Интервю на Димитър Попов пред bTV през 2013 г: Ние сме изправени пред същата ситуация, както през 90-та година

https://www.24chasa.bg/novini/article/5157253 www.24chasa.bg
Димитър Попов днес. Снимка: бТВ

Димитър Попов бе министър-председател на България през 1990 и 1991. Днес бившият премиер на България е на 86 години. Пред бTV той сравнява ситуацията на България през 90-те години и днес.

„И аз съм чакал за кисело мляко от три часа през нощта, за децата. На Красно село в една млекарница от 3 часа и половина чакаме да докарат млекото. Каква е тая държава? Да не може да нахрани децата на народа с кисело мляко", казва бившия премиер. „Ние сме изправени пред същата ситуация, както през 90-та година."

Според бившия политик изборите ще доведат до коалиционно правителство. „Новото правителство ще боледува сериозно от липсата на доверие", прогнозира той. Попов отбеляза, че за политиката е нужна много зрялост и стабилност. На властта нямало място за личности, който постоянно си менят решенията.

Попов остана в политическата история на държавата с фразата: "За бога, братя, не купувайте, когато ви харесва, но е твърде скъпо. Ще мине месец или 2 парите ще паднат, купувайте! - това беше същността. Първата част беше достатъчна за първа и единствена и проби път. На Женския пазар - като ме видят и викат - за бога, братя, наш човек пристига", разказва Димитър Попов.

Когато Попов постъпва на власт, България е в труден икономически период. Вътрешният пазар е агонизиран, магазините са празни и стоки се намират само с връзки или купони. След публични протести пред мавзолея второто правителство на Андрей Луканов бива свалено от властта.

„За първи път истинско коалиционно правителство от 55 години и трябваше да се намери човек, който да го осъществи. Говоря Ви за времето - края на ноември 89-та година. Беше прозрачно вече, че комунистическата партия не може да излъчи, без то да се разгроми, никакъв състав на такова правителство", казва той. Той е избран за нов министър-председател на България.

Луканов му оставя държавата на ръба на фалит. „Когато го запитах каква България остава той каза: Ако можете направете Съветския съюз да остави двата последни танкера с нефт, защото иначе умираме. Няма с какво да се топлим, с какво да четем", каза той.

Попов е политикът либерализирал цените в държавата. Според него тогава са били събрани близо 30 милиарда лева в така наречената „Бурканбанк" - хората са държали парите си в къщи. Правителството гарантира тогава лихвен процент от 1 % на 16 на сто и така държавата събра пари по депозити.

Последва висока инфлация и ръст на цените с над 100 процента на месец. Именно тогава той съветва народа да не купува, а да изчака стойността на парите да падне отново.

След политическата си кариера юриста продължи работата си като адвокат в собствена кантора. Преди две години се е оттеглил окончателно от трудовия пазар.