Ивайло Калфин отговаря: "Точките" за пенсиониране остават за категорийните работници

https://www.24chasa.bg/novini/article/4918391 www.24chasa.bg

В едни от последните дни на юли Народното събрание прие текстовете за пенсионната реформа. В. “Клуб 100” и в. “24 часа” дават възможност на своите читатели да получат отговор на своите питания за пенсиите лично от министъра на труда и социалната политика Ивайло Калфин.

Питайте министъра за възрастта, стажа, размерите на пенсиите, задайте и вашия конкретен казус. Предлагаме ви отговорите, които Калфин даде на най-бързите, които изпратиха въпросите си миналата седмица.

За да питате министъра за пенсиите, пишете на адрес:

София 1504,

бул. “Цариградско шосе” 47, ет. 5.

Може да пишете и на електронната ни поща 24action@ 24chasa.bg.

2016 г. трябва да сте на 65 г. и 10 месеца за пенсиониране с недостигащ стаж

С. Панайотова:

От всички публикации за пенсионната реформа не става ясно възрастта за тези, на които не им достига стаж, от 2016 г. директно ли става 67 г., или и тя ще расте с по 2 месеца до достигане на тази възраст?

Ивайло Калфин: През 2015 г. право на пенсия за осигурителен стаж и възраст за трета категория труд се придобива при навършване на възраст 60 г. и 8 м. за жените и 63 г. и 8 м. за мъжете и съответно осигурителен стаж от 35 г. за жените и 38 г. за мъжете. Ако не ви достига осигурителният стаж, може да се пенсионирате при навършване на 65 г. и 8 м. и не по-малко от 15 години действителен осигурителен стаж през 2015 г.

През 2016 г. КСО предвижда право на пенсия за осигурителен стаж и възраст да се придобива при навършване на 60 г. и 10 м. от жените и 63 г. и 10 м. от мъжете, и осигурителен стаж 35 г. 2 м. за жените и 38 г. и 2 м. за мъжете.

От 31 декември 2016 г. възрастта се увеличава от първия ден на всяка следваща календарна година. До 31 декември 2029 г. за жените се увеличава с по 2 м. за всяка календарна година, а от 1 януари 2030 г. с по 3 м. за година до достигане на 65 г. До 31 декември 2017 г. възрастта за мъжете се увеличава с 2 м. а от 1 януари 2018 г. с 1 м. за всяка календарна година до достигане на 65 г.

От 31 декември 2016 г. изискваният осигурителен стаж се увеличава всяка следваща календарна година с по 2 м. до достигане на 37 г. за жените и 40 г. за мъжете.

Ако не ви достига осигурителен стаж през 2016 г., за да се пенсионирате, до края на годината може да го направите, ако имате навършени 65 г. и 10 м. възраст и най-малко 15 г. действителен осигурителен стаж. От 31 декември 2016 г. възрастта се увеличава от първия ден на всяка следваща календарна година с по 2 м. до достигане на 67 г.

Повечето стаж и по-големите осигуровки ще ви донесат и по-голяма пенсия

Марио Георгиев:

Защо пенсиите се индексират с процент върху самата пенсия? Този начин не е справедлив. Един човек, работил повече и осигурявал се на по-голяма заплата, получава и по-голяма пенсия. Това е справедливо, но когато става въпрос за индексация, мисля, че пенсиите трябва да се увеличават с една и съща сума за всички пенсионери. Същото се отнася и за увеличението на пенсиите на работещите пенсионери. Не е справедливо човек, работещ на ниска заплата, да увеличава пенсията си с по-голяма сума от друг работещ пенсионер на по-висока позиция само защото основната му пенсия е по-голяма. В това няма никаква логика.

Ивайло Калфин: Пенсиите, отпуснати до 31 декември на предходната година, се осъвременяват ежегодно от 1 юли с решение на Надзорния съвет на НОИ. Процентът на индексиране е равен на сбора от 50% от нарастването на осигурителния доход и 50% от индекса на потребителските цени през предходната календарна година.

Размерът на пенсията за осигурителен стаж и възраст зависи от участието и приноса на човека в общественото осигуряване. При определянето на пенсията се включват продължителността на осигурителния стаж и внесените осигурителни вноски върху получените възнаграждения. Поради това предложението за осъвременяване на пенсиите с еднаква сума за всички лица не би могло да се приеме, тъй като по този начин ще се игнорира участието на лицата в осигуряването.

