Всеки българин с държавен имейл

https://www.24chasa.bg/novini/article/5295148 www.24chasa.bg
РУМЯНА БЪЧВАРОВА

Ще се правят заедно с новите лични карти и ще служат за ползване на услугите на правителството в интернет

Всеки българин ще получи от държавата електронна поща. Това е предвидено в проекта за развитие на електронната идентификация, който е един от най-важните за внедряване на е-правителството.

Жена попълва документи за нова лична карта. От следващата година документите ще са с електронен идентификатор и в тях ще бъде включена и служебно издадена от държавата електронна поща.
Жена попълва документи за нова лична карта. От следващата година документите ще са с електронен идентификатор и в тях ще бъде включена и служебно издадена от държавата електронна поща.

Имейлът ще се издава служебно при подновяването на личната карта с такава, в която има електронен идентификатор, предвижда пътната карта на правителството за изпълнение на стратегията за електронно управление.

С новите лични карти би трябвало да отпадне и сканирането им по този начин, както се прави в момента в болниците. Електронният идентификатор ще дава достъп до системата с електронни рецепти и направления.
С новите лични карти би трябвало да отпадне и сканирането им по този начин, както се прави в момента в болниците. Електронният идентификатор ще дава достъп до системата с електронни рецепти и направления.

Подмяната на

ИВАЙЛО МОСКОВСКИ
ИВАЙЛО МОСКОВСКИ

картите трябва да

започне от

догодина,

като вече бе обявена обществена поръчка за близо 500 млн. лв.

Адресът на държавния имейл ще бъде включен в чипа на личната карта, с който българите ще се идентифицират, за да ползват услугите на администрациите онлайн. На тази поща ще бъдат изпращани автоматично всички отговори от администрации, готови документи и пр.

Гражданите обаче ще могат да пренасочат имейла за общуване с държавата и към редовната си електронна поща и дори получават есемеси от него, предвижда пилотният проект за електронната идентификация. Това ще става през специален потребителски портал. Само служебният имейл обаче ще удостоверява, че дадена услуга е извършена от държавата, независимо дали прехвърленото на личната поща съобщение е получено, или не.

Проектът е изработен от екипа на вицепремиера Румяна Бъчварова и е на стойност 24 млн. лв. Изпълнители на проекта ще са МВР и Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

На държавния

имейл ще се

изпращат и

съобщения за

важни събития,

но не е уточнено какво разбира администрацията под важно събитие.

Освен системата за електронна поща пилотният проект за идентификатора включва и изграждането на няколко регистъра. Първият ще е на електронните идентификатори и той ще е интегриран със системата за българските документи за самоличност на МВР. Регистър ще има и в транспортното министерство. В отделен пък ще фигурират институции и фирми, които държавата е овластила да издават електронни идентификатори на гражданите. Реално през този регистър ще става и електронната проверка на документи за самоличност - нещо като онлайн еквивалент на показването на личната карта пред чиновниците в момента.

Електронната идентификация ще върви и с

цялостна промяна

на регистъра

на ЕГН-та

В момента те били разпръснати на сървъри по общини, а трябвало да се съберат на едно място, което да е достъпно по електронен път денонощно и седем дни в седмицата. Промени ще има и в адресния регистър, който също ще бъде централизиран.

Електронният идентификатор и централизираният регистър на ЕГН ще представляват и достъп до националната система за електронно здравеопазване, предвижда пътната карта. В тази система ще се издават електронни рецепти за лекарства, през нея ще се дават направленията за специалист или лечение в болница. Системата за електронно здравеопазване ще се прави от здравното министерство с 6 млн. лв., осигурени от Оперативната програма “Добро управление”.

