Мария Русалиева угасна след битка с алцхаймер

https://www.24chasa.bg/novini/article/4909124 www.24chasa.bg
Мария Русалиева в дома си СНИМКА: РУМЯНА ТОНЕВА

Поклонението е в петък в черквата "Св. Праскева" ат 12,30 ч

На 87 години почина актрисата Мария Русалиева, съобщи агенция Фокус, позовавайки се на нейни близки. В Министерството на културата все още не бе получена молба тя да бъде положена в Алеята на изтъкнатите творци на културата, не знаят и кога е насрочено сбогуването с нея. (От семейството уточниха, че имат свои фамилни места в Централните софийски гробища и няма да се възползват от тази възможност - б.а.) Но такава молба за гробно място вече има за режисьора Иван Георгиев-Гец, който си отиде преди дни.

Русалиева, която освен театрална е и филмова актриса, участвала във филми като “Рицар без броня”, “Любимец 13” и последно в “Ла донна е мобиле”, е поредната личност от света на големия екран, която ни напуска през тази тъжна за българското кино седмица... Изгубихме светли личности.

Мария Русалиева казваше, че е трудна за издържане поради лекотата на характера си. Заради нумерологията, с която се занимава, мнозина я търсят, за да “погледне” в бъдещето им. Убедена е, че всеки има своя карма, която няма как да заобиколи.

Вярва и в

прераждането,

и в това, че във всеки

свой следващ живот

човек плаща

за ония грешки, които е направил в миналите си животи.

Четеше доскоро без очила и не заспиваше без книга. Тя бе от онези дами, за които елегантността е втора природа - не излизаше от вкъщи без грим и червило. Внимателно подбираше тоалета си според случая. И не спираше да се шегува - най-вече със себе си.

Живееше на ул. “Раковски” в стара кооперация в апартамент, носещ духа и културата на миналия век. Четиридесет години от живота на актрисата преминават на сцената на Военния театър. Зад гърба си Мария има четири брака и четири развода. Сменила е пет коли, живяла е в няколко апартамента. В числа тя измерва не само миналото и настоящето си, но и често поглежда в бъдещето на свои близки. Нумерологията е нейна страст, завладяла я от детските и години. Когато била на 5 г., баща ѝ, поетът Владимир Русалиев, я завежда при Учителя Дънов, който препоръчва: “Обърнете внимание на това дете. То ще има тежък и славен път.”

Годините минават сред приятели и хора, които се доверяват на нейния талант да поглежда в бъдещето. После идва нещо страшно - болестта на Алцхаймер. Тя не щади точно хората, които най-много работят с ума си. Последствията са страшни, особоно за близките. Прочутият писател фантаст Тери Пратчет дори направи филм за това, че хора с тази диагноза трябва да имат право да изберат сами края си, преди да престанат да разпознават и най-близките си хора... Той угасна преди да стигне този стадий

.

Мария Русалиева не е страдала. Светът за нея е бил вече едно бяло петно с мънички цветни петънца, в които са се отразявали лицата на близките ѝ. Невинаги... Ляво - дясно, горе - долу, къде съм и и кой си ти, коя съм аз, къде е моята кукла, оята стая, къде е моята дъщеря... Такива въпроси често тревожат и Русалиева, както и болните от тази изтриваща паметта болест. Но близките им винаги трябва да са до тях, да знаят какво да сторят за своите майки и бащи, за хората, които са ги напуснали и забравили, но тялом са до тях и може и да не разбират, но усещат. Това, че вече не са същите. Защо трябва да им се случи това, питат се с тъга.

“Мама вече не ме

познаваше. Не се

мъчеше. Не знаеше

какъв е светът

около нея

Тя - човек, толкова влюбен в живота! Но тази болест не прощава и, уви, поразява най-умните. Сякаш е някакво отмъщение на природата за това, че са били такива...”, споделя дъщерята на Русалиева - Елена. Тя - нейната любов и гордост с успехите ѝ като актриса в кукления театър.

Уникално позитивен човек, в артгилдията казваха за нея: “Питай Мария!” И какво разказваше тя? “Когато бях на 16 години, умря 10-годишната ми сестричка и майка ми полудя в буквалния смисъл на думата. В един от пристъпите си тя се обърна към мен, хвана ме за китките и счупи и двете ми ръце. После я настаниха в психиатрия и аз трябваше да се грижа за нея. Слава Богу, оздравя напълно. Не помнеше нищо от онова, което ми беше причинила. Беше забравила ужасното и продължи да е прекрасна майка и съпруга. Смея да кажа, че ѝ аз и помогнах с моята доброта и търпение. По това време следвах философия. Баща ми, който издаваше списанието за наука и изкуство “Предел”, беше убеден, че с каквото и да се занимавам, преди всичко трябва да получа богата обща култура. “Простият човек нищо не може да постигне, запиши философия, пък после ще видим какво ще стане”, казваше ми той. Така и направих, учих философия до трети курс, когато чух, че има конкурс за четци пред микрофон. Явих се ей така, без подготовка, нямах представа какво е това етюд и ме скъсаха. А шефът на школата Митов казал на баща ми: “От нея артистка не става.” Ей това изречение всъщност така ме амбицира, че ме направи актриса... На следващата година се подготвих брилянтно, приеха ме и цял живот...”

