Смешни присъди за първите банкови измамници

https://www.24chasa.bg/novini/article/4930072 www.24chasa.bg
Марин Игнатов -Голямото Мънчи бил мозъкът на схемата

Скандално ниски присъди от по 3 години затвор получиха братята Марин и Георги Игнатови-Мънчитата, прочули се като хората, въвели източването на банкови карти в Европa, пише "България днес".

Силистренските бандити ще трябва да платят и по 10 000 лева в полза на държавата. В замяна на семплите глоби Мънчитата спасиха от конфискация огромното си имущество, придобито с парите от скиминг измамите. Повечето от имотите Игнатови приписали на своите роднини, които също са участници в бандата. Въпреки категорично доказаната вина помагачите се отърваха само с условни присъди. Съпругите им Марина и Станимира с по една година, а аверът им Тодор Тодоров с две. Според обвинението именно двете дами и Тодор са хората, препирали парите, източени от банковите карти на стотици хора в Западна Европа. С тях бандата в периода от 27 април до 20 октомври 2005 г. купила множество къщи, апартаменти, заведения и магазини в Силистра, оценявани на стотици хиляди левове. Схемата и ролите на всеки един от участниците били перфектно уточнени. Марин и Георги теглели с подправени банкови карти парите от банкомати в Европа. Веднага след това средствата били превеждани по сметки на съпругите им и съучастника Тодор. Роднините от своя страна веднага инвестирали заработеното в недвижими имоти. Сделките, естествено, не били на името на Мънчитата, за да не предизвикват вниманието на данъчни и полиция. Въпреки това в крайдунавския град двамата братя са известни като един от най-мастите собственици, като дори местните ги определят като "феодали". Без да се притесняват, те открито парадирали с притежаваната от семействата им собственост. Не криели и как точно са изкарали стотиците хиляди евро. След няколко чашки ракия Марин и Георги дори обичали да разказват за подвизите си и изтърпяната вече присъда от по пет години във Франция.

 Престъпната кариера на дуото започва още в началото на 90-те години. Заради проблеми с ченгетата Марин и Георги бягат в Западна Европа. Там заедно с още родни бандити се занимават с рекет, контрабанда, фалшификация на долари и кражби. В бизнеса с кредитни карти попадат по случайност в началото на 2000 г. По това време Марин има сериозни компютърни познания и заедно със свои приятели хакери измисля начин за подправяне на кредитни и дебитни карти. За по-малко от година техни жертви стават хиляди французи, чиито сметки са източени. Липсващите пари са няколко милиона евро. Заради дребен гаф обаче бандата е разбита. Въпреки арестите френските ченгета не скриват възхищението си от Мънчитата. Пред местните медии криминалистите признават, че това е най-гениалната и съвършена система, която са виждали.

Перфектна схема

Схемата, изумила чуждестранните криминалисти, е повече от любопитна, най-вече със своята трансграничност. Повечето действия се развивали в Източна Франция и Англия. На подбрани банкомати се монтирали няколко устройства. Първо, към отвора на банкомата, където се пъхат картите, се прикачвала тънка пластинка с процеп. В пластинката имало микрочипове. Те разчитали информацията от магнитните ленти на картите - номер, парична наличност, банка, имена на притежателя. Отделно в капака на банкомата имало микрокамера, която засичала ПИН кода. На 15 м стояла кола, съоръжена с микропредавател. Той бил вързан към захранването на банкомата и така информация достигала до автомобила. След това тя се предавала на компютърни специалисти в България. Фалшификацията се извършвала в страната ни. Върху празни пластмасови заготовки се прехвърляла цялата информация, като щабквартирата била нает от Мънчитата апартамент в Силистра. След това парите се теглели от банкомати в България, като сметките в евро се точели директно в левове. Хитра била и врътката, че всъщност обрани се оказвали не самите граждани, а банките на техните страни. Това било така, тъй като всяко едно евро се компенсирало от трезора.

Христо ГЕНАДИЕВ