Димитър Иванов: Забраната за Доган и Пеевски е по-скоро заради разлома в ДПС

https://www.24chasa.bg/novini/article/5295702 www.24chasa.bg
Димитър Иванов

Някъде 2 часа, след като връчихме наградите на института на Ахмед Доган, проф. Светлин Русев и бургаския кмет Димитър Николов, дойде информация, че турски вестник съобщава за забрана на Доган и Делян Пеевски да влизат в Турция. Необичайна е тази информация. Вероятно е следваща стъпка на турското държавно ръководство. В момента Турция се е скарала с почти всички свои съседи и може би е проверка дали България би застанала зад своите граждани, в случая Доган и Пеевски. Това каза Димитър Иванов по Би Ти Ви.

Според него забраната е по-скоро заради разлома в ДПС и двете части, на които партията се разцепи - едната, отстоявана от Доган, другата активно налагана в последните дни от Лютви Местан. "Не знам дали Турция стои зад проекта на Местан материално, но морално очевидно стои. Няма друга партия в България, която да се назовава с дума на чужд език, като тази на Местан - дост значи приятел. Това е предизвикателство към българщината. И в случая, при който Доган и Пеевски не стоят на тази позиция, те са обвинени. Защо в проруски, а не в пробългарски интереси?", казва Иванов.

Той обясни, че е връчил на Доган не награда за цялостно творчество като оскарите, а наградата за 2015 г. за лидерство. Наградите се дават от Института по теория и практика на лидерството, оглавяван от Димитър Иванов, бивш началник на Шесто управление на Държавна сигурност. Институтът е към библиотекарския университет.

Според депутата Георги Кадиев новината за Доган и Пеевски е контролирана информация, пусната в голям турски вестник, за да стигне до България. Така Турция показва, че подкрепя Местан и не харесва Доган.