Китай готов да инвестира в VII блок на АЕЦ “Козлодуй”

https://www.24chasa.bg/novini/article/5179227 www.24chasa.bg
Томислав Дончев

До 3 месеца ясно дали ще има сделка

До 3-4 месеца трябва да е готов сценарий за икономическия модел, по който да бъде изграден VII блок на АЕЦ “Козлодуй” с китайски стратегически инвеститор. Това каза в сряда вицепремиерът Томислав Дончев. Той и министърът на енергетиката Теменужка Петкова заведоха във вторник в централата представители на китайска компания.

На въпрос кои са китайците, Дончев заяви, че без тяхно съгласие не е редно да коментира. Ставало дума за голяма компания с огромен опит в енергетиката, включително и в ядрената, с няколко десетки милиарда годишен оборот. “В момента обсъждаме ролята ѝ на инвеститор”, заяви той.

В. “24 часа” научи, че това е State Power Investment Corporation. Тя е създадена през май тази година със сливането на SNPTC и China Power Investment Corporation. Компанията е партньор на “Уестингхауз” при изграждането на 2 реактора в Китай.

Дончев каза още, че има всякакви варианти за дялово разпределение - китайците да са мажоритарни или миноритарни собственици. “Ще видим кой от сценариите е най-приемлив за нас, а и за инвеститора.” Надява се след 3 месеца, като приключи дейността на работната група, която да предложи икономически модел, да се знае има ли реалистичен сценарий, или ще трябва да се търси друг.

Вицепремиерът при помни, че предишните проекти за VII блок са били базирани на държавно финансиране. “Тук моделът е по-различен, говорим за стратегическо участие на инвеститор, който финансира голяма част от проекта с негови средства, без държавна гаранция”.

Вицепремиерът не изключва държавно участие, все пак площадката, върху която ще се строи, е държавна собственост.

На въпрос на “24 часа” дали VII блок ще е на нова компания, или на такава, в която влиза АЕЦ “Козлодуй” с двата блока, Дончев заяви, че вариантът е по-скоро първият. Допълни още, че пред китайците е офериран проектът на “Уестингхауз” с реактор АР 1000.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Нелепо припознаване става причина за смъртта на сириеца Локман Ибрахим. Според криминалисти наемникът, изпратен от хора на ВИС-2, е трябвало да убие брат му Бахзад, сочат от МВР за един от босовете на контрабандните канали у нас. Самата екзекуция е извършена късно вечерта на 19 юли 2004 г. Куршумите застигат 37-годишния сириец с български паспорт

Богдан и Янко с обща кръвоносна система, единият е добре, другият - в кома Борислав РАДОСЛАВОВ Сиамските близнаци са под ключ в социален дом в Бургас. До тях не се допуска никой друг освен семейството и всякаква информация за състоянието им е забранена. Това показа проверка на "България Днес". Богдан и Янко се родиха през август 2016 г.

Нова серия финансови проблеми и дела заплашват богатството на Ветко Арабаджиев, показа проверка на "България Днес". След обвиненията за пране на пари и последвалия запор на част от богатството му за олигарха са се присетили от НАП и руският гражданин Семьор Данилюк. Заради неплатени дългове и данъчни задължения приходната агенция и чужденецът са