Китай готов да инвестира в VII блок на АЕЦ “Козлодуй”

https://www.24chasa.bg/novini/article/5179227 www.24chasa.bg
Томислав Дончев

До 3 месеца ясно дали ще има сделка

До 3-4 месеца трябва да е готов сценарий за икономическия модел, по който да бъде изграден VII блок на АЕЦ “Козлодуй” с китайски стратегически инвеститор. Това каза в сряда вицепремиерът Томислав Дончев. Той и министърът на енергетиката Теменужка Петкова заведоха във вторник в централата представители на китайска компания.

На въпрос кои са китайците, Дончев заяви, че без тяхно съгласие не е редно да коментира. Ставало дума за голяма компания с огромен опит в енергетиката, включително и в ядрената, с няколко десетки милиарда годишен оборот. “В момента обсъждаме ролята ѝ на инвеститор”, заяви той.

В. “24 часа” научи, че това е State Power Investment Corporation. Тя е създадена през май тази година със сливането на SNPTC и China Power Investment Corporation. Компанията е партньор на “Уестингхауз” при изграждането на 2 реактора в Китай.

Дончев каза още, че има всякакви варианти за дялово разпределение - китайците да са мажоритарни или миноритарни собственици. “Ще видим кой от сценариите е най-приемлив за нас, а и за инвеститора.” Надява се след 3 месеца, като приключи дейността на работната група, която да предложи икономически модел, да се знае има ли реалистичен сценарий, или ще трябва да се търси друг.

Вицепремиерът при помни, че предишните проекти за VII блок са били базирани на държавно финансиране. “Тук моделът е по-различен, говорим за стратегическо участие на инвеститор, който финансира голяма част от проекта с негови средства, без държавна гаранция”.

Вицепремиерът не изключва държавно участие, все пак площадката, върху която ще се строи, е държавна собственост.

На въпрос на “24 часа” дали VII блок ще е на нова компания, или на такава, в която влиза АЕЦ “Козлодуй” с двата блока, Дончев заяви, че вариантът е по-скоро първият. Допълни още, че пред китайците е офериран проектът на “Уестингхауз” с реактор АР 1000.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Фолклегендата Руси Русев стана учител! Изпълнителят на вселенския хит "На бургаската гара" преподава на деца в училище "Христо Ботев" в бургаския кв. Долно Езерово. "Започнах втора учебна година като вокален педагог. Музикалната ми кариера продължава - имам участия и концерти, опитват се да правя нови песни, но и искам да уча деца.

Гигантски 32-килограмов шаран бе уловен на езеро край София. Уникалното постижение регистрира Владимир Веселинов (31 г.) от софийското село Реброво. Той издърпал трофеен унгарски шаран на баластриерата край Враждебна, информира divoto.bg. Замятал е с дънна въдица, като стръвта е била протеиново топче с аромат на ананас.

Собственик на заведение прорязва 4 дървета и ги третира с вещество с цел умъртвяването им, за да застрои тротоарната площ до заведението си в кв. "Гео Милев", бл 109 столицата. За това сигнализира в социалните мрежи Михаил Димитров и призовава компетентните органи да вземат отношение по