Изследват походката на Путин: Не ранен Паркинсон, а моделирана в КГБ

https://www.24chasa.bg/novini/article/5176325 www.24chasa.bg
Походката на Путин - размахва лявата си ръка, а дясната остава почти неподвижна

Странната, т.нар. "походка на стрелеца" на Путин, при която той размахва лявата си ръка, а дясната остава почти неподвижна, не била ранен признак на Паркинсон, а резултат от обучението му в КГБ. Това установи научно изследване, публикувано в авторитетното списание "Бритиш медикъл джърнъл", което по традиция се отдава на сериозни изследвания по необичайни теми за коледния си брой, предаде Франс прес.

Екип невролози специалисти по двигателни смущения от Португалия, Италия и Холандия, изследва отблизо походката на руския президент, също както и на премиера Дмитрий Медведев и на трима други високопоставени руски държавници.

"Първата асоциация, която възниква, е с болестта на Паркинсон, тъй като асиметричното размахване на ръцете при ходене е един от ранните ѝ признаци", обясняват медиците, които разгледали походките на руските държавници в YouTube.

Тази хипотеза бързо била отхвърлена, тъй като не са констатирани други симптоми за нейното потвърждаване, като например тремор на ръцете или лоша координация на крайниците. Напротив, констатирана е голямата ловкост на Владимир Путин.

Лекарите стигнали до предположението, че стойката на руския президент е била моделирана в КГБ след интензивни тренировки по бойни изкуства. Те кръстили неговия начин на придвижване "походката на стрелеца".

За да потвърдят своята теза, специалистите изровили наръчник за тренировки на служители на КГБ. Те били задължавани да държат притисната дясната си ръка до гърдите, за да могат бързо да извадят оръжието си и да стрелят по врага.

Подобно поведение е констатирано и в холивудските уестърни. Каубоите доста по-ограничено размахват дясната си ръка по време на ходене, за да може да бъде близка до кобура.

По-сложен е случаят с премиера Дмитрий Медведев, който също има "походка на стрелеца", но без да минавал през военни тренировки. Учените предполагат, че ръководителят на руското правителство се е сдобил с този начин на ходене, имитирайки Путин. Експерти напомнят, че често се случва, съзнателно или не, подчинените да подражават на ръководителите си.