309 имена в лигата "Лекарите, на които вярваме" за 2015 г.! (Снимки, видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/5257688 www.24chasa.bg
Здравният министър Петър Москов говори от трибуната на пленарната зала. На преден план е издателят на "24 часа" Венелина Гочева. СНИМКА: Румяна Тонeва

Глад за финансиране, кадри и качествена спешна помощ - това са трите проблема на здравеопазването в новото годишно изследване на "24 часа"

Парламентът отвори парадния с вход отново за медици, оценени от пациентите

309 са българските лекари, номинирани от пациенти през 2015 година в големия проект на “24 часа” “Лекарите на които вярваме”.

Народното събрание отвори отново парадния си вход, за да влезе по червения килим елитът на българското здравеопазване.

“Това е един от малкото моменти, в които се чувстваме оценени”, коментира лекарка от списъка на 2015 г. Един до друг в пленарната зала седнаха шефове на най-големите български болници - началникът на Военно-медицинска академия генерал професор Николай Петров, проф. Милан Миланов от “Пирогов”, директорите на “Александровска болница” доц. Костадин Ангелов и на “Света Екатерина” проф. Генчо Начев, на неврологичната болница “Св. Наум” академик Иван Миланов, педиатърът проф. Владимир Пилософ и стотици други светила на медицината.

“Събрахме се за първи път през 2011 година и тогава г-жа Цецка Цачева даде възможност в тази зала да звучат освен политически аргументи за здравеопазването, да се чуе думата на българските медици”, заяви при откриването на церемонията издателят на “24 часа” Венелина Гочева. Тя напомни, че лигата на отличниците се допълва само и единствено от пациентите.

“Започнахме този проект, защото дълбоко вярваме, че лекарите са най-важната съставка на всяка реформа. Имената се увеличават, не отпадат, което означава, че вие защитавате с работата си високото доверие на хората, които лекувате”, каза още Гочева.

Всяка година “24 часа” издава и справочника с имената на “Лекарите, на които вярваме”, който се превърна в библията на българските семейства. 309-те лекари получават и сертификат, че имат доверието на пациентите.

За първи път вчера бяха номинирани и отличени и 12 млади специалисти, които ще попълват през следващите години лигата на “Лекарите, на които вярваме”. Имената на Константин Гроздев, Васил Хайкин и Стефан Найденов от Александровска болница, на Златин Пенев, Александра Димова и Димчо Генджелиев от “Пирогов”, на Петя Радулова и Светлозар Славов от Майчин дом, на онколозите Димчо Георгиев и Владислав Янков от Националната онкологична болница, на Евангелос Вавудакис и Янислав Йорданов от ВМА, бяха посочени от техни колеги.

Председателят на парламента Цецка Цачева и министърът на здравеопазването връчиха първите грамоти на младежката лига на “Лекарите, на които вярваме”.

С младите отличници всъщност стартира и дебатът на тема каква реформа и къде са лекарите в нея.

“24 часа” огласи годишното изследване между над 500 български лекари за трите основни проблеми на здравеопазването.

Медиците подредиха така “черната” класация.

1. Финансирането - 70% посочват това като най-болна тема.

Глад за финансиране, кадри и

качествена спешна помощ - това са

трите проблема на здравеопазването

в новото годишно изследване

за медици, оценени от пациентите

2. Дефицитът на медицински кадри - 42%

3. Спешната помощ или отсъствието на качествена такава - 40 %

Мениджърите на големите болници разглеждат проблема с финансирането в различни аспекти - недостатъчен дял от БВП, липса на реално остойностяване на клиничните пътеки, парите да вървят след пациента, липса на остойностяване на лекарския труд. За системата се превръщат вече в сериозен проблем 1 милион неосигурени българи.

Липсата на млади лекари беше сред основните проблеми на 2014 г., а година по-късно вече е втори по значимост според анкетираните. Медиците предупреждават, че след 10 години ще усетим липсата на лекари. Те напомнят, че у нас няма система на профилактика, а неограниченото разкриване на болници не помага на болната система да оздравее.

Здравният министър Петър Москов прекара 100 минути зад микрофона

Първо коментирайки данните от годишното изследване, а след това и в директен диалог с лекари от залата.

Чакащите за отложено лечение ще бъдат вписвани в национален регистър, който ще гарантира реда на всеки пациент в избраната от него болница, бе първата новина от д-р Москов.

Регистърът ще гарантира на пациентите, че няма да губят реда си заради връзки или плащане, обясни д-р Москов. Пациентите ще влизат с уникален номер, а данните няма да са публични. Регистърът ще се следи от здравната каса.

Промени в инфраструктурата на болничното лечение и в структурата на хоспитализациите ще донесе Националната здравна карта, каза още министър Москов.

Целта е да се осигури адекватно финансиране на структури, които покриват реалните нужди от болнично и доболнично лечение след обективна преценка.

