Владимир Путин посъветва Джон Кери да се наспи, специално послание ли е това? (обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/5178723 www.24chasa.bg
Владимир Путин и Джон Кери разговаряха над 3 часа в Кремъл. СНИМКА: РОЙТЕРС

Двамата говориха над 3 часа, определиха кои са терористи

Владимир Путин посъветва държавния секретар на САЩ Джон Кери да се наспи хубаво по време на срещата им в Кремъл. Двамата разговаряха заедно с външния министър на Русия Сергей Лавров във вторник вечерта, предаде РИА “Новости”.

“Виждаме колко усилия полагате за решаване на спешни въпроси. Не успяваме да следим придвижването ви. Трябва да се наспите”, посъветва руският президент американския си гост. Анализатори видяха в това пожелание специално послание.

Разговорът между Путин и Кери продължи повече от три часа, а беше планирано срещата да приключи за два часа. Основната част от разговорите протече при закрити врата.

САЩ не се стремят да изолират Русия, заяви държавният секретар на съвместна пресконференция след това. Той обяви, че САЩ са готови да работят с Русия за разгрома на групировката “Ислямска държава”. Държавният секретар посочи, че след разговора с Путин САЩ и Русия са сближили позициите си по въпроса за терористичните групировки в Сирия и са на едно мнение, че за терористи ще се смятат “Ислямска държава” (“Даеш”) и групировката Джебхад ан Нусра, предаде ТАСС. Двете страни се съгласили, че тези две групировки няма да бъдат част от разговорите за уреждане на сирийската криза, предаде Ройтерс.

Кери посочи, че Вашингтон е съгласен с Москва по основния подход към ситуацията в Сирия, в това число и по въпроса, че Сирия трябва да остане единна. Държавният секретар добави, че Русия и САЩ се движат в една посока по сирийския въпрос.

Кери повтори отново позицията, че президентът Башар Асад не може да ръководи в бъдеще Сирия. В разговорите в Москва вниманиетообаче било фокусирано не върху разногласията по този въпрос, а върху въпроса за политическия процес в Сирия и за политическия преход там, предадеРойтерс.

Русия и САЩ дискутирали и обмяната на данни за локацията на антитерористичните операции в Сирия. Дипломат номер едно на САЩ изрази увереност, че въпреки разногласията Русия и САЩ могат да постигнат напредък по редица въпроси и да работят ефикасно.