Русалиева е от хората, които не се правят на звезди, спокойно и мъдро говорят за живота си. Затова не криеше:

“Не намразвах мъжете, с които се разделях. Забравям лошите неща, изтривам ги от паметта си. Всеки от тези мъже е раздвижил емоционалната ми природа, дал е импулс в живота ми. Трябвало е да се срещна с тези хора, да се разплатим за нещо и да се разделим. Това е моята карма!

Известната актриса претендира, че има по-къс брак от всички холивудски звезди. Само

24 дни е траял

семейният ѝ

живот с бъдещия

голям оператор

на българското кино Димо Коларов. По-късно в нумерологичните си занимания Мария Русалиева ще открие, че нейното число я обрича на нещастен брак.

“Разбрах, че дори да се омъжа за Уиндзорския херцог, пак ще се разведа. И се успокоих! Започнах да гледам позитивно на връзките си.” Третият мъж признава, че няма доверие в чувствата, защото е актриса. Четвъртият е по-млад от нея и остава предано до Мария в тежък здравословен момент от живота. “Каза ми - спомня си актрисата: “Няма да позволя да се случи нещо лошо с теб!” И се отнасяше с мен като с дете. Той ме измъкна от болестта. Беше много чувствителен и интелигентен.” Но тя чувства, че няма право да го задържи... Мария Русалиева остава в приятелски отношения със свекървите си. Всичките са верни след нейните раздели със синовете им.

Каква е

равносметката от

попрището жизнено

след средата?

“Цял живот съм била потърпевша, но малко хора го подозират. Това, което съм преживяла с мъжете в живота си, не го считам за страдание. Аз съм непримирима с много неща, имам по-големи изисквания или не съм успяла да изразя по-добре себе си, така че да ме опознаят. Да видят, че не е опасно да се живее с мен. Може би това е карма - изплащам стари грехове и дългове в минали животи. Вярвам дълбоко в прераждането.

Носят се легенди за една смешна случка между нея, Калоянчев и неговата половинка Валя... Разказва с удоволствие:

“Първата главна роля на Калоянчев бе във филма “Димитровградци” (1956), заради който пък... едва не се разведе. Синът му Ивайло беше на 6 месеца. Жена му Валя дойде на снимките. Стои и гледа как в един епизод съпругът се целува с мен. Той е Щерю Барабата и аз - комсомолката Невена, която трябва да го превъзпита. Целуват се веднъж, два пъти, три пъти... Единайсет дубъла направиха режисьорите Никола Корабов и Дучо Мундров! Накрая свършиха. Калата отива при жена си и гледа - тя реве, та се къса!. “Защо ма, Валя?” “Ами единайсет пъти се целувате, може ли такова нещо?” “Ами то е само на кинo...” Нейсе, размина се с този аргумент. А в лентата влезе първата целувка.

“Аз живея красиво - казваше Русалиева. - Благодарение на вкуса на Елена (дъщеря от брака ѝ с говорителя на БНР Александър Александров) живея в красива къща. Харесва ми обстановката, живеем в разбирателство. Баща ми и братята му бяха гениални художници. Дядо ми даскал Марин Пенков от село Драганово е прототипът на стария Радионов от пиесата “Царска милост” на Камен Зидаров. Асен Разцветников, Камен Зидаров и баща ми Русалиев са израснали под брястовете на Янтра.

Дали Елена е наследила дарбата ѝ. Не крие, че има пророчески сънища, но сега, точно сега тъгува. Майка ѝ вече я няма. Дано да я сънува, че е на по-добро, щастливо и спокойно място.

Изпращаме Мария Русалиева утре (петък) в 12,30 ч в черквата “Света Параскева”, съобщиха от семейството. Бог да я прости.

 

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Световният номер две в тениса Рафаел Надал бе приятно изненадан за рождения си ден. Той навършва 34 години. Матадора получи като подарък от децата в школата си в Манакор торта. Тя бе във формата на корт. В четирите ъгъла имаше по една сладка тенис топка, а в средата бе запазения знак на Рафа. Децата му поднесоха сладкия дар преди тренировката му

Цветана Пиронкова сериозно работи за връщането си на корта. Освен неуморните тренировки, тя хвана ракетата и за снимка. Тенисистка №1 на България през този век позира за снимка, замахвайки с нея и вперен в бъдещето поглед. "Животът е такъв, какъвто го направим, винаги е бил и ще бъде", написа тя. Пиронкова обяви

На безкрайните опашки се нареди телевизионният продуцент Димитър Станчев. Създателят на супершоу "Невада" се опита бързо да придвижи документи, но струпването от хора на моменти го обезсърчаваше. Станчев носеше предпазна маска, въпреки че на открити пространства това не е задължително. Снимки: България