Бивш депутат, обвинен в убийство, стрелял в тавана при запои (обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/5090542 www.24chasa.bg
Полицаи водят Николай Христов в съда.

Той се фукал с пистолета си пред компаньонка, поканена

от приятеля му, който умира, пронизан от куршум в окото

Бившият депутат в три парламента и шеф на фонд “Научни изследвания” към образователното министерство Николай Христов, който е обвинен в убийството на свой приятел при запой, имал навика да стреля по тавана в дома си, когато обърнел няколко питиета. Той обичал да се хвали с оръжието си, но заради честите изстрели се наложил ремонт на тавана, зада не види жена му следите от стрелбата.

Това разкрила пред разследващите Ивелина Илиева, съпруга на убития 55-годишен Красимир Илиев, приятел на Николай Христов от 30 г.

Той бе

прострелян с един

куршум в дома

на Христов

в средата на лятото със законно притежавания пистолет на ексдепутата. Мъжът издъхнал по-късно във ВМА.

Софийският апелативен съд освободи във вторник бившия народен представител от Радикалдемократическата партия срещу 5000 лв. гаранция. Той престоя в ареста три месеца и половина.

“Смъртта на Красимир Илиев е драматична загуба за мен. Никога не съм извършил нищо нередно”, каза пред съда Христов.

Магистратите мотивираха освобождаването му с това, че той не е обществено опасен, има постоянен адрес и няма опасност да се укрие или да извърши друго престъпление, не може да повлияе и на свидетелите.

“Всички събрани доказателства обаче водят до извода, че е съпричастен към случилото се”, казаха съдиите.

Трагедията се разиграла около 19 ч на 14 юли в дома на бившия народен представител в кв. “Лозенец”. Сигналът бил подаден на тел. 112 от самия Христов в 19,05 ч. Раненият в дясното око Илиев умрял в 22,30 ч въпреки усилията на лекарите да го спасят.

Вечерта

започнала като

приятелска

почерпка

Николай Христов и Красимир Илиев обичали да пият заедно. Бившият депутат помагал на приятеля си от детинство с пари, защото бил изпаднал във финансови затруднения. Веднъж обаче алкохолът станал повод за скандал между тях и те не си говорили дълго време.

Към “развеселената” мъжка компания на 14 юли се присъединила и компаньонката Миглена Иванова, която срещнала Илиев чрез обява за запознанства.

Пред разследващите тя признала, че се виждала и с други мъже и някои от тях ѝ давали пари за компанията.

Честите срещи с Илиев обаче взели да ѝ досаждат и Миглена не искала повече да го вижда. Въпреки това се съгласила да отиде в дома на приятеля му в кв. “Лозенец”.

Вечерта Миглена се радвала на вниманието и на двамата. Те ѝ отправяли постоянни комплименти. Илиев обаче я ревнувал и се дразнел, щом тя се заприказвала по-дълго с Николай Христов.

Той ѝ показал

пистолета, за да

се изфука

Тя се притеснила и му обяснила, че това не е добра идея. Тогава ексдепутатът успокоил гостенката си, че пистолетът, който държи в каса в спалнята, е законно притежаван, не е зареден, и дори извадил пълнителя, за да ѝ покаже, че е празен. Кога е сложен пълнителят обаче, жената не знаела.

Самата

тя не била пряк

свидетел

на стрелбата,

защото по това време приготвяла вечеря в кухнята.

Влязла, след като чула двата изстрела. Единият бил в пода, а другият куршум се забил в дясното око на Красимир Илиев и излязъл през тила му. Според съдебномедицинската експертиза движението било от горе на долу. Все още не е назначена експертизата, която да изследва траекторията на куршума.

Когато е прострелян, Красимир Илиев бил мъртво пиян - 3,54 промила алкохол в кръвта отчела експертизата, а в урината му количеството било дори повече - 4,4.

Той бил като в ступор - не можел да ходи, нито да говори. Седял в кресло и не помръдвал.

Макар също да бил пиян, Христов бил с далеч по-малко съдържание на алкохол в кръвта - 2,5 промила.

