golden pages

Неволите на Златин или подаръци ще има за всички от сърце

https://www.24chasa.bg/novini/article/5289731 www.24chasa.bg

Вече познавате добре нашия Златин и вероятно можете да предположите, че не си пада много-много по подаряването. Да си го кажем направо – сърцето му се свива в болезнен скъпернически спазъм винаги, когато наближи повод за подаръци. Понеже няма как да го избегне, без да му се наложи една седмица да спи на дивана и да ходи гладен и непран, Златин прави някакви невероятни комбинации, така че всички да останат доволни – доколкото е възможно. Например подарява комплект зимни гуми на детето или флекс на жена си – хем съвестта му е чиста, хем подаръците му влизат в работа. Незнайно защо, обаче, този подход не е добре посрещнат в семейството. В началото имаше само неодобрителни погледи и намусени физиономии, но на една Нова година, след като получи поредния винтоверт, на Златина й прекипя. Съблече се гола, застана пред Златин в заплашителна поза с ръце на кръста и просъска:

- Погледни ме сега, хубаво ме погледни! Да ти приличам на мъж случайно, а? Не? Разбира се, че не! Аз съм жена и искам да получавам подаръци като за жена, ясно ли ти е? За же-на!!!

- Добре, мило, успокой се, мило, само се облечи, да не настинеш – измънка гузно Златин.

Неволите на Златин или подаръци ще има за всички от сърце

И ако трябва да бъдем честни, той наистина се постара да поправи грешката си още на Свети Валентин. Когато Златина получи голямата кутия с червена панделка, примигна невярващо. Разкъса бързо опаковката, отвори кутията, примигна още веднъж, почервеня, понечи да каже нещо, но се задави от възмущение.

- Мило, всичко наред ли е? Ъъъ, нали каза, че искаш подарък за жена и аз... ъъъ – запелтечи Златин.

- Ти... ти... – Златина сочеше с пръст кутията и се задъхваше – ти срам нямаш ли, бе, нещастнико?

Вътре лежеше в целия си блясък Той – голям, черен и оребрен красавец. Точно така, познахте – грил тиган. И ако Златин нямаше добри рефлекси и не беше трениран да бяга бързо в безброй такива семейни ситуации, главата му щеше да се запознае с тигана отблизо.

Едва ли има човек, който не обича подаръци. Подаръците са много повече от предмет, те са жест, отношение, внимание. Един умело избран подарък, макар и дребен, макар и без повод, може да ни зареди с добро настроение за дни наред, да не говорим колко добре се отразява на отношенията – независимо дали са любовни, приятелски, роднински или колегиални. Също така, едва ли има човек, който да не е получавал неподходящи подаръци. Сигурно ви е позната цялата програма – от престореното възхищение и „Ау, точно от това имах нужда – пет чифта огромни памучни гащи втора употреба”, през моралната дилема дали да изхвърлите подаръка, или да го забутате вдън някой шкаф, та до измислянето на куп достоверно звучащи оправдания, когато подарилият ви попита леко обидено защо не носите/ползвате подаръка му.

Да умееш да подаряваш е цяло изкуство. То изисква психология, познаване на вкусовете и нуждите на човека, на когото ще подарявате (ако ви е близък) или поне наличието на добър вкус (ако не ви е). И, разбира се, искрено желание, а не само отбиване на номера (което винаги се усеща). За да не изпадате в ситуацията на Златин и да не оставяте след себа си куп разочаровани Златини, прочетете нашите съвети, които могат да ви изяснят някои основни положения. Останалото си зависи от вас.

Как да изберем подходящ подарък?

Когато става дума за близък човек, нещата принципно са по-лесни – все пак го познавате и знаете на какво би се зарадвал. Въпреки това, не са рядкост случаите като на Златинови. Първото и най-важно правило за всеки подарък: подарявайте това, което ще се хареса на човека, не това, което се харесва на вас. Това се отнася особено за парфюми, дрехи, бижута и други, по-лични подаръци. Винаги се опитвайте да погледнете през очите на другия. Научете повече за интересите и вкусовете му (ако по някаква случайност все още не сте). Помнете, че празникът е негов, не ваш.

Второ правило: подаръкът е нещо лично. В този смисъл ново казанче за тоалетната и други неща за дома и общо ползване не са препоръчителни. Ако съпругата ви е запалена кулинарка, вероятно би оценила неща като миксери, тигани или печки, но все пак за предпочитане е да сте сигурни (а ако не сте, да попитате; по-добре да не е изненада, отколкото неприятна изненада). За мъжете добра идея са неща, свързани с хобито им (ако имат такова). За жените, разбира се, също (ако изобщо им остава време за хоби). Хубава книга или диск с любима музика също са подходящи. Друг вариант, с който няма да сгрешите и при двата пола са технологичните джаджи – телефони, таблети, плеъри.

Когато подарявате на не толкова близки хора, заложете на по-неутрални и класически подаръци – луксозен тефтер, портфейл, колан, вратовръзка или шал. Едва ли се налага да ви напомняме, но все пак – бельо можете да подарите само на най-близките, и то ако сте сигурни в размера и стила. В противен случай рискувате да сътворите огромен гаф.

Ако сте канени в ново жилище, на сватба или на някакъв друг повод, който изисква общ подарък за дома, запомнете – така популярните като подарък у нас икони не са добра идея. Ако хората не са религиозни или изповядват някаква друга религия, ще изпаднете в неловко положение. Ако пък са религиозни, най-вероятно вече си имат икони и едва ли ще искат да превръщат дома си в параклис. Колкото и оригинално и стилно да ви звучи – недейте! Същото се отнася за картини, малки пластики и прочие произведения на изкуството. По-добре подарете хубав комплект чаши за вино или нещо подобно. Каквото и да подарите, не забравяйте цветята.

Обикновено избираме подаръци, обикаляйки по магазините, но не винаги имаме време за това, а и интернет вече предлага улеснения. Ако решите да купувате подарък онлайн, можете да се доверите на

Golden Pages,

който ще ви предложи богат избор от магазини за подаръци и сувенири (пък и всякакви други магазини за всеки вкус). Избирайте внимателно, с желание и от сърце. Когато искрено искате да зарадвате хората около себе си, те ще го усетят. Успешно пазаруване и весело празнуване!

golden pages