Учени са създали в лаборатория почти завършен човешки мозък

https://www.24chasa.bg/novini/article/4931300 www.24chasa.bg

За пръв път в лаборатория е отгледан почти напълно оформен човешки мозък. Това обявиха учени от Щатския университет на Охайо в САЩ, цитирани от The Guardian. Екипът зад постижението се надява, че създаденият от тях орган ще трансформира изучаването на неврологичните заболявания.

Макар и без съзнание, миниатюрният мозък, който наподобява този на петседмичен ембрион, ще бъде полезен при изследване на болести. Той би могъл да служи и за тестове на лекарства за Алцхаймер и Паркинсон, тъй като засегнатите от тези състояния мозъчни региони се развиват в ранните фази на формиране на мозъка.

Лабораторно отгледаният орган с размери на гумичка за триене е направен от кожни клетки и е най-завършеният модел на мозък, разработван досега, изтъква Рене Ананд от Щатския университет на Охайо в Кълъмбъс, който е представил научната разработка по време на симпозиум във Форт Лоудърдейл в щата Флорида. Ананд и колегите му посочват, че са възпроизвели 99 процента от различните видове мозъчни клетки и гени. Учените казват, че органът съдържа и гръбначен стълб и дори ретина. Опасения от етично естество не съществуват, подчертава Ананад. „Няма сензорни стимули, които да влизат в мозъка. Този мозък не мисли по никакъв начин“, обяснява той, цитиран от Фокус.

Ученият посочва, че е създал мозъка чрез конвертиране на кожни клетки в полипотентни клетки – клетки, които могат да се програмират да се превърнат във всякакъв вид тъкан в тялото. Произведените клетки са отглеждани при специални условия, които са провокирали развитието им в различни компоненти на мозъка и централната нервната система. Създаването на мозък със зрелостта на петседмичен зародиш отнема 12 седмици, заявява Ананд.

Учени, с които The Guardian се е свързал за коментар отбелязват, че е трудно да оценят работата без достъп до повече данни, които пък са недостъпни заради незавършилата процедура по патентоване на метода. Голяма част от изследователите не одобряват факта, че екипът е оповестил информация, преди научното постижение да е разгледано от други изследователи.