Убиецът Полфрийман учи хуманитарни науки от затвора

https://www.24chasa.bg/novini/article/5282237 www.24chasa.bg
Джок Полфрийман уплътнява времето си в затвора с обучение за висше образование.

Той е единственият затворник в България, който следва по интернет. Искал да седи в компютърната зала по цял ден заради обучението в университета

Затворникът Джок Полфрийман, който излежава присъда за убийството на студента Андрей Монов, се обучава дистанционно за висше образование.

Австралиецът е избрал да завърши бакалавърския курс по хуманитарни науки в Университета “Макуори” в Сидни.

За тази цел Полфрийман

получава

материали по

интернет, пише

есета и ги

изпраща

във висшето учебно заведение, но под строгия контрол на администрацията на затвора. Скоро ще вземе и диплома.

Името на Джок Полфрийман нашумя към края на миналата година с номинацията му за “Човек на годината”. Тя беше оттеглена от Българския хелзинкски комитет след скандал.

Обучението на Джок Полфрийман минава през скандали с администрацията, гладна стачка, молби до министри и съдебни дела.

Причината е, че му отказали да седи пред компютъра по цял ден, а това време да се зачита за труд, за да намали присъдата си.

“Обучението на лишения от свобода Полфрийман се извършва при стриктно спазване на всички правила, включително и при ползването на компютри. При получаване на темите и изпращането обратно на готовите писмени реферати, не се използва интернет”, казват от Централния софийски затвор в отговор на “24 часа”. Адвокат Йорданка Бекирска, която го представлява обаче, твърди, че са нарушени човешките му права с отказа на администрацията да му позволи целодневно посещение на залата за обучение.

Полфрийман съди България в Страсбург, защото от прокуратурата отказаха да го трансферират в Австралия, където да доизлежи присъдата си. Към делото в началото е бил присъединен и случаят с отказания целодневен достъп до компютърната зала, но е отхвърлен.

Полфрийман влиза в затвора през април 2008 г., след като убива 20-годишния студент по право Андрей Монов на пл. “Света Неделя” в центъра на София.

Две години по-късно, през септември 2010 г., Полфрийман пуснал молба до Главна дирекция “Изпълнение на наказанията”. В нея описал, че е започнал дипломна работа в Университета “Макуори”. Искал да използва компютърната зала в затвора през работните дни, за да се подготвя за изпити. Шефът на дирекцията изпратил писмо до началника на затвора, че няма пречка Полфрийман да използва компютърния кабинет.

Два пъти се

записвал в

първи клас,

каквато възможност има в затвора, за да ползва компютрите за обучението си. Времето обаче не му стигало.

Днес в затвора работят 13 компютъра, но през 2013 г. са били 19. Помещението е направено с пари по програма ФАР, за да се обучават затворниците по информационни технологии.

На 5 ноември 2010-а бащата на Джок написал писмо до управата на затвора, с което ги информирал, че синът му е приет да учи “Хуманитарни науки” дистанционно и за целта му е необходим достъп до компютър поне по 6 часа на ден, както и запаметяване на записаното на външен носител.

Освен това родителят претендирал времето, което Джок ще прекарва зад компютъра в затвора, да се приспада от присъдата му.

До този момент Джок ходел в залата само по един час на ден, както и всички останали затворници. В софийския затвор

Полфрийман е

единственият,

който се обучава

дистанционно

Според закона за висшето образование, ако студент бъде осъден ефективно и влезе зад решетките, правата му автоматично се отнемат.

От ноември 2010 г. Полфрийман седи пред компютъра в залата на затвора от 9 до 17 ч. От министерството на правосъдието дори уведомили почетния консул на Австралия, че сънародникът му се ползва с екстрата. През януари 2013 г. обаче тогавашният шеф на затвора Петър Кръстев издава заповед за достъп по 1 час дневно, тъй като целодневните посещения на Джок дискриминират останалите лишени от свобода.

Затворникът обявява гладна стачка.

“2-те години, докато имаше достъп до компютърната зала през деня, Полфрийман имаше чудесни резултати. Получаваше и награди. След като го ограничиха, загуби една такса, която родителите му бяха платили в университета”, разказва адвокат Бекирска.

Полфрийман не се отказва и пише до тогавашния зам.-министър на правосъдието Димитър Бонгалов. Мотивира се, че в закона няма ограничение да учи висше образование дистанционно, но не може да ползва компютърната зала повече от 1 час на ден. Тогава Бонгалов нарежда да се изготви индивидуален план за посещенията на Полфрийман в компютърната зала. Така той постига своето. Разрешено му е да стои зад клавиатурата от 9 до 12 и от 14 до 17 ч.

Въпреки че продължил обучението си, Полфрийман завел дело в съда срещу отказа на началника на затвора да го пуска по цял ден в залата и спечелил на първа инстанция. Втората обаче отсъдила в полза на администрацията на затвора. Така от средата на 2014 г. досега убиецът на Андрей Монов посещава компютърната зала само по час на ден, но продължава да учи.

Ортак с Янко Ваташки в борбата за правата на затворниците

Джок Полфрийман регистрира в съда Българското затворническо сдружение за реабилитация през юли 2012 г. Той е председател, а негов завместник е Стоян Димитров, който излежава доживотна присъда за убийство. Секретар на сдружението е Янко Ваташки, осъждан за отвличане. Той излезе от затвора през 2013 г., но през 2015-а отново го арестуваха заради рекет. той вече има нова присъда от 9 г. затвор и вероятно ще се върне зад решетките, където с Джок Полфрийман ще продължават да работят за правата на лишените от свобода.