Калфин: Ако влязат добавките за прослужено време в работната заплата, тя замръзва (обновена)

https://www.24chasa.bg/novini/article/5154908 www.24chasa.bg

Ако влязат добавките за прослужено време в работната заплата, тя замръзва. Това каза вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин, по повод идеята на ГЕРБ да се премахне доплащането за прослужено време към работната заплата, включително и в Кодекса на труда.

„Ако влязат добавките за прослужено време в работната заплата, тя замръзва. Ако нямаме достатъчно добър механизъм за актуализация на новите заплати, то това не е добра идея, според мен, но нека да видим дали ще се появи предложение и в каква форма. То трябва да мине и през социалните партньори, така че има достатъчно пространство да се обсъждат тези теми. Моето мнение на този етап е такова, но нека да видим какво ще се предложи“, коментира министър Калфин.

Европа може да помогне в социализацията на бежанците, но трябва да има някаква перспектива до къде, колко и кого да подпомагаме в този процес.Това каза вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин във връзка с ефекта върху пазара на труда в Европа от бежанската вълна предаде репортер на Агенция „Фокус”.

Той заяви, че този въпрос е бил обсъден и от министрите на труда в Европа, като са взети мерки и те са свършили своята работата в това отношение. „ЕК показа максимална подкрепа за това ние да се справим с притока на бежанци включително и с финансиране чрез европейския социален фонд. Въпреки това европейската политика би трябвало да бъде съобразена с реалностите и знаете каква е българската позиция по този въпрос – Европа е задължена и ще си изпълни задължението, включително и България, - за приемане на хора, които бягат от война и са със семействата си, но в този момент Европа е много трудно да се отвори за икономически емигранти.

„Голяма част от бежанците търсят по-добър живот, което също е разбираемо, но капацитетът за включването на тези хора на пазара на труда, няма как да бъде толкова висок“, допълни министър Калфин. „Освен това ЕС трябва да предприеме абсолютно всички мерки – част от тях се взимат като последните, свързани със споразумението с Турция, което ще видим до какво ще доведе, но трябва да бъдат всички мерки вълната от бежанци да не влиза на европейския континент и след това да се действа в рамките на кризисна ситуация, а да помогнем на тези бежанци максимално, без техният път да минава през каналите на трафикантите, без да рискуват живота си и да плащат хиляди долари. Има начини това да се случи и Европа да подпомогне тези хора, които действително бягат от война“, коментира социалният министър.

По думите му, европейската политика все още не е стигнала до тази точка, която е на решителни действия. „Иначе броят на бежанците не е толкова голям – на 500 милионна Европа имаме 1 милион бежанци. Това е най-богата икономика на света и ако това са хората, които трябва да бъдат подпомогнати това няма да е нито бюджетен, нито социален проблем, въпросът е, че трябва да има някаква перспектива до къде, колко, кого подпомагаме в този процес“, посочи още министърът.

Министър Калфин бе домакин на заключителна пресконференция за обобщаване на резултатите от работните сесии в рамките на V-та конференция на министрите на труда и заетостта по линия на Евро-Азиатския диалог (ASEM-LEMC).

„Ако някоя партия не е доволна от министрите си и има политически възражения към тях, то това се случва извън Министерски съвет, но Министерски съвет няма проблем с работата, на който и да е министър“, категоричен бе Калфин.

Той съобщи, че ръководството на АБВ предвижда до края на тази година или началото на следващата година на проведе заседание, на което да отчете една година присъствие в управлението и да направи съответните изводи от този период.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Див екшън с бой, гонка и стрелба вдигна на крак полицаите в столичния кв. "Орландовци" в събота вечерта. Разправията станала след 18 часа близо до голям хипермаркет, където една кола засякла друга. От автомобила наизкачали младежи, които започнали да бият пътниците от другата кола. След размяна на удари

Придвижването на хора в градовете също може да бъде ограничено като мярка срещу разпространението на коронавируса в България. Националният оперативен щаб вече е обсъдил въвеждането на декларация за целта на пътуване и излизане от вкъщи по подобие на тази, която се изисква в момента за излизане и влизане в областните градове

Уругвайският футболен отбор "Данубио" (това е наименованието на река Дунав на испански език) отново си спомни за българските си корени. Клубът е основан от наши емигранти в Южна Америка и феновете изключително много тачат своята история. Футболисти, ветерани, привърженици и младежи на "Данубио" записаха видеоклип