Цигарите поскъпват заради нов акциз. Горанов: Удряме контрабандата

https://www.24chasa.bg/novini/article/4972869 www.24chasa.bg

Нова схема за увеличение на акциза върху цигарите прие в сряда правителството. С нея се предвижда плавно увеличение до 90 евро на 1000 цигари до 2018 г.

Схемата ще позволи поскъпването при евтините цигари да е по-малко, а при скъпите по-голямо. Това е мярка срещу контрабандата, обясни финансовият министър Владислав Горанов.

Досегашният специфичен акциз, който беше 101 лв. на 1000 къса, ще бъде намален до 70 лв. За сметка на това пропорционалният се вдига на 38% и ще расте с по 2% на година, докато през 2018 г. стане 42% от продажната цена на кутия цигари. Именно това щяло да позволи цените на евтините цигари да се увеличат по-малко, отколкото на скъпите марки, обясни Горанов. Задържането на цените на евтините цигари пък щяло да ограничи контрабандата, а освен това и да щади доходите на по-бедните българи.

Само през миналия месец има увеличение на приходите от акциз на цигарите с 34 млн. лв., обяснил на заседанието на кабинета премиерът Бойко Борисов.

Забранява се и пренасянето на повече от 40 цигари, свити с насипен тютюн или напълнени в т.нар. гилзи, предвижда друга поправка в закона за акцизите. Ограничението се правело по аналогия с това, че не могат да се пренасят повече от 2 кутии цигари.