Фандъкова поиска по-високо заплащане за социалните работници

https://www.24chasa.bg/novini/article/5118149 www.24chasa.bg

Повишение на заплщането на социалните работници, които работят в центровете за настаняване от семеен тип поиска кметът на София Йорданка Фандъкова. Тя участва в  дискусия за новата оперативна програма "Развитие на човешките ресурси", част от националната кампания "Деветте пътя към еврофондовете 2014-2020", организирана от вестниците "Труд" и "24 часа" в партньорство с най-голямата работодателска организация КРИБ.  (виж тук специалното приложение по темата)

Фандъкова обясни, че един от проектите на общината, който се финансира от старата оперативна програма "Развитие на човешките ресурси", в София се изграждат такива центрове. Общината е поела важна национална задача, защото в тези къщички се настаняват деца с тежки увреждания от цялата страна. Единадесет от къщичките вече са готови и в тях живеят такива деца.

Фандъкова призна, че по нейно нареждане откриването на другите такива центрове е било забавено, тъй като има проблем в намирането на социални работици, които да се грижат за тези деца заради ниското заплащане. Фандъкова подчерта, че това е общ проблем на общините, социалното министерство и държавата, на което трябва да бъде намерено решение. 

(виж тук презентация на програмата) 

По старата оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" Столична община е получила финансиране за 8 проекта, а по новата вече 21 столични района са сключили договори по програмите, които осигуряват асистенти на хора с увреждания. 

"Много е важно всички общини и бизнесът да използваме финансовия ресурс на оперативна програма "Развитие на човешките ресурси", която дава възможност да се инвестира в кадри. Като възложители често качеството на изпълнение на различните услуги и обекти не е на нужното ниво, а то зависи от кадрите, ако те не са подготвени", каза Фандъкова.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Известният блус музикант Буги Барабата е починал тази нощ! Скръбната вест съобщиха негови колеги от радио "Z Rock". Не се съобщават причините за кончината на 58-годишния музикант. Той бе една от най-колоритните фигури в българския блус и рок. Истинското му име е Марио Събев. Той е роден на 24 декември 1960 г.

На дюнери и цигари кара през последно време режисьорът Нидал Алгафари, видяха топпапараците на "България Днес". Видимо наедрял от нездравословните закуски, Нидал бе изловен на улицата с поредната покупка на арабски сандвич. В другата ръка нагизденият в бяла риза бивш пиар стискаше димящ фас. Нездравословно!

Шеф-готвачът Дани Спартак не е изкусен майстор само в кухнята. Бива го и в механиката! Победителят от първия сезон на "Хелс Китчън" бе уловен от папараците на "България Днес" да поправя кола пред столичен ресторант. Спартак излезе директно от кухнята, като даже нямаше време да махне престилката си, с която забърква гурме ястията.