Унгарски депутат е троянският кон на Москва в Европарламента

https://www.24chasa.bg/novini/article/5104916 www.24chasa.bg
Евродепутатът Бела Ковач СНИМКА: РОЙТЕРС

Разследват Ковач за шпионаж, казвали му КГБела

Необичаен шпионски скандал тресе Европейския парламент от една година насам. Тези дни той достигна кулминацията си, когато депутатите гласуваха за снемането на имунитета на унгарския им колега Бела Ковач, заподозрян, че е шпионирал евроинституциите в полза на Русия.

Лидерът на крайнодясната “Йобик” Габор Вона гласува със семейството си на евроизборите през 2014 г.
Лидерът на крайнодясната “Йобик” Габор Вона гласува със семейството си на евроизборите през 2014 г. СНИМКА: РОЙТЕРС

Решението, което бе гласувано в Страсбург, ще позволи на унгарското правосъдие да започне официално разследване по случая. Миналата година унгарският главен прокурор Петер Полт поиска от председателя на Европейския парламент Мартин Шулц да бъде вдигнат имунитетът на Ковач, защото унгарските спецслужби имат сериозни подозрения срещу него. Ако бъде намерен за виновен, унгарецът

Привърженици на “Йобик” демонстрират по улиците на Будапеща.
Привърженици на “Йобик” демонстрират по улиците на Будапеща. СНИМКА: РОЙТЕРС

може да бъде

осъден на затвор

до 8 години

Това е първият случай, в който европейски депутат е обвинен, че е шпионирал институция на ЕС в полза на чужда сила. В Европарламента обаче отдавна вървят слухове за връзките на Ковач с руското разузнаване, заради което му излязъл прякорът КГБела.

54-годишният Ковач членува в крайнодясната унгарска партия “Йобик” и се кандидатира от нея за евродепутат. Ковач е женен за рускинята Светлана, която има и австрийски паспорт. Твърди се, че преди е работила за бившето КГБ. За Светлана Бела е третият поред съпруг, като преди това била омъжена за японец и за австриец.

Информацията, която унгарската прокуратура е изпратила на Европарламента за Ковач, е квалифицирана. Тя била достатъчна, за да даде основание на правната комисия да гласува за вдигане на имунитета му, а след това такова предложение да бъде внесно в пленарната зала.

Бела Ковач пътувал често до Москва и се срещал редовно и тайно с руски дипломати, се твърди в информацията, предоставената в Страсбург от унгарския главен прокурор. Прикритите му контакти с руските служители на разузнаването

били засечени

през 2010 г.

от Унгарската служба за защита на конституцията, твърди в. “Хънгари тудей”. Унгарският главен прокурор обаче пояснил пред службите на Европарламента, че разследването и всяко повдигане на обвинение, за което се иска снемане на имунитета, са ограничени до събития, които са се случили след 1 януари 2014 г.

За първи път обвиненията срещу Ковач се появяват в проправителствен унгарски вестник преди европейските парламентарни избори през май м.г. Тогава в. “Модяр немзет” разкри, че Ковач летял до Москва веднъж в месеца, за да провежда конспиративни срещи с руски дипломати.

В продължение на 5 месеца след това журналисти от унгарското интернет издание “Индекс” разследвали случая “Ковач” и се натъкнали на интересни факти. Бела е роден през 1960 г. в Будапеща, но не познава биологичните си родители - унгарско момиче от провинцията и офицер от СССР. Тъй като

бащата на Бела

служел в

съветската армия,

синът му бил познат на КГБ почти откакто се е родил. Бела взема името на своя баща осиновител, който е строител и работи в една от администрациите в Будапеща. През 1976 г. семейство Ковач се мести в Япония, където бащата работи в унгарското посолство. Бела учи руски, японски и английски и следва в Американския университет там. Междувременно семейството се мести в Москва и Бела завършва висшето си образование в Московския държавен университет.

