Част от данък общ доход ще остава за общините (обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/4960010 www.24chasa.bg
Министър Николина Ангелкова разговаря с Христо Гюлев, собственик на най-награждавания български хостел - ”Старият Пловдив”, обявен от “Лонли Планет” за 4-ти в света и две години поред награждаван от Booking.com като най-високо оценен от потребители български хотел. СНИМКА: Наташа Манева

Бизнесът да установи връзки с образованието, съветва вицепремиерът Томислав Дончев на дискусия на “24 часа” и “Труд”

От няколко месеца тече обсъждане на два варианта - държавата да се откаже частично от данък общ доход и да го даде на общините или да се даде възможност общинските съвети да прибавят свой данък върху 10-те процента.

Това обяви вицепремиерът Томислав Дончев на дискусията “Пловдив 2020”, организирана от “24 часа” и “Труд”. На нея присъстваха около 150 представители на мощни компании, които развиват бизнес в региона, кметове на общини, ректори на вузове и общественици. Томислав Дончев и министрите на икономиката Божидар Лукарски и на туризма Николина Ангелкова отговориха на десетки въпроси.

Всичко, което трябва да знаете за:

Кметът Иван Тотев (в средата) с наградените топинвеститори СНИМКА: Наташа Манева

Мисля, че

В Пловдив в момента се строят 3 големи завода с над 5000 нови работни места, обяви Иван Тотев. СНИМКА: Наташа Манева

тази есен ще бъде

Министърът на икономиката Божидар Лукарски поздравява инж. Пламен Панчев, един от управителите на “Тракия икономическа зона”. СНИМКА: Наташа Манева

приключен

150 бизнесмени, представители на пловдивските университети и кметове на околни общини като Хисаря, Марица и Родопи препълниха залата на дискусията. Имаше дори правостоящи. СНИМКА: Наташа Манева

разговорът за

Томислав Дончев си тръгна впечатлен от дискусията в Пловдив. Той обясни на бизнеса и кметовете, че още тази есен трябва да приключи обсъждането как да се даде право на общините да събират данък върху доходите. СНИМКА: Наташа Манева

данъците на

общините,

каза Дончев. Той уточни, че изразява лично мнение, но то се подкрепяло от поне половината кабинет.

Изявлението на Дончев дойде в отговор на искането на Пламен Панчев от “Тракия икономическа зона” за повече местно самоуправление. Панчев поиска и бизнесът да бъде включен в данъчния дебат.

До 2023 г. европейските фондове ще са основният инвестиционен ресурс в България поне като публични инвестиции, обяви още Дончев. Трябва обаче постепенно да се търсят алтернативи на европейското финансиране, предупреди вицепремиерът.

Пловдив трябва да заложи на културата, защото това е душата на икономиката. Покрай титлата европейска столица на културата градът има уникален шанс да се превърне в марка, обясни вицепремиерът.

Пловдив е запазена марка и трябва да я продаваме добре.

Това е лесна

задача, стига

да търсим

правилния

клиент,

заяви Христо Гюлев, собственик на най-награждавания хостел у нас “Старият Пловдив”. За последните 3 г. той е получил 6 големи международни отличия.

Бизнесът трябва да установи връзки с образованието, посъветва Дончев. Според него заводите трябва да инвестират в стажанти, които след 4-5 години ще са идеалната работна ръка. Въпросът бе повдигнат от почетния консул на Германия в Пловдив Мариана Чолакова. Според нея вниманието на държавата трябва да бъде насочено към учениците.

“Иска ми се да заверявам по-малко документи на кандидат-студенти за Германия”, добави Чолакова.

Вицепремиерът заяви, че няма нищо лошо нашите ученици да следват в немски университети, но трябва да се направи така, че част да се връщат и да бъдат в полза на икономиката ни. Според Дончев немските компании са ключовият ни партньор при въвеждане на професионалното обучение у нас.

“Вследствие на някои токсини, натрупани по време на прехода, да си успешен специалист и работник, не е ценност. Имаме поколение и половина, даже две, които са

отгледани в една

среда, където

пътят към успеха

е чрез късмет

или далавера",

каза вицепремиерът.

“Връзките между образованието и бизнеса са критични. Само с една наредба за дуалното образование няма да се получи”, категоричен бе Томислав Дончев. Устойчив растеж без производство и индустрия нямало.

Индустрията давала база на икономиката да оцелее в кризисни времена и генерирала устойчива заетост, а тя има нужда от добре подготвени кадри.

Свързват хотелите с НАП и полицията

В Пловдив е започнал пилотен проект, който трябва да свърже в обща система регистрите на хотелите за техните гости с НАП и МВР, а и с туристическото министерство. Това обяви министърът на туризма Николина Ангелкова на дискусията.

Тази връзка, която ще се въведе в цялата страна, ще донесе освен всички други ползи и много по-добро обслужване, и яснота за развитието на туризма, категорична бе Ангелкова. Трябвало да се повишат и данъчните приходи, както и сигурността.

Пловдив е една от дестинациите в страната, които не са засегнати от трудния сезон, а отбелязват ръст, съобщи още министърът. За първите 6 месеца на годината в града има с 5% увеличение на броя на туристите и с 8% на нощувките. Това означава, че е създал своите контакти и е интересен, дори за туристи от далечни дестинации като Китай, обясни Ангелкова.

Културно-историческият туризъм трябва да стане един от трите водещи сегмента в отрасъла, обясни Ангелкова. Заради това министерството е създало 8 културни дестинации. Пловдив попада в тази за архитектура и занаятчийство.

