Всеки българин с държавен имейл

https://www.24chasa.bg/novini/article/5295148 www.24chasa.bg
РУМЯНА БЪЧВАРОВА

Ще се правят заедно с новите лични карти и ще служат за ползване на услугите на правителството в интернет

Всеки българин ще получи от държавата електронна поща. Това е предвидено в проекта за развитие на електронната идентификация, който е един от най-важните за внедряване на е-правителството.

Жена попълва документи за нова лична карта. От следващата година документите ще са с електронен идентификатор и в тях ще бъде включена и служебно издадена от държавата електронна поща.
Жена попълва документи за нова лична карта. От следващата година документите ще са с електронен идентификатор и в тях ще бъде включена и служебно издадена от държавата електронна поща.

Имейлът ще се издава служебно при подновяването на личната карта с такава, в която има електронен идентификатор, предвижда пътната карта на правителството за изпълнение на стратегията за електронно управление.

С новите лични карти би трябвало да отпадне и сканирането им по този начин, както се прави в момента в болниците. Електронният идентификатор ще дава достъп до системата с електронни рецепти и направления.
С новите лични карти би трябвало да отпадне и сканирането им по този начин, както се прави в момента в болниците. Електронният идентификатор ще дава достъп до системата с електронни рецепти и направления.

Подмяната на

ИВАЙЛО МОСКОВСКИ
ИВАЙЛО МОСКОВСКИ

картите трябва да

започне от

догодина,

като вече бе обявена обществена поръчка за близо 500 млн. лв.

Адресът на държавния имейл ще бъде включен в чипа на личната карта, с който българите ще се идентифицират, за да ползват услугите на администрациите онлайн. На тази поща ще бъдат изпращани автоматично всички отговори от администрации, готови документи и пр.

Гражданите обаче ще могат да пренасочат имейла за общуване с държавата и към редовната си електронна поща и дори получават есемеси от него, предвижда пилотният проект за електронната идентификация. Това ще става през специален потребителски портал. Само служебният имейл обаче ще удостоверява, че дадена услуга е извършена от държавата, независимо дали прехвърленото на личната поща съобщение е получено, или не.

Проектът е изработен от екипа на вицепремиера Румяна Бъчварова и е на стойност 24 млн. лв. Изпълнители на проекта ще са МВР и Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

На държавния

имейл ще се

изпращат и

съобщения за

важни събития,

но не е уточнено какво разбира администрацията под важно събитие.

Освен системата за електронна поща пилотният проект за идентификатора включва и изграждането на няколко регистъра. Първият ще е на електронните идентификатори и той ще е интегриран със системата за българските документи за самоличност на МВР. Регистър ще има и в транспортното министерство. В отделен пък ще фигурират институции и фирми, които държавата е овластила да издават електронни идентификатори на гражданите. Реално през този регистър ще става и електронната проверка на документи за самоличност - нещо като онлайн еквивалент на показването на личната карта пред чиновниците в момента.

Електронната идентификация ще върви и с

цялостна промяна

на регистъра

на ЕГН-та

В момента те били разпръснати на сървъри по общини, а трябвало да се съберат на едно място, което да е достъпно по електронен път денонощно и седем дни в седмицата. Промени ще има и в адресния регистър, който също ще бъде централизиран.

Електронният идентификатор и централизираният регистър на ЕГН ще представляват и достъп до националната система за електронно здравеопазване, предвижда пътната карта. В тази система ще се издават електронни рецепти за лекарства, през нея ще се дават направленията за специалист или лечение в болница. Системата за електронно здравеопазване ще се прави от здравното министерство с 6 млн. лв., осигурени от Оперативната програма “Добро управление”.

290 млн. лв. ще

струва цялостното

изграждане

на системата

за електронно управление. 90 млн. лв. са нужни само за спешните и пилотни проекти, които трябва да бъдат завършени до края на тази година. Още 200 млн. лв. ще се похарчат до 2020 г., за когато е предвидено електронното правителство да е напълно изградено и поне 300 администрации да предоставят услугите си напълно онлайн. Това означава тези услуги да могат да се заявяват онлайн, да се плащат по електронен път и гражданинът да получава резултатите електронно без никакъв досег с чиновник. В момента в България няма нито една такава напълно електронна услуга.

По-голямата част от средствата трябва да бъдат дадени от оперативните програми на Европейския съюз. Най-голямо финансиране ще е нужно за изграждането на оптична свързаност на всички общини в България към мрежата на правителството, става ясно от плана за действие. За тази дейност ще бъдат дадени както 10 млн. лв. от държавния бюджет, така и 68 млн. лв. от програмата за развитие на селските райони.

Чиновниците ни събират 400 млн. лв. за бележки

400 млн. лв. плащат всяка година гражданите и бизнесът в България, за да им бъдат издавани бележки и удостоверения от чиновници. Това показват данни, събрани от екипа на вицепремиера Румяна Бъчварова.

63% от всички услуги, които предоставят администрациите, са именно от т.нар. удостоверителен тип. Заради това и пътната карта предвижда те първи да бъдат електронизирани, а плащането за удостоверения да бъде премахнато. Ще се започне с най-разпространените услуги като свидетелства за съдимост, актуално състояние на фирми и пр., предвиждат от екипа на Бъчварова. Електронизацията на тези услуги трябва да завърши още до края на тази година, като целта е това да се случи с всички услуги, които гражданите искат от чиновниците повече от 15 000 пъти на година. На втория етап ще бъдат електронизирани тези, които се искат повече от 1000 пъти в годината.

Онлайн услугите ще се предоставят от специални централизирани регистри, които ще работят постоянно. Подобни ще са и системите за регистрацията на автомобили, нотариалните пълномощни и пр., предвижда пътната карта.

“Имена.БГ” ще дава интернет

адресите на кирилица

Дружеството “Имена.БГ” ще е регистратор на интернет имената на български език, реши комисия в министерството на транспорта и съобщението. По този начин вече ще е възможна и регистрацията на адреси на страници, които са изписани на кирилица.

“Скоро можем да регистрираме и ползваме интернет имена изцяло на български език”, заяви транспортният министър Ивайло Московски. Според него така отпадали пречките за ползване на интернет пред хората, които не познават латинските букви.

В конкурса за български интернет регистратор се състезаваха “Имена бг” АД и сдружение Български домейн регистър.

Акционери в “Имена бг” са Българска библиотечно-информационна асоциация, “Регистър.БГ” ООД, Сдружение за електронни комуникации, “Цифрови системи” ООД, “Цифрови системи лимитид” ООД и фондация “Глобални библиотеки”.

Следващата стъпка за издаване на интернет адреси на български език е кандидатстване пред международната служба за присвояване на имена и адреси в интернет, обясниха от министерството на транспорта и съобщенията.