Ивайло Калфин отговаря: Инвалидните добавки вече няма да се вдигат

https://www.24chasa.bg/novini/article/4973049 www.24chasa.bg

Христо Иванов: Г-н Калфин, от 1 юли се индексираха всички пенсии, както и социалната пенсия за инвалидност, която стана 126 лв. Добавката към инвалидните пенсии по закон е 25% от социалната, но при нея няма промяна - става дума за 60 стотинки и за принципно положение - 25%!

Уважаеми господин Иванов, с измененията в Кодекса за социално осигуряване от 1 януари 2015 г. отпадна възможността социалната пенсия за инвалидност да се получава с друг вид пенсия. С оглед запазване правата на лицата, които получават социална пенсия за инвалидност заедно с друг вид пенсия, е предвидено те да продължат да получават отпуснатите до 31 декември 2014 г. социални пенсии за инвалидност (в размер на 25 на сто) в определения им към тази дата размер до изтичане на срока, за който са отпуснати.

Поради това увеличението от 1 юли 2015 г. на социалната пенсия за старост (от която се изчислява социалната пенсия за инвалидност) няма да се отрази на вече отпуснатите социални пенсии за инвалидност, които се получават с друга пенсия.

При липса на достатъчно стаж се пенсионирате по старост на 70 г.

Анонимен: Аз съм на 61години,мъж,но имам около 12 години стаж по различни причини.Въпросът ми е какво трябва да направя, за да получа някаква пенсия и след колко време мога да очаквам пенсиониране? В момента не работя.

През 2015 г. лицата, на които не достига осигурителният стаж, придобиват право на пенсия при навършване на възраст от 65 години и 8 месеца и с наличен действителен осигурителен стаж, не по-малък от 15 години.

През 2016 г. условията за пенсиониране при недостигащ осигурителен стаж за мъжете и жените са навършена възраст от 65 години и 10 месеца и наличие на най-малко 15 години действителен осигурителен стаж. От 31 декември 2016 г. възрастта се увеличава от първия ден на всяка следваща календарна година с по 2 месеца до достигане на 67-годишна възраст.

По смисъла на Кодекса за социално осигуряване “действителен стаж” означава действително изслуженото време по трудово или служебно правоотношение, времето, през което лицето е работило по друго правоотношение и е било задължително осигурено за инвалидност, старост и смърт, както и времето, през което лицето е подлежало на задължително осигуряване за своя сметка и е внесло дължимите осигурителни вноски.

След всичко казано дотук, конкретно за вас отговорът е - ако не придобиете право на пенсия по реда по-горе, остава възможността да се прецени дали отговаряте на условията за получаване на социална пенсия за старост при навършване на 70 г. възраст. Към настоящия момент тя се отпуска на лица, на които годишният доход на член от семейството към датата на навършване на възрастта е по-малък от сбора на гарантирания минимален доход, установен за страната през последните 12 месеца.

Ранните пенсии ще се актуализират, но ще са по-малки от нормалните

Емилия Симеонова: Г-н Калфин, при ранно пенсиониране пенсията остава намалена до живот с по 0,4% за всеки недостигащ месец.

От 1 януари 2017 г., започва постепенно увеличаване на тежестта на една година осигурителен стаж при изчисляване размера на пенсиите (както за новоотпуснатите,така и за вече отпуснатите пенсии) с размер минимум размера на швейцарското правило до достигане на 1,5 на сто.

Това отнася ли се и за отпуснатите пенсии на хората, на които им се дава възможността за ранно пенсиониране при недостиг на една година възраст?

Уважаема госпожо Симеонова, от 1 януари 2016 г. лицата, които имат необходимия осигурителен стаж, могат по тяхно желание да се пенсионират до една година по-рано от възрастта им за придобиване право на пенсия за осигурителен стаж и възраст. Пенсията, отпусната по този ред, е в намален размер - с 0,4% по-малко за всеки недостигащ до възрастта за пенсиониране месец и се изплаща в намален размер пожизнено.