Никой не знае

по какъв начин

е произведен

изстрелът,

стана ясно на съдебното заседание.

Миглена Иванова заварила Красимир Илиев в креслото, а Христов прав, близо до него. Тя се втурнала да оказва помощ на ранения, избърсала го с кърпа и се опитала да го превърже, докато чакали линейката. Когато пристигнали,

полицаите

открили

две гилзи

Те били същите като останалите в пистолета, който бил с патрон в цевта.

Експертиза доказала, че по ръцете и на двамата има еднакво количество барут. “И двамата са боравили с оръжието”, каза адвокат Ина Лулчева, която защитава Христов.

Според Софийския градски съд, който преди повече от 10 дни отказа да пусне Христов на свобода, показанията на свидетелката били объркани, непълни и следователно недостоверни.

Затова защитата на Христов поискала жената да бъде разпитана пред съдия. Софийската градска прокуратурата обаче отказала с мотива, че тя е викана в полицията много пъти. Като първият ѝ разпит бил в нощта на убийството.

“Полицаите са разпитали много свидетели, за да изяснят мотива на престъплението, но

никой не

е посочил

мотив, защото

такъв липсва

Те са приятели от 30-40 г.”, каза Лулчева.

Сред разпитаните били и двамата сина на Илиев. Единият казал, че баща му бил оптимист и винаги му давал пари, другият пък твърдял, че заради безпаричието бил депресиран.

Иванова също обяснила, че веднъж Илиев ѝ казал, че иска да умре.

“Версията, че сам се е прострелял, не се подкрепя от доказателствата”, смятат от прокуратурата. Според обвинението човек в неговото състояние, който не може да се държи на краката си, не би могъл да се простреля в окото от горе на долу.

“Това е крайно неприятен инцидент след употреба на алкохол”, обясни Лулчева.

Защитата на Христов се възмути, че през последните два месеца разследващите не са работили по случая.

От прокуратурата признаха, че работата била с “различен интензитет”, но били събрани много доказателства и разпитани много свидетели.

Бил е народен

представител 12 г.

Николай Христов е бил народен представител в 36-ото, 37-ото и 38-ото народно събрание.

Той е роден на 4 февруари 1958 г. във Враца. Завършва философия в Софийския университет. Специализирал е икономика в УНСС.

След демократичните промени е зам.-председател на Координационния съвет на СДС във Враца от 1990 до 1992 г. Член на Радикалдемократическата партия до 1996 г. Политически секретар на партията до 1996 г. От ноември 1996 г. е член на Демократическата партия и нейн зам.-председател от март 2000 г.

Той оглави фонда за научни изследвания, след като предишният управител бе уволнен за раздаване на пари на приближени. Учени тогава излязоха на протести, а просветният министър Сергей Игнатов бе свален. Когато Христов бе назначен, срещу него пък протестираха, че няма общо с науката, защото кариерата му била предимно политическа. Дни преди инцидента в “Лозенец” бяха установени нарушения във фонда като неправомерно харчене на държавни пари, наемане на хора и фирми, които да извършват една и съща работа, нарушение на правилата за обществените поръчки.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Колоритният риалити участник в "Къртицата" и "ВИП брадър" Емил Каменов не изневерява на любимата си работа. Той бе изловен отново да се труди като охрана от топпапараците на "България Днес". Звездата от "Къртицата" явно работи за широко скроен бизнесмен, тъй като работодателят му не изисква гардовете му да са в костюми, а с тениски и дънки

Легендата на родното кино Цветана Манева плаши дъждовете с огромен чадър. Топпапараците на "България Днес" изловиха актрисата на улицата с дъждобран, висок почти колкото звездата, въпреки че дъжд не валеше. Явно великата актриса носи чадъра, за да плаши времето, както гласи поговорката, коментираха столичани

Международен дебют като писател тихомълком е направил Евелин Банев-Брендо, показа проверка на "България Днес". Напук на трите си присъди и издирването от Интерпол, кокаиновият крал успява да преведе на английски и да издаде автобиографията си "Съзирам душата на България". Произведението вече се предлага в специализирани сайтове за книги из цял