Ивайло Калфин отговаря: За 74,76 лв. на месец може да се купи осигурителен стаж

https://www.24chasa.bg/novini/article/4955549 www.24chasa.bg

Иван Иванов, Минеаполис: Аз съм работил активно в България от 1984 до 1992 г., а след това още 4 г. съм бил в дългосрочна командировка в чужбина, но работното ми място се пазеше до 1996 г. Имам и 2 г. казарма. С такъв стаж ще взема ли някаква пенсия в България? Имам и 6 г. висше образование като държавен стипендиант. Мога ли да откупя тези години за стаж и колко струва на година? Аз живея в чужбина, остарявам и ще се върна да прекарам пенсионните си години в родината.

Господин Иванов, през 2015 г. мъжете придобиват право на пенсия за осигурителен стаж и възраст при навършване на 63 г. и 8 м. и 38 г. осигурителен стаж. Тези, на които не достига осигурителният стаж, придобиват право на пенсия при навършване на възраст 65 г. и 8 м. и не по-малко от 15 г. действителен осигурителен стаж. През 2016 г. право на пенсия от мъжете се придобива при навършване на възраст 63 г. и 10 м. и осигурителен стаж 38 г. и 2 м. От 31 декември 2016 г. възрастта се увеличава от първия ден на всяка следваща календарна година с 2 месеца до 31 декември 2017 г., а от 1 януари 2018 г. – с по 1 месец за всяка календарна година до достигане на 65-годишна възраст. От 31 декември 2016 г. осигурителният стаж се увеличава от първия ден на всяка следваща календарна година с по 2 месеца до достигане на осигурителен стаж 40 г. за мъжете.

През 2016 г. условията за пенсиониране при недостигащ осигурителен стаж за мъжете и жените са навършена възраст 65 г. и 10 м. и наличие на най-малко 15 г. действителен осигурителен стаж. От 31 декември 2016 г. възрастта се увеличава от първия ден на всяка следваща календарна година с по 2 месеца до достигане на 67 г. Предвидена е възможност да закупите времето на обучение във висше или полувисше образование, но за не повече от срока на обучение, предвиден по учебния план за завършената специалност, и времето на докторантурата, определено в нормативен акт. Размерът на осигурителните вноски е 74,76 лв. за всеки месец закупен осигурителен стаж. Дългосрочното командироване се зачита за осигурителен стаж, ако за този период сте били осигуряван и са внесени осигурителни вноски.

Следва да имате предвид, че към настоящия момент няма сключен договор между Република България и САЩ в областта на социалната сигурност, поради което не съществува възможност за взаимно зачитане на осигурителни периоди, придобити на територията на двете страни. Започването на преговори за сключване на договор в тази сфера е един от основните приоритети на Министерството на труда и социалната политика през последните години.

В случай че сте живели или работили и в други държави, съществува възможност да ви бъде зачетен осигурителният стаж в съответната държава, при условията на европейските регламенти за координация на системите за социална сигурност или международен договор, по който България е страна. Информация за координационните регламенти и договорите в областта на социалната сигурност може да намерите на сайта на Министерството на труда и социалната политика, рубриката “Политики”/ “Работа в чужбина”/“Социални права в ЕС” и “Договори за социална сигурност”.

От 1 януари влиза в сила ранното пенсиониране

М. Георгиева: Родена съм през 1960 г., започнала съм работа на 18 юли 1978 г. Тази година навърших 55 г. и имам трудов стаж 37 г. При това положение аз кога ще се пенсионирам?

Уважаема госпожо Георгиева, от 1 януари 2016 г. право на пенсия за осигурителен стаж и възраст от жените се придобива при навършване на 60 г. и 10 м. и осигурителен стаж 35 г. и 2 м. От 31 декември 2016 г. възрастта за жените се увеличава от първия ден на всяка следваща календарна година с по 2 месеца до 31 декември 2029 г., а от 1 януари 2030 г. – с по 3 месеца, до достигане на 65-годишна възраст.

От 31 декември 2016 г. осигурителният стаж се увеличава от първия ден на всяка следваща календарна година с по 2 м. до достигане на осигурителен стаж 37 г. за жените.

Правото на пенсия зависи и от категорията труд, при която сте работили. От данните в запитването предполагам, че сте работили при условията на трета категория труд. Предвид на това вие имате необходимия осигурителен стаж, но необходимата възраст за пенсиониране ще навършите през 2021 или 2022 г. в зависимост от рождената ви дата.

