Хайде да се разходим по площад “Цола Драгойчева”

https://www.24chasa.bg/novini/article/5266780 www.24chasa.bg
Цола Драгойчева

Централният площад на Бяла Слатина да се преименува на Цола Драгойчева “заради огромния й принос в развитието на града”.

Това решиха през седмицата всички общински съветници на местния парламент.

Телевизиите отразиха по достойнство тази новина, някои направиха и анкети с жители на града. По-възрастните хора говориха знаеха за Драгойчева, по-младите откровено си признаваха, че не знаят коя е тя.

Коя все пак е Цола Нинчева Драгойчева?

Тя е родена в Бяла Слатина на 18 август 1898 г. Завършва Висшия педагогически инстутут в София и става учителка.

Едва 20-годишна влиза в Българската комунистическа партия (БКП), остава неин верен член през всичките години на преименувания и забрани, доживява и да види смяната на името й на социалистическа през 1990 г.

Бойното кръщение на Драгойчева е участието й в Септемврийското въстание през 1923 г. Арестувана е и е осъдена на 15 години затвор. Освободена е през следващата 1924 г. поради амнистия.

Веднага е избрана е за член на ръководствата на Военната организация в цели три града - Русе, Варна и Пловдив. Тази организация е бойният юмрук на БКП и се ръководи от Коста Янков. Именно военната организация осъществява чудовищния атентат в катедралата “Св. Неделя” през април 1925 г. Твърди се, че в подготовката на пъкленото дело участва и Цола Драгойчева. Така ли е?

През 1999 г. излезе фототипното издание на книгата

“Атентатът. Кървавият

велики четвъртък”,

отпечатана през 1925 г. Името на Цола Драгойчева не фигурира сред имената на осъдените. Никой от подсъдимите и свидетелите не го споменава при разпитите, чието пълно стенографско съдържание е поместено във въпросната книга.

В предговора й, в който пише за реакцията в България и по света на това “най-зловещо по замисъл и най-безчеловечно по изпълнение пъклено дело”, има следния абзац:

“... Срещат се и комунистически водачи, които се погнусиха от собственото си дело, както е случаят с видната комунистическа водителка и ръководителка на секцията за връзките в Пловдивската комунистическа военна област Цола Нинчева - Соня, с висше педагогическо образование. Същата собственоръчно декларира:

1) Че дейността на нелегалната комунистическа партия след септемврийските събития се изразила не толкова в организационна и просветна дейност сред масите, колкото в бърза военна подготовка.

2) Зачестилите убийства от техна страна внесли в борбата голямо раздразнение, помрачили разума и капка морал в борбата не оставили. (...)

5) Парите в Комунстическата партия оказали твърде много своето пагубно влияние върху движението, защото и за най-елементарната услуга, на какъвто и да било член от партията, за каквато и да било работа се чакало възнаграждение. Това създало несъмнено един дух на поквара и разложение...”

Факт е, че при масовите арести след атентата в затвора попада и Цола Драгойчева. По закона за Защита на държавата е осъдена на смърт. Спасява я фактът, че е бременна. Сина си Чавдар ражда зад решетките в Пловдив на 24 декември 1925 г.

За бремеността в затвора се знаеше и преди 1989 г., но поради липса на достоверна информация се носеха всякакви слухове. Най-често срещаният беше, че тя платила на един от стражарите пазачи и той я забременява.

След 10 ноември 1989 г. се разбра, че

баща на сина й

е нейният партиен

другар Неделчо Манев

Той също оцелява, но тя никога не пожелава да се срещне с него и да го запознае с Чавдар. Защо - ще разберете след малко. Сега да продължим с хронологията.

След като е освободена от затвора при поредната амнистития, Цола Драгойчева заминава за СССР. Там през 1933-1935 г. учи в Международната ленинска школа в Москва. Една година работи Коминтерна.

В България се връща през 1936 г. и още през следващата е избрана за член на ЦК на Българската работническа партия (к). От 1941 г. е член на Политбюро на БРП (к).

През август 1941 г. пак е арестувана и изпратена в концлагера “Свети Никола”, Асеновградско, където остава до края на годината. В процеса срещу ЦК на БРП (к) през 1942 г. е осъдена задочно на смърт по ЗЗД за втори път. Тя е организационен секретар на ЦК и от лятото на 1942 г. работи по изграждането на Отечествения фронт (ОФ).

След 9 септември 1944 г. заема редица постове – главен секретар на Националния комитет на ОФ и председател на Българския народен женски съюз. През 1947 г. става първата жена министър в България - ръководи пощите, телеграфите и телефоните.