290 млн. лв. ще

струва цялостното

изграждане

на системата

за електронно управление. 90 млн. лв. са нужни само за спешните и пилотни проекти, които трябва да бъдат завършени до края на тази година. Още 200 млн. лв. ще се похарчат до 2020 г., за когато е предвидено електронното правителство да е напълно изградено и поне 300 администрации да предоставят услугите си напълно онлайн. Това означава тези услуги да могат да се заявяват онлайн, да се плащат по електронен път и гражданинът да получава резултатите електронно без никакъв досег с чиновник. В момента в България няма нито една такава напълно електронна услуга.

По-голямата част от средствата трябва да бъдат дадени от оперативните програми на Европейския съюз. Най-голямо финансиране ще е нужно за изграждането на оптична свързаност на всички общини в България към мрежата на правителството, става ясно от плана за действие. За тази дейност ще бъдат дадени както 10 млн. лв. от държавния бюджет, така и 68 млн. лв. от програмата за развитие на селските райони.

Чиновниците ни събират 400 млн. лв. за бележки

400 млн. лв. плащат всяка година гражданите и бизнесът в България, за да им бъдат издавани бележки и удостоверения от чиновници. Това показват данни, събрани от екипа на вицепремиера Румяна Бъчварова.

63% от всички услуги, които предоставят администрациите, са именно от т.нар. удостоверителен тип. Заради това и пътната карта предвижда те първи да бъдат електронизирани, а плащането за удостоверения да бъде премахнато. Ще се започне с най-разпространените услуги като свидетелства за съдимост, актуално състояние на фирми и пр., предвиждат от екипа на Бъчварова. Електронизацията на тези услуги трябва да завърши още до края на тази година, като целта е това да се случи с всички услуги, които гражданите искат от чиновниците повече от 15 000 пъти на година. На втория етап ще бъдат електронизирани тези, които се искат повече от 1000 пъти в годината.

Онлайн услугите ще се предоставят от специални централизирани регистри, които ще работят постоянно. Подобни ще са и системите за регистрацията на автомобили, нотариалните пълномощни и пр., предвижда пътната карта.

“Имена.БГ” ще дава интернет

адресите на кирилица

Дружеството “Имена.БГ” ще е регистратор на интернет имената на български език, реши комисия в министерството на транспорта и съобщението. По този начин вече ще е възможна и регистрацията на адреси на страници, които са изписани на кирилица.

“Скоро можем да регистрираме и ползваме интернет имена изцяло на български език”, заяви транспортният министър Ивайло Московски. Според него така отпадали пречките за ползване на интернет пред хората, които не познават латинските букви.

В конкурса за български интернет регистратор се състезаваха “Имена бг” АД и сдружение Български домейн регистър.

Акционери в “Имена бг” са Българска библиотечно-информационна асоциация, “Регистър.БГ” ООД, Сдружение за електронни комуникации, “Цифрови системи” ООД, “Цифрови системи лимитид” ООД и фондация “Глобални библиотеки”.

Следващата стъпка за издаване на интернет адреси на български език е кандидатстване пред международната служба за присвояване на имена и адреси в интернет, обясниха от министерството на транспорта и съобщенията.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Символът на културното министерство през 2013 г. - ексминистър Владо Пенев и секссимволът на родния театър Захари Бахаров са неразделни. Двамата въпреки разликата в годините са близки приятели и отново бяха засечени рамо до рамо до Народния театър от топпапараците на "България Днес". Веселата компания дори се запъти на обяд след репетиции

"Това са пълни глупости. Убедени сме, че смъртта му е инсценирана, за да се измъкне с парите ни", нервно коментираха на 25 юни 2007 г. пред медиите известни родни бизнесмени. Повод за изявленията им е новината за смъртта на подвизаващия се с две самоличности като Емил Коен и Емил Бояджиев скандален бизнесмен и шеф на баскетболния ЦСКА

Големият кораб с много товар. Така коментираха столичани, извръщайки се вчера след естрадната легенда Силвия Кацарова на улицата. Топпапараците на "България Днес" изловиха изпълнителката на "Големият кораб", натоварена като танкер с покупки в няколко торби през рамо. Легендата дори успяваше и да урежда делови ангажименти по телефона