България има над 40 000 артефакти и исторически атракции и продължава да разкрива нови. Това ни нарежда в първата тройка на страните с културно-историческо наследства наред с Гърция и Италия, каза министърката.

Фокус догодина ще е и виненият туризъм, като в Пловдив ще се проведе най-голямото международно винено изложение, обясни Ангелкова. Ще бъдат направени и множество винени маршрути с помощта на бизнеса и общините.

За първи път в България има и регламентация на хостелите, похвали се Ангелкова в отговор на въпрос за младежкия туризъм от ученичката Велиана Благоева. По въпроса за рекламата на България министерството на туризма си партнирало и с големите онлайн платформи и туроператори.

“За 2016 г. основният акцент в нашата реклама ще бъде дигиталният маркетинг. Възнамеряваме да организираме и 100 журналистически тура из страната, като ще поканим български и чуждестранни медии”, посочи Ангелкова. Тя призова по-бързо да се създаде организация за управление на 9-те туристически района в страната.

Тотев: Бизнесът в Пловдив бързо преодоля кризата

Пловдив се превърна в едно от най-предпочитаните места за инвестиции в България в сферата на производството, отбеляза кметът Иван Тотев на дискусията. Той цитира доклад на “Индъстри уоч”, според който индустрията е най-силно развита в Пловдив и София. Предприятията около града на тепетата осигуряват заетост на 13% от наетите в индустрията.

“При нас се наблюдава и най-високият ръст на заплатите за ниско- и средноквалифицирания персонал - 19-22%”, заяви градоначалникът. В настоящия момент се изграждат три големи завода, като общият брой на заетите в тях ще надхвърли 5000 работни места, добави Тотев.

Според него луксозните офиси, които се строят в града, са новите заводи. Те се захранват със специалисти от деветте висши учебни заведения в Пловдив. Кметът смята, че средното професионално обучение се нуждае от пренастройване, за да удовлетвори нуждите на бизнеса.

Компаниите в Пловдив бързо преодоляха кризата и поеха по пътя на растежа, заяви Тотев.

Според него положителна черта на Пловдив е, че градът няма нито индустриален мастодонт, нито изключителни дадености за туристическа индустрия. Това прави бизнесът диверсифициран и успешен, категоричен бе Тотев.

След дискусията той награди 13 компании с почетни плакети за големи инвестиции. “Благодарение на целенасочената политика Пловдив все по-убедително заема позиция на водещ икономически център”, каза Тотев.

Отличените са “АББ България”, “Атаро клима”, “Биофреш”, КЦМ, “Либхер - Хаусгерете”, “Магна пауъртрейн Пловдив”, “Сенсата технолоджис”, “Щорм”, “Програмиста”, “Риуърд гетауей”, “Спийдфолоу”, “Телъс интернешънъл” и “Сиксти кей”.

Лукарски очаква горивата още да поевтинеят

Виждаме, че има намаляване на цените на горивата. Надявам се, че може да паднат и още. Това заяви в Пловдив министърът на икономиката Божидар Лукарски, който пристигна в града специално за форума “Какво е нужно за развитието на индустрията, културния туризъм и инвестициите”, организиран от вестниците “24 часа” и “Труд”.

Министърът допълни, че мерки за борба с монополите може да предприеме Комисията за защита на конкуренцията.

На въпрос на журналисти дали Реформаторският блок ще подкрепи кандидата за кмет Здравко Димитров, който бе изключен от парламентарната група на ГЕРБ, Лукарски отговори, че не може да каже отсега, тъй като изборите са през октомври и все още има време.

В последните години в Пловдив са реализирани 10 инвестиционни проекта и са

привлечени над 800 млн. лева

инвестиции, а разкритите

работни места са над 2000

Това отбеляза министърът на икономиката Божидар Лукарски на дискусията, организирана от в. “24 часа” и “Труд”.

Според него индустриалната зона на Пловдив е пример как една област може да реализира икономически растеж.

Лукарски отбеляза, че вторият град на България се очерта като основна дестинация за IT бизнес и аутсорсинг. Министърът призова висшите училища в Пловдив да работят съвместно с бизнеса. “Има намаляване на броя на младите кадри със специално образование”, допълни Лукарски.

Той увери, че правителството ще продължи да стимулира инвестиционната дейност.

Министърът на икономиката коментира и професионалното обучение. По думите му необходимостта от него е назряла, тъй като се сблъскваме с проблема за неподготвен персонал на средно мениджърско ниво.

Лукарски обяви, че във фабрика в Кричим, която шие облекла за Австрия, ще се осъществява проект за дуална система.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

По дантелени черни чорапи, високи токове, шлиферче, което едва прикрива задните й части, и разкопчана до пъпа блуза се пусна Мара Отварачката из софийските улици. Певицата беше помъкнала със себе си чанта с гримове и помади, с които явно не се разделя. Очакваме скоро Мария да тръгне съвсем без дрехи.

Нападателят на "Кротоне" Макси Лопес се отърси от омразата към Мауро Икарди. Той протегна ръка за помирение към бившия си най-добър приятел, който преди няколко години му открадна съпругата. Фаталната Уанда Нара изневери, а по-късно и заряза мъжа си заради авера му. Оттогава Лопес бе в непрестанна война с двамата предатели

Лошите новини за мениджъра на "Манчестър Юнайтед" Оле Гунар Солскяер нямат край. "Червените дяволи" са в невиждана от години криза, а сега се яви пореден проблем. Вратарят Давид де Хеа се контузи по време на евроквалификацията на Испания срещу Швеция (1:1) във вторник вечерта. Стражът получи мускулна травма на "Арена Солна" при опита си да изчисти