си купят в Европа кола, направена по американските стандарти за безопасност, много европейски критици на търговските преговори смятат, че ако подпише споразумението със САЩ, ЕС ще снижи собствените си стандарти за здравеопазването, безопасността на храните и условията на труд.

Пълно отваряне за ГМО продукти

Всъщност и в момента няма пълна забрана за внос на ГМО храни и семена в ЕС, но това се регулира много строго, като всеки отделен продукт или култура за засаждане се одобрява от Европейската агенция за безопасност на храните (EFSA). На 13 януари т.г. Европейският парламент гласува нови правила, разхлабващи режима. Те предвиждат отделните държави членки сами да решават дали да ограничат, или да забранят изцяло отглеждането на ГМО култури. Още през лятото на миналата година България обяви, че подкрепя подобно решение.

Занапред, ако ГМО растение е одобрено от EFSA, държавите членки ще могат да решават поотделно дали да го допуснат на територията си.

Европейската комисия обяви официално, че системите в ЕС и САЩ са твърде различни и несъвместими и няма да променя този режим в преговорите, както и няма да компрометира стандартите за безопасността на храните. Официалната позиция на САЩ по отношение на ГМО е, че очакват споразумението с ЕС да се базира на научните изводи, имайки предвид, че EFSA също допуска ГМО култури.

В САЩ не се възприема добре бавната процедура, с което се одобряват за допускане на пазара в ЕС храни с ГМО съставки и семена. Американски производители настояват също така да отпадне от етикетите в ЕС изричното споменаване, че продуктът съдържат ГМО съставки, както е по закон , тъй като в САЩ такава разлика не се правела. Това обаче ще срещне отпор в Европа. В Европарламента искат изрично да се произнесат по въпроса. Според новите правила от Лисабонския договор Европарламентът накрая ще гласува за цялото търговско споразумение само с “да” или “не”. За да не пропадне накрая целия договор, Еврокомисията брифира редовно комисиите в ЕП докъде са стигнали преговорите.

Пилета, измити с хлор

При производството на месо разликата в двете системи е огромна. В САЩ няма правила за отглеждането на животни, както и за използването на медикаменти в процеса. За да бъде храната годна за консумация, накрая фермерите измиват продукцията със силно хлорирана вода, която ликвидира бацилите. Използват се и хормони при отглеждането на животните. В ЕС се контролира цялата линия на производство, като се забранява използването на химически вещества при отглеждането и при измиването на месото накрая. Затова пилетата с хлор се превърнаха в една от основните емблеми на протестите срещу ТТИП.

Според Моник Койен, директор на Европейската организация на потребителите, полученото месо накрая и в двата случая е безопасно за консумация. При използването на химикали обаче опасностите са за околната среда. Освен това така произведеното в САЩ месо е значително по-евтино.

Ако има взаимно признаване на стандартите, европейските производители ще бъдат ударени.

В някои сфери американските стандарти са по-високи от европейските. Например САЩ са лидер в регулациите за безопасност на автомобилите. Постигната е вече и договорка за взаимно признаване на инспекциите на новите модели самолети, като те се одобряват само веднъж от едната страна на океана - там, където са произведени.

В САЩ не признават географските означения на ЕС

В някои сфери за храните САЩ и ЕС вече са се договорили. Така например при органичните храни има споразумение за еквивалентност. Това означава, че продуктите, сертифицирани като органични било в ЕС, или в САЩ, могат да бъдат продавани и на двата пазара. По този начин се намаляват дублиращите инспекции и такси.

Има проблем обаче с признаването в САЩ на т. нар. защитени географски обозначения за различни видове храни - сирена, деликатеси и вина, които се използват в Европа. Производители от ЕС искат да защитят наименованията на 16 вина на пазара в САЩ.

Красноречив пример е известното италианско сирене “Асиаго”, което се произвежда в точно определен район в Североизточна Италия при специфична технология. В САЩ обаче се произвежда също сирене “Асиаго”. Според европейците това е подвеждане на клиента. В САЩ пък твърдят, че не може да има защитени имена, тъй като много имигранти са дошли от Европа и продължават традициите си при храните. Те предлагат своята система за марка на продукта, при която защитата е много по-сигурна и производителят може да съди нарушителя. 

Здравните разходи намаляват при общи стандарти

Една от сферите, които ще се облагодетелстват особено от евентуално търговско споразумение ЕС-САЩ, е фармацевтиката, смятат в AmCham EU, организация в Брюксел, която представлява американски компании в Европа. Очаква се намаляване на разходите в системата на здравеопазване при намаляване или премахване на тарифите, както и при уеднаквяване на стандартите при производство на лекарства и медицински изделия.

Ако се поделят отговорностите при регулирането на производствените бази в САЩ и Европа, инспекциите ще намалеят с 40%, тъй като няма да се дублират

Ще има полза и за самите пациенти, при които разработените нови лекарства ще достигат много по-бързо. Така например и САЩ, и ЕС, изискват клинични изследвания върху деца, когато медикаментите са с педиатрична насоченост. Подходът и графиците в двете страни са различни. Смята се, че ако се създадат общи процедури и графици за подобни медикаменти, ще се намали ненужното дублиране на тестове върху деца и ще се ускори изследването на новите лекарства.

Според Уилям Крист от Международния научен център “Удроу Уилсън” във Вашингтон при търговско споразумение САЩ-ЕС цената на лекарствата ще скочи, тъй като големите фармацевтични компании ще удължат времето за защита на патента си и т.нар. генерични лекарства (чийто патент е паднал - бел. ред.) ще стигат много по-късно на пазара. Според AmCham EU увеличението на авторските права е един от най-големите митове.

по отношение на ТТИП. Според организацията както ЕС, така и САЩ вече имат достатъчно строги правила за защита на интелектуалната собственост, така че търговското споразумение цели само да установи допирните точки между двете системи.

  

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Бившият шеф на Националната служба за охрана има повече от впечатляваща биография, а срещите му с най-влиятелните хора на планетата са запечатани на повече от 3000 кадъра. Които генералът с гордост показа единствено за "България Днес". Идеята му е да покаже, че НСО не винаги е била служба, свързвана с инциденти и скандали

Бланка с криминалната регистрация на Васил Божков бе открита днес при обиска в офисът му на столичната ул. "Московска". Строго секретния документ, създаден през 1982 г. от столичната дирекция на милицията, е намерен в личния сейф на хазартния бос. Наред с имената, ръста и цвета на очите на Божков са посочени и любопитни данни от криминалната му

Даниела Серданова също се включи в отбора на моделките с напомпани устни, видя "България Днес". Бившата изгора на Любослав Пенев, която през годините се изявяваше като тв водеща и консултант на няколко български сериала, опитва да поддържа стегната форма и да не изостава от по-младите бръмчалки. Вероятно заради това Серданова се развозва из