Унгарският прокурор Петер Полт обясни пред евродепутатите през лятото, че неговите следователи все още имат нужда да съберат повече информация, за да могат да завършат случая. Това обаче можело да стане само ако бъде разпитан самият Бела Ковач, след като вдигнат имунитета му.

През май тази година Ковач бе изслушан в юридическата комисия на Европарламента. Пред своите колеги той заяви, че обвиненията срещу него са неоснователни.

“Не искам да

се крия зад

имунитета си

на европейски

депутат”,

заяви той след края на изслушването. След вдигането на имунитета му Ковач заяви, че приветства решението и то е трябвало да бъде взето много по-рано, за да може да изчисти името си.

Унгарският новинарски портал “Ориго” твърди, че европейската служба за измамите ОЛАФ също е започнала разследване срещу Бела Ковач по подозрения, че е злоупотребявал с еврофондове, за да наема сътрудници. Ковач обаче отрече това.

Ковач винаги активно е защитавал позицията за развитие на отношенията между Европейския съвет и Русия. Самият той участваше в междупарламентарния диалог на ЕС с Москва. През март 2014 г. ОССЕ отказа да изпрати свои наблюдатели на референдума в Крим, след като той бе анексиран от Русия, като го обяви за незаконен. Група от 7 европейски депутати обаче пристигна на полуострова като независими чуждестранни наблюдатели. Сред тях беше и Ковач. “Кримският народ, както всички останали народи, има право да изразява мнението си чрез референдум, който е напълно законен”, заяви той.

В блога си политикът либерал Авор Бенедек написа, че винаги е имал подозрения към дейността на Ковач. Според него в европейските кръгове на Ковач се гледало като на лобист за Русия и “Газпром”, който винаги демонстрирал привързаност към Русия.

Икономист, който

натрупва

значително

състояние

от работата си в

Япония и Русия,

Ковач се присъединява към “Йобик” през 2005 г. и създава комисията за външни работи, на която той все още е председател. В ранния етап след създаването си “Йобик” е антируска. След присъединяването на Ковач към нея и след като той става един от главните ѝ спонсори, партията постепенно обръща позицията си в полза на Русия, твърди Петер Креко, директор на унгарския Институт за политическите капитали, който се занимава с финансирането на партиите.

През последната година “Йобик” демонстрира подкрепа за анексирането на Крим от Русия и се противопостави на санкциите срещу Москва. “Най-малкото, което можем да кажем, е, че Бела беше силен лобист за Русия и вероятно е вкарал руски пари в “Йобик”. Но не съм сигурен дали е истински шпионин, защото като европейски депутат няма достъп до свръхважна информация”, коментира Креко пред в. “Хънгари тудей”.

Случаят с Бела Ковач може да се окаже прецедент. Досега нито ЕС, нито някоя страна-членка на съюза, са успели да разкрият достатъчно руската връзка и да реагират по дипломатичен или друг начин на нея. “Сега всичко сочи, че е налице институционно влияние, което се оказва от източник, близък до Кремъл, върху една европейска партия”, коментира Креко.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Президентът, премиерът, министрите, директорите, кметовете в Северна Македония ще получават минимална заплата от 14 500 денара (около 460 лв.) през следващите два месеца. За всички назначени членове на управителни и надзорни съвети няма да получават дивиденти, реши правителството в Скопие. Целта е в бюджета да останат средства за социални разходи

Вносът на боклуци у нас продължава и по време на карантината, наложена заради разпространението на епидемията от коронавирус, съобщават от предаването "Господари на ефира".  Противно на очакванията ограничаването на придвижването в страната да спомогне за изчистването на въздуха, се оказа, че нивото на замърсяване в България отново е над нормата

Медицинските работници от ВМА, които са на първа линия в битката с COVID-19 излезнаха с послание до всички като направиха специална снимка, на която изписаха: „Вие сте вкъщи. Ние сме на работа. И ВСИЧКО ЩЕ Е НАРЕД!” Снимка: Facebook /