С оглед на подобряване на адекватността и повишаване на размерите на пенсиите се прие от 1 януари 2017 г. да започне постепенно увеличаване на тежестта на една година осигурителен стаж с размер, не по-малък от размера на швейцарското правило, до достигане на 1,5 на сто. По този начин ще се преизчисляват и вече отпуснатите пенсии, включително и отпуснатите в намален размер при посочените по-горе условия.

Нова формула за вдигане на пенсиите от 2017 г.

Филипина Петрова: Г-н Калфин, беше коментирано, че коефициентът от 1.1, който се умножава по годините трудов стаж, ще бъде увеличен. Това ще засегне ли вече отпуснатите пенсии и ако да, какъв ще бъде принципът, върху каква база?

Уважаема госпожо Петрова, по отношение на вече отпуснатите пенсии е предвидена промяна, свързана с тяхното преизчисляване. От 2017 г. до годината, в която процентът на тежестта на осигурителния стаж от 1,1 на сто достигне 1,5 на сто, отпуснатите пенсии няма да се осъвременяват по т. нар. швейцарско правило.

Пенсиите, отпуснати до 31 декември на предходната година, ще се преизчисляват ежегодно от 1 юли на всяка календарна година, следваща годината на отпускане на пенсията. Сумата на преизчислението ще се определя чрез увеличения процент на тежестта на осигурителния стаж, който ще се конкретизира със Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване за съответната година и който няма да бъде по-малък от полагащото се увеличение по швейцарското правило. Предвидено е този начин на преизчисляване на пенсиите да се прилага до годината, в която процентът на тежестта на осигурителния стаж достигне 1,5 на сто.

Доходите с “таван” ще растат с максималните осигуровки

Роза Пенева: Здравейте! Във връзка с приетите промени в КСО искам да задам следния въпрос. Прието е, че от 1. 7. 2019 г. максималният размер на получаваните една или повече пенсии, отпуснати до 31 декември 2018 г., без добавките към тях, се определя 40 на сто от максималния осигурителен доход за същата календарна година, определен със Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване. Въпросът ми е: Това увеличение на получаваните пенсии с 5% еднократно ли ще бъде, или поетапно?

Уважаема госпожо Пенева, максималният размер на получаваните една или повече пенсии, отпуснати до 31 декември 2018 г., без добавките към тях, се определя считано от 1 юли на всяка календарна година в размер на 35 на сто. От 1 юли 2019 г. той ще бъде 40 на сто от максималния осигурителен доход за същата календарна година, определен със Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване. По този начин отпада таванът на пенсиите, за тези от тях, отпуснати след 31 декември 2018 г. За пенсиите, отпуснати преди тази дата, той се повишава от 35 на 40 на сто от максималния осигурителен доход. Това означава, че повишаване на максималния размер на пенсиите ще има винаги, когато се повиши размерът на максималния осигурителен доход.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

В отворено писмо "Пайнер" отвърна на нападките на бившата си певица Андреа, която ги атакува около последния концерт на музикалната компания. Публикуваме текста без редакторска намеса: "В дните около концерта "Планета на 18" бивша певица от каталога на фирмата заля мрежата с измислиците си. Длъжни сме да внесем малко реалност и нормалност.

Медали на деца футболисти раздаде актьорът Деян Донков. Той отличи малките играчи на изкуствено игрище в столицата. Компания на Донков правеха двамата му синове, които той беше взел за компания.

Халфът на "Левски" Мартин Райнов заяви, че е имало стопроцентов фаул срещу него при отменения гол на "Черно море" в двубоя за Купата на България. "Сините" победиха с 1:0 и се класираха за 1/4-финалите на надпреварата. Единственото попадение вкара именно Райнов в 23-ата минута. "Имаше стопроцентова фаул срещу мен - каза той