3555 легла от общо 38 000 за активно лечение стават легла за продължително лечение или за долекуване. “Това е целият апокалипсис, по-малко от 10 легла средно на болница, които няма да бъдат закрити, а ще се преобразуват в така липсващите легла за продължително лечение”, обясни д-р Москов.

В момента няма клинични пътеки за продължително лечение и вследствие на това пациенти с тежки заболявания или състояния като инсулт, оперирани за смяна на стави и др., се изписват след острата фаза на заболяването.

Те обаче се нуждаят от още болнично лечение, вместо да се оставят на безпомощните им семейства.

 Затова в преговорите по новия рамков договор между здравната каса и съсловните организации, които започнаха, се предлагат пътеки за продължително лечение. Пътеката след инсулт например ще бъде за 30 дни и включва рехабилитация с цел възстановяване на пострадалите мозъчни функции.

Структурата на здравната система в момента се характеризира с хаотичност и разпокъсаност, не следва ясен модел, каза д-р Москов пред лекарите. Това ще започне да се променя през 2016 г. чрез пакет от мерки, добави той.

Нова система за финансиране на болниците ще въведе средна претеглена стойност на преминал пациент и коефициент за всяка болница, съобщи още министър Москов. По този начин видът на клиничните пътеки няма да има значение, а ще тежат възможностите на болницата - има ли денонощна спешност, кръвна банка, високотехнологично оборудване, квалифицирани кадри и др.

Това ще спре големите болници, които най-много работят, да гълтат вода и ще осигури по-адекватно финансиране, обясни д-р Москов. Средната претеглена стойност ще е средната сума, която дадена болница получава на лекуван пациент, независимо от клиничната пътека. Така пациентът ще престане да бъде клинична пътека, а лекарите да се делят на първа и втора категория според специалността, обясни министърът.

Какъв е кодът

на реформата

на министър

Петър Москов

l Промени в болничната инфраструктура и структурата на хоспитализациите чрез Национална здравна карта

l Картата ще превърне 3555 от общо 38 000 легла за активно лечение в легла за продължително лечение - долекуване

l Няма да се съкращават болнични легла, само ще се преобразуват

l В новото финансиране на болниците ще се вземат предвид средната претеглена стойност на лекуван пациент и “личният” коефициент на болницата според възможностите ѝ за комплексност, поддържане на спешност, квалифицирани специалисти, оборудване и др.

l В резултат на новия тип финансиране пациентът спира да бъде клинична пътека, а лекарите - да се делят на първо и второ качество според специалността им

l От февруари ще се изпробва тестов модел за оценка на удовлетвореността на пациентите в болниците. Това ще става по достоверна статистическа методика

l Това ще стане основата за изработване на рейтинг на болниците

Здравната семейна библия

и като интернет платформа

До 2 месеца българските пациенти ще могат да намерят информация за най-добрите лекари в страната и в интернет. Класацията на в. “24 часа” “Лекарите, на които вярваме” ще се сдобие със собствен сайт, съобщи издателят на в. “24 часа” Венелина Гочева.

На сайта освен пълната информация от сборника “Лекарите, на които вярваме” с контактите на най-добрите медици в страната, ще има и много допълнителна информация, а освен това и разяснения от министър Петър Москов и здравната каса.

В. “24 часа” пое и друга инициатива - лекарите, родени в даден регион на страната, да предложат регионален модел за здравеопазването, съобщи още Венелина Гочева. Идеята е дошла от кмета на Велико Търново и затова стартът ще е в старата столица.

Директорът на местната болница д-р Стефан Филев също е изразил желание да партнира за тази инициатива.

Цецка Цачева: Българите

от чужбина се връщат при

вас, когато се нуждаят от

качествено здравеопазване

“И българите извън България се връщат, когато имат нужда от български лекар, български специалист и българската здравна система. Това е огромно признание за вас.” Така председателят на парламента Цецка Цачева приветства медиците, отличени в проекта на “24 часа” "Лекарите, на които вярваме”.

“Вече е традиция в тази зала да се събират онези от вас, които са получили най-ценното - доверието и признанието на нашите сънародници. Пред вас няма тайни в хуманната професия, която упражнявате и сте овладели до съвършенство да дарявате живот, здраве и надежда”, каза още Цачева.

“Вас ви отличава, че сте добротворци. Спечелили сте доверието на нас, пациентите, а за това се изисква много човещина. Във вниманието ни повече попадат неудачите, но има място и за добрите новини. За вашите грижи за хората се говори с признателност”, отбеляза още председателката на парламента.

“Разбирам младите лекари, които решават да потърсят реализация извън България, но вашият пример показва, че и у нас, когато си всеотдаен, намираш признание", каза още Цачева на събраните в пленарната зала на Народното събрание лекари.

“Вие имате рецепта с точните лекарства как да направим здравната система още по-работеща", каза още тя.