golden pages

Неволите на Златин или останете си със здраве

https://www.24chasa.bg/novini/article/5278436 www.24chasa.bg

Златин не обича да ходи на лекар. Е, никой от нас не обича, но го правим, когато се налага. Не и Златин. За него „лечение” означава „допълнителни разходи”, а той мрази разходите. Освен това, силно се съмнява в компетентността на лекарите (за сметка на своята собствена). Златин е от онези хора, които си въобразяват, че разбират от всичко. В случая – лекува всякакви страдания, от настинка до счупени ребра с традиционната и изпитана панацея „три ракии и съм като нов”. Това отношение към здравето му е донесло не едно и две главоболия, и в прекия, и в преносния смисъл. Но понякога има неща, които дори и трите ракии не могат да излекуват и все пак се налага посещение в болница. Като онази много болезнена херния, която трябваше да се оперира.

- Е – надвеси се над него анестезиологът – всичко за операцията е готово. Каква упойка предпочитате – по-скъпа или по-евтина?

- Дай от по-евтината – без колебание отсече Златин.

Неволите на Златин или останете си със здраве

- Добреее – каза анестезиологът, прокашля се и започна – Аааз съм Съъънчо, ида от горииицааа....

Това, разбира се, е виц. Но понякога ситуациите в живота са не по-малко абсурдни. За съжаление, когато става дума за здравето ни и за нехайството, което проявяваме към него , хуморът може да бъде много, много черен. Затова – вслушайте се в нашите препоръки.

Как да изберете лекар или здравно заведение?

Това не е толкова просто, независимо дали става дума за специалист, или за семеен лекар. Но ако за специалиста е достатъчно да бъде квалифициран и просто да си свърши добре работата, към семейния лекар има повече изисквания. Важни са и междуличностните отношения, и доверието, и това да можете да разчитате на него във всякакви ситуации.

Отзивите от други пациенти са най-сигурният начин да се информирате и оптималният вариант е лекарят да ви бъде препоръчан от хора, които познавате лично. Ако няма такива, ще трябва да се доверите на интернет. Когато се срещнете с лекаря, не подценявайте интуицията си и детайлите – дали ви вдъхва уважение и доверие, дали ви изслушва внимателно, или просто бърза да претупа прегледа и да ви назначи куп лекарства и процедури. Това се отнася особено за лекарите с частна практика, когато е възможно финансовият интерес да надделее над професионализма. Отношението към пациента, отношението към работата, атмосферата и хигиената в кабинета дори – това са все неща, които не са без значение.

Когато се налага да изберете клиника за изследване, операция или друг вид болнично лечение, има няколко неща, от които да се поинтересувате. В интернет има много информация, но

Golden Pages

може да ви помогне да отсеете тази, която ви е нужна и да направи един такъв отговорен избор по-лек.

На първо място, разбира се, са специалистите. Тук отново важи правилото за препоръки от други пациенти, тъй като е трудно да прецените обективно от пръв поглед. Възможно е лекарят да е с труден характер, но да е отличен специалист – и когато не става дума за личен лекар, това е напълно достатъчно.

На следващо място, но не и по важност е апаратурата, с която здравното заведение разполага. Обикновено на сайта на клиниката са описани подробно технологичните й възможности. Това, което ви интересува е апаратурата, свързана с конкретния ви здравословен проблем, а не технологичната обезпеченост като цяло.

Ако ви предстои болничен престой, не са без значение условията в отделението. Комфортът и хигиената допринасят за оздравителния процес – не само заради по-ниския риск от вътреболнични инфекции, но и чисто психологически. Проверете реновирани ли са стаите, с колко легла са, разполагат ли със собствен санитарен възел, климатик и други екстри.

Поинтересувайте се от заплащането, за да няма неприятни изненади впоследствие, особено ако болницата е държавна и не всички цени са обявени. Въпреки съществуващата у нас практика за „отблагодаряване” с пари в плик, по-добре е ако допълнителните доплащания минат официално през касата.
При планирано постъпване и възможност, добре е да поговорите с лекаря предварително за всичко, което ви интересува. Така и вие, и вашите близки ще сте по-спокойни за това, което ви предстои.

И понеже здравето е безценно и не бива да се отнасяме нехайно към него, ето още няколко съвета от нас за грипния сезон, които ще ви помогнат да се предпазите и да предотвратите усложнения.

Мийте ръцете редовно, особено ако посещавате места с много хора, като градски транспорт. Ако нямате възможност да ги измиете в момента, ползвайте мокри кърпички или антибактериален гел.

Не кашляйте и не кихайте в шепа, защото по този начин вирусите се пренасят по всичко, което докоснете. Правете го в кърпичка или в краен случай – в ръкава си.
Проветрявайте добре и редовно помещенията. Почиствайте и дезинфекцирайте, особено ако имате куче, което извеждате на разходка.

Закалявайте организма – повече разходки на чист въздух, спорт, пресни плодове и зеленчуци и много течности ще ви направят по-устойчиви и ще подсилят имунитета ви. Ако прецените, можете да приемате допълнително витамини и имуностимуланти.
И запомнете – по-важно от здравето няма. Постъпвайте отговорно със себе си и хората около вас и не се отнасяйте небрежно към него. Ние пък ви пожелаваме конкретно в този случай да не ви се налага да се възползвате от нашите съвети. Бъдете здрави!

golden pages