Фандъкова поиска по-високо заплащане за социалните работници

https://www.24chasa.bg/novini/article/5118149 www.24chasa.bg

Повишение на заплщането на социалните работници, които работят в центровете за настаняване от семеен тип поиска кметът на София Йорданка Фандъкова. Тя участва в  дискусия за новата оперативна програма "Развитие на човешките ресурси", част от националната кампания "Деветте пътя към еврофондовете 2014-2020", организирана от вестниците "Труд" и "24 часа" в партньорство с най-голямата работодателска организация КРИБ.  (виж тук специалното приложение по темата)

Фандъкова обясни, че един от проектите на общината, който се финансира от старата оперативна програма "Развитие на човешките ресурси", в София се изграждат такива центрове. Общината е поела важна национална задача, защото в тези къщички се настаняват деца с тежки увреждания от цялата страна. Единадесет от къщичките вече са готови и в тях живеят такива деца.

Фандъкова призна, че по нейно нареждане откриването на другите такива центрове е било забавено, тъй като има проблем в намирането на социални работици, които да се грижат за тези деца заради ниското заплащане. Фандъкова подчерта, че това е общ проблем на общините, социалното министерство и държавата, на което трябва да бъде намерено решение. 

(виж тук презентация на програмата) 

По старата оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" Столична община е получила финансиране за 8 проекта, а по новата вече 21 столични района са сключили договори по програмите, които осигуряват асистенти на хора с увреждания. 

"Много е важно всички общини и бизнесът да използваме финансовия ресурс на оперативна програма "Развитие на човешките ресурси", която дава възможност да се инвестира в кадри. Като възложители често качеството на изпълнение на различните услуги и обекти не е на нужното ниво, а то зависи от кадрите, ако те не са подготвени", каза Фандъкова.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Отрова за мишки, поставена в стена, е причината 9-годишният Стефчо от Кардам да почине. Това съобщи главният прокурор Сотир Цацаров. 9-годишният Стефан почина в болница, а две от сестрите му бяха приети в много тежко състояние с натравяне. Отровата е била поставена в отвори, които са зазидани с кал в стената,

Футболистите на "Спартак" (Плевен) най-вероятно няма да пътуват за предстоящия мач с Кариана (Ерден) в събота. Това съобщи регионалният сайт Plevenutre.bg. Причината е до болка позната - неизплатени заплата и напрежение в отбора. Мачът е по програма в 14,30 ч в събота, но няма яснота дали изобщо ще се състои

Освежаваща разходка в парка направи бившият министър Николай Василев, видя "България Днес". Политикът използва последните слънчеви лъчи, за да се раздвижи по парковите алеи в столицата. И докато около него имаше хора с анцузи, Василев беше с официален костюм и