Бих искал да ви уведомя, че от 1 януари 2016 г. е предвидена възможност за лицата, които имат изискващия се осигурителен стаж, да могат да се пенсионират до една година по-рано от възрастта им за придобиване право на пенсия за осигурителен стаж и възраст. Пенсията, която се отпуска при тези условия, е в намален размер с 0,4% за всеки недостигащ до възрастта за пенсиониране месец. Тя се отпуска от датата на заявлението и се изплаща в намален размер пожизнено.

2016 г.: в пенсия без стаж на 65 г. и 10 месеца

Валентина Вапирева: Здравейте, г-н Калфин. Аз съм на 64 г. и имам 34 г. и 3 м. стаж. Нямам финансова възможност да си купя стаж. Каква е възможността да се пенсионирам?

Уважаема госпожо Вапирева, през 2015 г. жените придобиват право на пенсия за осигурителен стаж и възраст при навършване на 60 г. и 8 м. и осигурителен стаж 35 г. Тези, на които не достига осигурителният стаж, придобиват право на пенсия при навършване на възраст 65 г. и 8 м. и не по-малко от 15 г. действителен осигурителен стаж. Догодина условията за пенсиониране при недостигащ стаж за мъжете и жените са навършена възраст 65 г. и 10 мес. и наличие на най-малко 15 години действителен осигурителен стаж. От 31 декември 2016 г. възрастта се увеличава от първия ден на всяка следваща календарна година с по 2 месеца до достигане на 67-годишна възраст.

Трите години отпреди 1997 г. не влизат в изчисленията от 2018 г.

Кети Михайлова: За периода от 1.1.2016 г. до 31.12.2018 г. влезе ли в сила предложението за въвеждане на възможност за избор дали да се включат 3-те години до 1997 г. при изчисляване размера на пенсията, или не.

Уважаема госпожо Михайлова, индивидуалният коефициент се изчислява от дохода, върху който са внесени осигурителни вноски, за периода от три последователни години от последните 15 г. осигурителен стаж до 1 януари 1997 г. по избор на човека и от дохода за периода след тази дата до пенсионирането му.

Смятано от 1 януари 2016 г., за пенсиите, отпуснати с начална дата след 31 декември 2018 г., индивидуалният коефициент се изчислява от осигурителния доход на пенсиониращия се за осигурителния му стаж след 31 декември 1996 г. до датата на отпускане на пенсията.

И пенсионирани, военните могат да останат в армията

Атанасов: Каква ще е процедурата за служители на МВР и МО, които придобиват право на пенсия, как ще си оформят документите за пенсия, ако са на работа, и ще получават ли пенсия и заплата?

Военнослужещите, служителите в МВР и другите специални ведомства, които имат необходимия осигурителен стаж за пенсия, могат да се пенсионират, без да се изисква освобождаване от служба, съответно уволнение или прекратяване на правоотношението. Няма пречка хората да получават едновременно заплатата и отпуснатата им пенсия. Служителите от тези ведомства, които до 31 декември 2015 г. имат необходимия осигурителен стаж за придобиване право на пенсия, могат да се пенсионират независимо от възрастта до 31 декември 2018 г.

Офицерите ще могат да продължат да носят униформата и да служат и след като се пенсионират.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Скромна на вид 51-годишна пловдивчанка се оказа сред най-издирваните жени в Европа. В рамките на няколко години Радина Жечева успява да прибере спестяванията на десетки хора от цялата страна. Докато прокуратурата се накани да реагира, измамничката си плюе на петите и няма как да излежи 5-годишната си присъда

С условни присъди се разминаха шестима граничари, обвинени, че са прибирали подкупи, за да пропускат безпрепятствено камиони и автобуси през ГКПП Малко Търново. Като виновни за участие в престъпна банда за взимане на рушвети са признати Кирил Костов, Благой Димитров, Сергей Атанасов, Петко Грудов, Георги Ташев и Денис Юсеин

Невърнат дълг на сръбския кримитип Дарко Таминджич е най-вероятната причина за разстрела на столичния бизнесмен Любомир Пенев. В това са убедени хора, близки до разследването на кървавата трагедия от далечната 1999 г. Както повечето поръчкови покушения в годините на прехода и това до ден днешен не е разкрито