После е председател на Националния комитет за защита на мира, дългогодишен председател и почетен председател на Общонародния комитет за българо-съветска дружба.

Член на Политбюро на ЦК на БКП от 1966 г. Депутат в едно велико и 7 обикновени народни събрания. През 1968 г. е обявена за герой на НРБ

Ако реално погледнем партийно-политическата й кариера, ще видим, че всъщност тя никога не заема много важни и отговорни постове. Дългогодишното й членство в Политбюро, най-важния партиен орган, е повече декоративно и за мили очи пред Москва - нали Драгойчева ръководи българо-съветската дружба. Драгойчева е

привърженик на

идеята да станем 16-а

република на СССР.

На пленума на ЦК на БКП от 4 ноември 1963 г. тя казва: “Още веднъж споделям възторга и радостта да работя като комунист, където ме изпрати Партията, за минаването на нашата страна в общото семейство на Съветския съюз и да бъдем една от републиките на Съветския съюз.”

Освен с дългогодишното си пребиваване във властта Цола Драгойчева е известна и с тежкия си и опърничав характер. Заради него и желязната й дисциплина на комунист тя не пожелава нито веднъж да се види с Неделчо Манев.

Манев е от Разград и член на варненската партийна група. Там се запознава с Цола (Соня), после двамата работят и в пловдивската група на военната организация. Когато разбира, че тя е бременна, Манев предлага да се оженят, но тя отказва. Отказва да замине и за СССР по канал, организиран от Милев за Пловдив, защото няма разрешение от партията.

След атентата през 1925 г. и двамата са арестувани. Той е набеден за предател и Цола до края на дните си вярва, че наистина е проговорил.

Тези факти са разказани пред колежката Мила Вачева от Варвара, жената, за която Неделчо Манев се жени през 1939 г. Двамата имат дъщеря - Светла. Двете жени организират първата и единствената среща между бащата и сина. Това става през август 1974 г., когато Неделчо Манев е на смъртно легло в ИСУЛ.

Чавдар влиза в стаята, облечен в бяла престилка, доближава се до леглото и казва: “Добър ден. Как сте днес?”

Варвара и Светла излизат на балкона и двамата остават сами. Бащата е на 76 години, синът на 49. Не знаем какво са си казали. След няколко часа Неделчо Манев умира.

Синът цял живот носи имената на майка си - Чавдар Цолин Драгойчев. Той израства в сиропиталища в Съветският съюз. През 1952 г. завършва медицина в Москва. Специализира в Париж и Лондон. От 1969 г. е професор по сърдечно-съдова хирургия.

Още приживе се говореше, че е гей. Пак слухове обясняваха, че е придобил тази ориентация точно в съветските сиропиталища, отделни за момчета и за момичета. Проф. Драгойчев умира на 20 юли 2000 г. - 7 години след майка си, която почина на 23 май 1993 г.

Не знам дали общинарите на Бяла Слатина ще издържат ли на натиска за името на площада. Но ще им разкажа един виц, който е съвсем по темата.

Когато Цола Драгойчева достига достопочтена възраст, започват да умуват как да увековечат името й за историята. Предлагат да нарекат на нейно име улица. В никакъв случай - казва тя. Когато улицата е мръсна или с дупки и я ругаят, все едно ще ругаят мене. Тогава да наречем гара на ваше име. Тя пак отказва - нали когато гарата е студена и неприветлива, пак все едно ще хулят мене.

На мое име ще кръстите връх, казва накрая Драгойчева. И тогава туристите ще си говорят: “Днес се качих на Цола. Хареса ми и утре пак ще се кача...”

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

На диета с кебапчета мина футболистът на "Левски" Жерсон Кабрал. Крилото се оказа голям любител на българската кухня. Холандецът живее у нас близо две години, след като дойде от френския "Бастия". Той очевидно е привикнал доста към нашите традиционни гозби и не се свени да ги похапва. Самият Кабрал показа снимка с традиционния български обяд.

Наставникът на "Левски" Георги Дерменджиев говори относно информацията, която усилено се тиражира в медиите, че ще бъде сменен с Петър Хубчев. "Никой не е говорил с мен. Не знам за треньорска смяна. Странно, че точно преди мача на националния отбор излиза подобна информация. От ръководството на "Левски" да излязат и да кажат какво се случва.

Юношата на "Левски" Борислав Цонев премина в хърватския "Интер" (Запрешич) от "Берое" през февруари. Той вече си извоюва титулярното място в новия тим, като отбеляза и първия гол още в дебютния си мач. Цонев бе сред избраниците на селекционера Петър Хубчев за двубоите на националния отбор от Лигата на нациите.