Необходимо е осъвременяването на пенсиите да се различава от преизчисляването им.

За хората, на които е отпусната пенсия за осигурителен стаж и възраст поради общо заболяване и за инвалидност, поради трудова злополука или професионална болест, е предвидено да могат да поискат преизчисляване на пенсията за придобит осигурителен стаж и осигурителен доход след пенсионирането, ако това е по-благоприятно за тях. Преизчисляването на конкретната пенсия се извършва по реда, по който се определя размерът на пенсиите.

 

“Точките” за категорийните работници остават

Надя Петрова:

През 2016 г. отпадат ли, точките, при пенсиониране на категорийните работници?

Ивайло Калфин:

През 2016 г. “точките” при пенсиониране на категорийните работници не отпадат.

Пенсионирането на работещите при първа и втора категория труд е уредено в постоянна разпоредба, която е в сила от 1 януари 2016 г. Тя предвижда, че работилите 10 г. при условията на първа категория труд могат да се пенсионират, ако не са придобили право на професионална пенсия за ранно пенсиониране или когато са променили осигуряването си по чл. 4в от професионален пенсионен фонд във фонд “Пенсии” и отговарят на следните критерии: навършили са възраст до 31 декември 2015 г. 47 г. и 8 месеца за жените и 52 г. и 8 месеца за мъжете и имат сбор от осигурителен стаж и възраст 94 за жените и 100 за мъжете. От 31 декември 2015 г. тази възраст се увеличава от първия ден на всяка следваща календарна година с по 2 месеца за мъжете и с по 4 месеца за жените до достигане на 55 г.

Лицата, които са работили 15 години при условията на втора категория труд, могат да се пенсионират, ако не са придобили право на професионална пенсия по чл. 168 или когато са променили осигуряването си по чл. 4в от професионален пенсионен фонд във фонд “Пенсии” и са навършили възраст до 31 декември 2015 г. 52 г. и 8 месеца за жените и 57 г. и 8 месеца за мъжете и имат сбор от осигурителен стаж и възраст 94 за жените и 100 за мъжете. От 31 декември 2015 г. тази възраст се увеличава от първия ден на всяка следваща календарна година с по 2 месеца за мъжете и с по 4 месеца за жените до достигане на 60 г.

Учителите трябва да са действащи, за да излязат в пенсия 3 г. по-рано

rumi2011@abv.bg:

Здравейте! Аз съм на 58 г. Имам 30 г. учителски стаж. През 2010 напуснах системата на образование и не съм работила до този момент. Имам ли право на ранно пенсиониране и кога? Благодаря ви!

Ивайло Калфин:

Според текстовете на Кодекса за социално осигуряване както досегашните, така и новите, учителите придобиват право на ранно пенсиониране за осигурителен стаж и за възраст три години по-рано от възрастта им за придобиване право на пенсия по общия ред на трета категория труд. Изисква се да имат натрупан специализиран учителски осигурителен стаж от поне 25 години и 8 месеца за жените и поне 30 години и 8 месеца за мъжете.

Право на ранно пенсиониране при тези условия имат хората, които към датата на подаването на заявление за пенсиониране са заемали учителска или възпитателска длъжност.

В запитването си посочвате, че сте на 58 години, от което следва, че през 2010 г. не е било изпълнено изискването за възраст за придобиване право на учителска пенсия. В момента обаче вие вече не работите като учител или възпитател, поради което не е възможно ранното ви пенсиониране.

Очаквайте следващите отговори след седмица.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

На свобода е пуснат 20-годишният компютърен специалист Кристиян Бойков, обвинен за хакването на данни от системата на НАП. Ден след ареста му Софийската градска прокуратура реши да пусне младежа срещу подписка и да го освободи незабавно от следствения арест на "Г.М. Димитров". Разследващите са събрали допълнителни доказателства по делото,

Министерски съвет е най-доброто място за вдъхновение за карикатуриста Чавдар Николов. Майсторът на рисуваната сатира бе изловен от топпапараците на "България Днес" да обикаля около властовите сгради на бул. "Дондуков", нарамил торбичка с най-ценното си - материали за шаржове. Николов очевидно е готов, щом види някой управник,

Мая Манолова дъх не може да си поеме от работа. Омбудсманът проведе сериозен разговор по телефона, след което забърза крачка явно за важна делова среща. Макар динамичното си всекидневие, Мановола поддържа стилен външен вид, като се започне от фризурата й, минава през бутикова чанта и завършва с обувките й.