Джамбазки: Искаме връщане на казармата, наивно е да вярваме, че друг ще ни пази

https://www.24chasa.bg/novini/article/5288262 www.24chasa.bg
Ангел Джамбазки Снимка: Архив

Геополитическата ситуация е една от основните причините ВМРО да поиска връщането на донаборна военна служба. Това заяви пред БНТ евродепутатът и зам.-председател на ВМРО Ангел Джамбазки.

На изток от България се води война в Украйна, която ще се води много дълго време и ще бъде източник на напрежение. На юг от нас, само на 1000 км се очертава друга дългогодишна военна криза - конфликтите в Сирия, Ирак, Либия и други страни в Близкия Изток. На запад от нас има три държави, които са черни дупки на картата - Косов, Босна и Херцеговина и Македония. Там продължава разделението и напрежението.

Наивната вяра, че някой друг ще ни пази, е дълбоко погрешна, смята Джамбазки. Основната философия на Северноатлантическия пакт е първо ти сам да се пазиш и когато имаш нужда от помощ, тя да ти бъде оказана.

Ситуацията в нашия регион е такава, че изискването населението да има минимална информация, подготовка и грамотност какво да прави в случаи на военни конфликти, на бедствия и аварии. Липсата на такова обучение от училище до специализирано, каквото е донаборната служба, е видимо в поведението на много млади българи по улиците, коментира още Джамбазки.

Идеята на ВМРО не е да се върне казармата в стария модел. Те предлагат три форми на наборна военна служба: служба под оръжие за определен период, служба без оръжие и гражданска служба.

Идеята за връщането на казармата безспорно е насилие над нацията, смята блогърът Иван Стамболов – Сула. Въпросът е дали нацията ще оцени това насилие като за нейно добро или не. Категорично съм съгласен, че всеки мъж трябва да познава оръжието и да умее да борави с него, заяви Стамболов.

Смятам, че една казарма би възпитала ценни качества в подрастващия мъж, но със сигурност трябва да се подходи внимателно, коментира музикантът Калин Вельов. Има професии, обаче, в които един период от над 6 месеца може да се окаже неподходящ. Откъм дисциплина би било добре. Въпросът е каква ще е дисциплината и дължината.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Това са първите снимки на снежния леопард Никс, който пристигна на 20 октомври тази година в Софийския зоопарк от зоопарка в Ихлава, Чешка република. Той е настанен в сектор Хищници в зала "Големи котки, терариум и аквариум" и засега се адаптира на спокойствие във вътрешните помещения, определени за него

Гунди се блъска в москвич на Цариградско шосе и по чудо отървава боя! Неразказваната досега култова история е от края на 60-те години. По това време Георги Аспарухов е близък с нападателя на ЦСКА Петър Жеков, с когото са съотборници в националния отбор. Двамата живеят в съседни квартали - Гунди е в "Редута", а Жеката е в близост до хотел "Плиска"

Звездата на "Манчестър Юнайтед" Аарън Уан-Бисака се забърка в грандиозен скандал. Той бе зарязан от дългогодишната си приятелка Риана Бентли, след като наяве изскочиха негови изневери. Последната му любовница се оказа моделката Марлисия Ортис. Американката обяви в онлайн интервю, че е спала с него. Мадамата