Плевнелиев пред "Индипендънт": Путин води хибридна война, удря ни с кибератаки

https://www.24chasa.bg/novini/article/5114504 www.24chasa.bg

Pусия е насочила поглед към Балканите, за да започне хибридна война, целяща да дестабилизира цяла Европа.

Това обяви Росен Плевнелиев в разговор в София с Лори Холмс от британския в. “Индипендънт”. Той настоява ЕС и НАТО да направят повече, за

да контрират

растящата

заплаха от руска

агресия

От 25 октомври интернет сайтовете на Министерския съвет, парламента и ЦИК са атакувани масирано чрез безпрецедентни кибервъзможности, казва президентът.

Сочейки с пръст към руския президент Владимир Путин, той заявява: “Малко страни в света могат да организират такива атаки”, пише “Индипендънт”. Според Плевнелиев “най-ефективният и сигурен начин Русия да дестабилизира Европа е през Балканите, така че Путин се е фокусирал върху това”.

“Посланието ни към ЕС, към генералния секретар на НАТО, към нашите партньори и западни съюзници е, че Балканите трябва да са в сърцето на европейската политика за сигурност. Направете повече за нас, за да помогнете на самите себе си", цитира вестникът нашия държавен глава.

Плевнелиев съобщава, че “от кримската криза имаме 10 пъти повече нарушения от руски военни самолети” в зоната за сигурност над Черно море и те са част от хибридната война чрез директна и косвена агресия срещу западните държави”. Той смята, че НАТО не отвръща достатъчно решително на тази война. Критикува и ЕС за това, че не може да овладее събитията в Близкия изток и Северна Африка, докато сирийската криза заплашва да ескалира още повече.

Плевнелиев призовава и Турция да заеме по-активна политика за изпреварване на събитията в Сирия.

По повод имигрантите Плевнелиев посочва, че

само

България

и Германия

регистрират

чужденците

съгласно

Дъблинските

правила

До края на годината у нас се очаквали 20 000 нови бежанци и според Плевнелиев те “избягват страната заради строгото прилагане на правилата, а не че границата е в трудно проходими планински райони, а страната е най-бедната в ЕС”, пише “Индипендънт”. Според вестника Плевнелиев признавал проблема с високата корупция и нуждата от подобрена енергийна ефективност. Нови инвестиции в ядрена енергия “може да означават преговори в бъдеще с китайците", цитира Холмс българския държавен глава.